Mária, Gabriella și Abigél, trei fete norocoase, sănătoase și frumoase. De ce norocoase? Pentru că viața le-a scos-o în cale pe doamna doctor Sánta Réka, de la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc. De ce sănătoase? Pentru că le-au fost operate inimioarele cu sprijinul financiar al Fundației Polisano. De ce frumoase? Pentru că așa sunt toți copiii.
Atunci când am cunoscut-o, medicul Sánta Réka era de gardă la spital, făcea o mică pauză. M-au impresionat blândețea și zâmbetul care par să nu o părăsească nicicând. Mi-a povestit cu multă modestie și pasiune despre cele trei fete dar și despre alți copii ai ei, așa cum își numește micii pacienți, deși acasă o așteaptă copii proprii.
Am înțeles preocuparea ei de a asigura copiilor o intervenție mai ușoară sau mai rapidă sau minim invazivă în locul uneia pe cord deschis, atunci când este medical posibil. Un super-medic, am gândit, empatic și implicat. Acolo unde s-a oprit pentru câteva clipe înțelegerea și au apărut întrebările, a fost momentul în care au apărut paraziți în relatarea ei.
Este problema medicului dacă părinții sunt analfabeți, nu vorbesc limba țării, nu se descurcă în spital? Doamna doctor Sánta Réka crede că da. Dintr-un motiv simplu: părinții rămân cu hârtiile în mână, iar copiii lor rămân neoperați.
„Rolul medicului nu este să pună un diagnostic corect și să îndrume pacientul mai departe?”, am întrebat.
„Da și nu. Cred că fiecare medic face mult mai mult (râde). Pacienții mei sunt copii. Treaba mea este să ajut. Să ajut familia cu o cale pe care poate să meargă. Degeaba le spun: acesta e diagnosticul, aceasta este problema medicală - nu vor găsi o cale, copiii aceștia dacă nu sunt operați la timp atunci rămân cu probleme pe viață și nu e vina lor că provin din familii care nu au forța necesară să îi susțină. De aceea suntem medici, să ajutăm până capăt”, a răspuns ea.
„Până acolo ține datoria dvs. de medic cardiolog, să îi tratați de râie și păduchi”, am continuat.
„Și mai departe, dacă e nevoie. Mie mi s-a părut incredibil că după primul pacient care a plecat din misiunea operatorie cu telefonul altcuiva de la spital mi-au mai acceptat și alți pacienți. Lanțul omeniei funcționează foarte bine”, a fost răspunsul ei.
Până nu reușesc să îi curăț de râie și de păduchi, nu îi pot trimite la operație
Până acum trei ani Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc nu avea medic cardiolog pediatru. Doamna doctor Sánta Réka are dublă specializare: medic specialist neonatolog și cardiolog pediatru.
Am multe cazuri sociale, mare parte le îndrum spre Târgu Mureș, avem o bună colaborare cu medicii de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant, dar avem câteva familii care nu se descurcă singure și trebuie sprijinite. În județele Harghita și Covasna mulți oameni nu vorbesc limba română, ceea ce nu e spre binele lor, se închid în comunitățile lor și le este frică să părăsească domiciliul.
Unii nu știu să scrie și să citească și sunt depășiți atunci când trebuie să completeze fișe sau să semneze acorduri. De multe ori copii nu pot fi transferați într-o unitate medicală unde împart un salon cu alți patru sau cinci copii din motive de igienă. Până nu reușesc să îi curăț de râie și de păduchi, nu îi pot trimite la operație iar acești copii ai mei, adică mici pacienți ai mei, riscă să nu mai fie operați la timp.
Mária are 10 ani și provine dintr-o familie vulnerabilă cu mulți copii în care nimeni nu vorbește limba română. A ajuns la doamna dr. Réka în urmă cu 2 ani, un caz grav de defect septal atrial care necesita intervenție pe cord deschis și a fost primul caz preluat de domnul doctor Florin Ionescu, medic specialist cardiolog pediatru de la Clinica Sanador din București. Fetița a fost acceptată pentru intervenție chirurgicală în cadrul misiuni operatorii umanitare internaționale finanțată de Fundația Polisano din iunie 2023.
Pregătirile pentru operație au fost complicate. Medicul Réka a internat-o pe Mária la Miercurea Ciuc nu doar pentru analize și investigații, ci și pentru deparazitare. Era singura ei șansă de a ajunge la operație. Fetița a stat singură în spital, cu toate aceste părinții au vizitat-o de câte ori au putut. Întregul personal medical s-a atașat de ea iar asistentele i-au cumpărat hăinuțe. Mária a ajuns cu ambulanța la București.
