Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
20°C

Ce se întâmplă cu lemnul defrișat pe Valea Oltului pentru autostradă

Ce se întâmplă cu lemnul defrișat pe Valea Oltului pentru autostradă

Lemnul de pe Valea Oltului, defrișat zilele acesta pentru a permite construcția autostrăzii Sibiu-Pitești, aparține primăriei comunei Boița. După ce va fi vândut la licitație, banii obținuți vor fi folosiți pentru investiții.

De două zile tăierile de copaci de pe Valea Oltului sunt în atenția întregii țări, ochii a mii de români fiind ațintiți asupra lucrărilor ce preced construcția autostrăzii Sibiu-Pitești. Ilie Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu, a explicat pentru ziarul Turnul Sfatului că lemnul respectiv va fi valorificat conform legislației în domeniu.

”Din câte știu eu, pădurea aceea este proprietatea primăriei Boița, prin urmare este decizia lor ce vor face cu el. Din imaginile pe care le-am văzut și eu prezentate în mass-media, acolo ar putea fi și lemn de lucru, nu doar lemn de foc”, a precizat Ilie Troancă.

Săptămâna trecută, ministrul Sorin Grindeanu, a anunțat că aproximativ 20.000 de copaci vor fi tăiați. Dintre aceștia cam 800 au fost tăiați în prima zi.

Citește și Imagini de la defrișările de pe Valea Oltului. Prima zi de lucru: au fost tăiați peste 800 de arbori din totalul de 20.000. Cantități semnificative de pietre și lemne, căzute pe carosabil

Contactat de reporterul Turnul Sfatului, primarul din Boița a arătat că, în cele din urmă, banii obținuți din vânzarea lemnului se vor întoarce în visteria primăriei.

”Pentru suprafața aceea de teren pe unde va trece autostrada Sibiu-Pitești, primăria Boița, în calitate de proprietar, a fost expropriată. Pentru că suntem instituție publică, nu am primit bani în schimb, așa că a rămas ca lemnul obținut în urma defrișărilor să fie vândut la licitație, totul făcându-se exact cum prevede legislația în domeniu. Ocolul silvic se ocupă de asta, repet, conform legislației în domeniu. Toți copacii au fost marcați înainte, există niște planuri clare și o cantitate despre care se știe. La final, după ce licitațiile se vor încheia, iar banii obținuți de ocolul silvic vor fi impozitați de statul român, sunt și aici niște etape de parcurs, deci la final va ajunge o sumă de bani și în visteria primăriei Boița. Cine va participa la licitație, asta nu pot să știu”, a declarat pentru Turnul Sfatului primarul Nicolae Cocoș.

Primarul estimează că suma obținută va depăși o jumătate de milion de lei. ”Aceasta este doar o estimare, vom vedea spre finalul anului exact cât va fi. Cert este că toți banii astfel obținuți vor fi folosiți pentru investiții. Avem diverse proiecte în desfășurare și la anul ne vor fi de folos acești bani. Nu este o sumă mare, dar nu ne strică”, spune Nicolae Cocoș.

Ca să vă faceți o idee, bugetul pe anul în curs al Primăriei Boița a fost de peste 25 milioane de lei, așa că cei peste 500.000 de lei preconizați a fi încasați nu reprezintă o valoare uriașă.

Primarul mai spune că știe că toată țara este cu ochii pe ei și se uită la imaginile postate zilnic de CNAIR cu defrișările din zonă. A văzut și comentariile de pe rețelele de sociale referitoare la ce se va întâmpla cu lemnul obținut.

Nu în ultimul rând, primarul din Boița spune că inițial s-a discutat ca lemnul să fie oferit populației ca lemn de foc, însă evaluarea din teren a demonstrat că lemnul este unul mixt, de toate categoriile, doar o parte fiind pretabil pentru așa ceva. ”Concluzia la momentul respectiv a fost că folosim lemnul pe care îl avem deja pentru a-l oferi populației pentru la iarnă, iar pe acesta îl vom vinde”, a mai spus Nicolae Cocoș.

”Primăria Boița a avut foarte mult de suferit pe urma construcției de autostrăzi, suntem chiar la intersecția a două autostrăzi esențiale pentru România. Pentru autostrada Sibiu-Brașov am rămas fără aproape jumătate de extravilan. Acum am rămas și fără această parte de pădure. Dar nu ne plângem, suntem conștienți că interesul național primează și cu toții ne dorim autostrăzi”, a încheiat primarul Nicolae Cocoș.

Experiență suprarealistă pe Valea Oltului. Cum facebook-ul i-a dat de gol pe politicieni

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Un cititor

Acum 2 săptămâni

Așadar, terenul e defrișat sau lemnul e defrișat? Ce jurnalist seralist!
Raspunde

Mircea

Acum 2 săptămâni

E normal sa nu fie tot lemnul bun pentru foc pe timp de iarna!Lemnul de rășinoase se folosește în mica măsură,baza e lemnul de esență tare!Știu ca o serie de postaci(prostaci) afirma ca se ard pădurile dar ce le poți cere dacă atâta duc?
Raspunde

Mesterul dupe net

Acum 2 săptămâni

In aceste zile dogoritoare,primaria Boita primeste mii de cereri de vize de flotant pe zi :))
Raspunde

A

Acum 2 săptămâni

Oare nu se gaseau in Romania resurse umane/materiale de 10 ori mai numeroase decat cele alocate, in asa fel incat timpul sa fie scurtat in aceeasi masura? Modul de organizare a acestor lucrari denota capacitatea celor care iau decizii in Romania.
Raspunde

Condrea

Acum 2 săptămâni

Altceva ce știu românii să facă???taie pădurea...bravo imbecililor... interesul național al bandiților și hoților...apoi împușcăm urșii lupii ... împușcăm tot..
Raspunde

Mircea

Acum 2 săptămâni

Super ministrul s-a consultat cu cine atâta poate! Turcii constructori atâta pot.N-audotare. . El n-a zis : subcontractatati cu firme de Exploatare forestiere din Harghita,, Hunedoara, Bucovina, Maramureș și în maximum 10 zile 20000 de arbori și arbuști erau și tranșați buni de vânzare. Am văzut trei fadrome harjiind pe marginea soselei asistate de 6 oameni sprijiniți în coada lopeții! Management defectuos . Măcar de n-ar închide în weekend, să se miște lumea în concedii! Vai mama ei de țară!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus