Peste 60 de milioane de lei este costul estimat al lucrărilor de modernizare a Cercului Militar din Sibiu, cunoscut în limbaj specializat drept cămin militar în cazarma 1548 Sibiu. Licitația a fost lansată de Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02444 Sibiu, după 5 ani de la aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către Guvernul Orban.
Proiectul are drept scop îmbunătățirea condițiilor de cazare pentru militari, precum și a spațiilor destinate personalului angajat.
Potrivit anunțului de pe platforma de licitații publice, contractul prevede consolidarea și modernizarea pavilionului, alături de lucrări de reabilitare a rețelelor de utilități și telefonie, refacerea aleilor din incinta cazarmei, montarea unor bariere de acces și renovarea magazinelor metalice. De asemenea, este inclusă împrejmuirea curții exterioare, instalarea unui grup electrogen și organizarea de șantier necesară desfășurării lucrărilor.
Durata contractului este de 24 de luni, timp în care se vor desfășura atât pregătirea, cât și execuția efectivă a lucrărilor, urmată de recepția acestora. Perioada de garanție acordată va varia între trei și cinci ani, în funcție de oferta câștigătorului licitației.
Licitația este programată pentru data de 5 mai 2025. Finanțarea investiției este asigurată integral din fonduri bugetare.
Pentru unitatea militară din Brașov
Din caietul de sarcini al licitației aflăm că beneficiar al investiției este Comandamentul Logistic Întrunit, cu sediul în București, iar ca utilizator al investiției figurează Unitatea Militară 02477 Brașov.
„Consolidarea capacităților militare la standarde care să permită prevenirea, descurajarea și apărarea împotriva oricăror acțiuni agresive la adresa țării noastre. Se impune necesitatea reabilitării și modernizării clădirilor aparținând Ministerului Apărării Naționale, în scopul aducerii acestora la o stare tehnică corespunzătoare pentru asigurarea cerințelor fundamentale de calitate ale construcțiilor și oferirea unor condiții superioare de cazare pentru personalul militar român și personalul militar din națiunile NATO, precum și îmbunătățirea condițiilor de lucru în spațiile cu altă destinație decât cazarea”, scrie la capitolul dedicat informațiilor despre contextul care au determinat inițierea licitației.
A doua mare investiție în Apărare, după Centrul NATO
Proiectul a fost acceptat încă în mai 2020 de către Guvernul Ludovic Orban, la o săptămână după aprobarea investiției de peste o jumătate de miliard de lei pentru renovarea și modernizarea Centrului NATO de pe Calea Dumbrăvii.
În Nota de Fundamentare a proiectului, publicată de Secretariatul General al Guvernului, se menționa că aceste lucrări sunt necesare deoarece „în prezent, clădirea nu respectă toate cerințele de calitate impuse de normele în vigoare în ceea ce privește siguranţa şi accesibilitate în exploatare, economia de energie şi izolare termică, igiena, sănătatea şi mediul înconjurător etc., fiind executate doar lucrări de întreținere și reparații curente”.
În plus, „din cauza uzurii fizice și morale a clădirii, aceasta nu oferă condițiile optime necesare desfășurării activităților de cazare și a altor activități specifice din cadrul căminului și a cercului militar (activități culturale, sportive, educative, protocol etc.), constatându-se: tencuieli degradate pe zona soclurilor, infiltrații și fisuri la nivelul soclurilor, degradări ale trotuarului, degradări ale învelitorii și ale acoperișului terasă, degradări la nivelul subsolurilor și tavanelor ultimului etaj datorate infiltrațiilor de apă pluvială, deteriorarea tâmplăriei existente și neasigurarea etanșeității spațiilor”.
Reprezentanții Cercului Militar Sibiu au explicat atunci pentru Turnul Sfatului că imobilul urma să intre în reabilitare totală, cea mai mare parte a lucrărilor referindu-se la consolidarea clădirii, recompartimentarea, eficientizarea energetică și modernizarea rețelelor de utilități. Proiectul mai prevede și montarea unui lift nou.
Peste doi ani, Cercul Militar a închis aleea care desparte instituția de Facultatea de Litere a ULBS cu barieră. Bariera a fost montată în contextul în care Cercul Militar (Cazarma 1548 a Ministerului Apărării Naționale din România, mai exact) a devenit tot mai solicitat ca urmare a înființării Comandamentului NATO de la Sibiu, explicat reprezentanții instituției.
Iar în octombrie 2022, Ministerul Apărării a anunțat licitația de 1,6 milioane de lei pentru studiile de proiectare în contextul investiției „Lucrări de intervenție la pavilionul A – cămin militar din cazarma 1548 Sibiu”.
Trei subsoluri
Proiectată și executată în jurul anului 1971, clădirea Pavilionului A, este o clădire cu regim de înălțime 3S+P+2E, având funcționalități administrative (camere, birouri, săli cu specific, coridoare, grupuri sanitare) și socio-culturale (camere, birouri, săli pentru diverse activități socio-culturale, depozite, etc.), conform informațiilor din memoriul justificativ.
Documentația mai prevede crearea a trei locuri de parcare suplimentar. „Accesul auto principal în incintă (intrare - iesire) se va realiza din strada Emil Cioran, de pe latura de sud-est a terenului. În prezent sunt asigurate 9 locuri de parcare în incinta terenului studiat. În situația propusă se va suplimenta numărul acestora, urmând a fi prevăzute 12 locuri în total, dintre care două fiind destinate persoanelor cu dizabilități”, mai scrie în memoriu.
Întreaga documentație pentru această investiție conține mii de pagini. Sunt atașate și fotografii cu situația imobilului actual, dar și documente tehnice, planuri și scheme ale utilităților etc.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Cercul Militar Sibiu
Vizualizari: 2062
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Jorj
Acum 4 ore
Serios?
Acum 4 ore
Agariciul