Operația a fost un succes iar perioada de recuperare a petrecut-o în spitalul din Miercurea Ciuc sub supravegherea doamnei dr. Réka care s-a lovit de o situație foarte neplăcută: aparținătorii Mariei au sustras un telefon mobil din salon atunci când au plecat din București. Aceasta este categoria cu care încerc să mă lupt. Chiar și așa, medicii de la București nu mi-au refuzat următorul pacient.
Probleme de inimă, rezolvate definitiv
Gabriella avea deja 16 ani atunci când a venit la mine să o consult. Avea o malformație cardiacă din naștere și deși nu era o urgență am avut emoții că dacă împlinește 18 ani nu mai are asigurare medicală și, cu siguranță, nu mai ajunge la operație.
Gabriella nu provine dintr-o familie numeroasă dar părinții s-au temut că intervenția o va lăsa mutilată, nemaiputând astfel să se căsătorească. Părinții nu au fost de acord până când adolescenta nu a susținut, cu mult curaj, că își dorește această intervenție și că, în fond, este vorba despre viața ei.
Dr. Réka a dus o intensă muncă de convingere asupra părinților fetei. Noi, ca medici, avem unele pârghii pe care știm să le folosim în cazuri din acestea, zâmbește doamna doctor. Faptul că a apreciat că este un caz care justifică preluarea lui în misiunea operatorie a Fundației Polisano din martie 2024 a ușurat mult soarta fetei. Operația a fost pe cord deschis dar incizia s-a putut face lateral, prin intubarea unui singur plămân, nu pe mijlocul pieptului, lăsând astfel doar o mică cicatrice iar fata este astăzi sănătoasă și poate duce o viață activă.
Abigél era și ea deja mare la cei 13 ani ai ei atunci când a fost consultată prima oară de medicul Réka iar diagnosticul a fost clar: defect septal ventricular, o malformație cardiacă congenitală ce necesita intervenție chirurgicală. La școală era retrasă deoarece obosea repede și nu se putea juca împreună cu ceilalți copii dar vestea bună a fost că, deși la limită, momentul operator nu era depășit. Abigél provine dintr-o familie vulnerabilă din județul Covasna, în care mama, ea însăși cu probleme de sănătate crește singură patru copii. În plus familia trăiește într-o comunitate închisă în care nu se vorbește românește.
Abigél ar fi putut fi operată pe cord deschis, o intervenție majoră, cu riscuri mari, recuperare lungă și grea și fetița ar fi rămas cu o cicatrice mare, vizibilă, toată viața. Dr. Réka știa că, din punct de vedere medical, acest caz se poate soluționa cu o intervenție minim invazivă, incizie mică, recuperare rapidă, riscuri mult mai mici și fetița nu ar fi rămas cu urme pe corp. În aceste condiții a reușit, din nou, să organizeze totul astfel încât Abigél să poată fi acceptată și operată în cadrul misiunii operatorii din august 2024 a Fundației Polisano.
Cu toate investigațiile și analizele la zi, cu multă teamă și mult curaj, fără să cunoască limba română, mama lui Abigél s-a urcat în mașină și a pornit cu fetița spre București. Medicul Réka a fost în permanentă legătură atât cu familia, cât și cu medicii, sprijinind, traducând, asigurându-se că totul decurge bine pentru mica pacientă. La fel ca și în cazul celorlalte tinere paciente, problema medicală a lui Abigél s-a rezolvat definitiv odată cu intervenția minim invazivă.
Am o singură pacientă care a venit foarte târziu la mine, era cu DSV mare, malformație congenitală despre care știau părinții de la naștere însă nu au fost de acord cu intervenția. Defectul septal ventricular nu este o urgență neonatală, însă pacientul nu poate aștepta 3-4 ani pentru intervenție, în acest timp poate depăși momentul operator. Presiunea e mare din partea părinților. Fiecare părinte se așteaptă, să aibă un copil sănătos. Când îi explicăm că, deși poate la prima vedere, copilul pare sănătos, el este bolnav și trebuie operat pe inimă deschisă, se sperie, nu vor să accepte, se supără pe noi. De aceea noi lucrăm mereu, în paralel, cu părinții.
Latura umană e la fel de importantă ca cea medicală, acum trebuie să merg să asist la o naștere prin cezariană în calitate de medic neonatolog, spune cu un ultim zâmbet și dispare în sala de operații iar eu iar eu rămân cu gândul că de medici ca ea avem nevoie în România.
Articol scris de Anca Popa pentru Fundația Polisano.
Citește și: Ema cea cu vino-ncoa'. Operată la 11 luni cu ajutorul baschetbalistului Chris Cooper
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1943
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Emil
Acum 7 ore
Emil
Acum 8 ore
Votantul
Acum 8 ore
Gelu
Acum 8 ore
@Miruna