Transferul unei suprafețe de 66.236 mp este cerută Consiliului Județean Sibiu de către Guvern, pentru Unitatea militară de suport NATO, care se construiește lângă Aeroportul Sibiu. Este vorba despre Regimentului 46 Sprijin al Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) din cadrul cazarmei 793.
„Regimentul 46 Sprijin trebuie să îndeplinească pe timp de pace, criză și conflict, funcțiile de sprijin ale Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est. Imobilul 793 Sibiu nu asigură terenul necesar pentru realizarea unui terminal militar și a unui centru logistic care să asigure nevoile de transport și depozitare a tehnicii și echipamentelor militare specifice într-o/dintr-o locație cu conexiuni din punct de vedere a mobilității militare (proximitate autostradă, aeroport civil și cale ferată)”, arată reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, într-o Notă supusă aprobării Guvernului. Astfel, a fost identificată suprafața de 66.236 mp aflată în domeniul public al județului Sibiu și în administrarea Aeroportului Internațional Sibiu.
Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi se află transmiterea unei Note către Consiliul Judeţean Sibiu prin care se cere transferul unor imobile/terenuri în suprafaţă totală de 66.236 mp din domeniul public al judeţului Sibiu şi administrarea Aeroportului Internaţional Sibiu, în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerul Apărării Naţionale.
Potrivit documentului, Consiliul Județean Sibiu și Aeroportul Internațional Sibiu au emis acordul de principiu, suprafața fiind stabilită de comun acord.
„Potrivit prevederilor art. 293 alin. (1) și alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, trecerea unui bun din domeniul public al unei unități administrativ teritoriale, respectiv județul Sibiu, în domeniul public al statului se face, la cererea Guvernului, prin hotărârea consiliului județean, cerere care se aprobă prin notă înaintată Guvernului de către autoritatea/instituția publică interesată, care cuprinde justificarea temeinică a uzului sau interesului public național,” se mai arată în document.
Noua unitate militară va avea peste 50 de clădiri noi
Turnul Sfatului a scris în trecut că la Sibiu, în afara Comandamentului NATO, se înființează și o unitate militară de suport. Noua unitate militară are rolul de a asigura suportul Comandamentului Corpului multinațional de sud est (Comandamentul NATO) și va funcționa pe locul fostei unități de elicoptere, de pe șoseaua Alba Iulia.
În ultimii mai bine de zece ani, terenurile și clădirile fostei unități de elicoptere au fost transferate sau închiriate către instituții publice ori agenți economici din Sibiu. Cărora, pe rând, în ultimii ani li s-a cerut să elibereze spațiile.
Conform planurilor făcute publice în 2022, aproape 63.000 de mp de teren sunt disponibili în imediata vecinătate a Aeroportului Internațional, în economia suprafețelor fiind inclus și terenul (de 8.000 de mp) cu clădirile aferente care în urmă cu aproximativ 20 de ani au fost transmise în administrarea Agenției județene pentru ocuparea forței de muncă (folosite o vreme pentru așa-numite incubatoare de afaceri).
Potrivit studiului de fezabilitate, acolo urmează a fi ridicate alte aproape 60 de clădiri, cu suprafețe desfășurate cuprinse între cinci mp (gheretele posturilor de pază) și peste 10.000 de mp (pavilionul administrativ multifuncțional). Acesta din urmă urmează a avea demisol, parter și trei etaje, majoritatea restului clădirilor urmând a avea un singur nivel.
Lista clădirilor cerute prin studiul de fezabilitate include atât spații verzi și facilități sportive, cât și remize, șoproane, depozite, clădiri de ”cazarmare” și ateliere. Multe clădiri cu suprafețe relativ mari, cuprinse între 400 și 2.000 de mp. În total, suprafața construită desfășurată va depăși 24.000 de mp.
La finele anului 2024, Guvernul a aprobat un proiect de actualizare a indicatorilor tehnico-economici ai proiectului noii unități militare.
Proiectul prevede realizarea mai multor lucrări de modernizare și construcție, precum reabilitarea și extinderea clădirilor existente; construirea unor pavilioane administrative și multifuncționale, remize tehnice, posturi de pază și alte facilități; amenajarea infrastructurii de utilități, drumuri și platforme; realizarea unor spații pentru activități sportive și recreative și implementarea infrastructurii moderne de voce-date.
Potrivit documentului, valoarea totală a proiectului cu TVA este de 471,5 milioane lei. Suprafața totală a clădirilor noi ce urmează să fie construite este de aproape trei hectare. În 2020 valoarea era de peste 460 de milioane de lei. Aceasta a fost modificată „ca urmare a modificării unor cerințe operaționale ale beneficiarului și solicitării de optimizare a caracteristicilor tehnice ale obiectelor investiției”.
În documentul aprobat de Guvern se mai menționează că investiția este menită „să conducă la creşterea securităţii regionale a NATO”. În ceea ce privește finanțarea, investiția va fi acoperită prin bugetul Ministerului Apărării Naționale, conform sumelor aprobate anual. În acest sens, fondurile vor fi direcționate către construirea unei baze logistice de primă importanță pentru operațiunile NATO și pentru apărarea națională.
foto principală Google Earth
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Regimentului 46 Sprijin al Com , teren unitatea militara suport , cazarma 793 , NATO Sibiu , aeroport Sibiu
Vizualizari: 3620
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Jorj
Acum 4 ore
Serios?
Acum 4 ore
Agariciul