Sâmbătă,
11.10.2025
Innorat
Acum
12°C

Karpaten Meat (Marpod) exportă 70% din carne. „România este încă furnizor de materie primă pentru alte ţări procesatoare”

Karpaten Meat (Marpod) exportă 70% din carne. „România este încă furnizor de materie primă pentru alte ţări procesatoare”
karpaten Meat a pornit cu 120 de animale în comuna Marpod

Doar 30% din producția celui mai mare crescător de bovine de carne din România, Karpaten Meat Group, cu afaceri de circa 100 de milioane de lei, este pentru piața internă. Cu aproximativ 9.000 de bovine din rasa Aberdeen Angus, crescute în ferme proprii şi partenere pe Valea Hârtibaciului şi în sudul ţării, compania se adresează în proporție de 70% pieței externe.

„În 2025, doar 30% din producţia noastră se adresează pieţei interne, restul merge la export (...), în condiţiile în care România, la nivel naţional, este încă în mare parte furnizor de materie primă pentru alte ţări procesatoare, în special din Orientul Mijlociu şi alte pieţe internaţionale”, a explicat Claudiu Truşcă, director de vânzări al grupului, pentru Ziarul Financiar.

Potrivit acestuia, compania a achiziţionat şi modernizat un abator de mare capacitate la Bistriţa-Năsăud, unde pot fi sacrificate între 400 şi 600 de animale săptămânal. Grupul se laudă cu deținerea întregului lanţ – de la reproducţie şi creştere până la tranşare, ambalare şi livrare către clientul final.

Despre consumul intern de carne de vită, acesta spune că în prezent rămâne sub media europeană, însă tendinţa este una de creştere:

„În retail, observăm o creştere a cererii pentru produse premium pregătite pentru gătit acasă. Totuşi, experienţa unui steak gătit la perfecţie în restaurant rămâne principalul punct de contact pentru mulţi consumatori, ceea ce stimulează şi segmentul HoReCa”

Fondată în 2008 de elveţienii Samuel Widmer şi Stefan Jung, care au pornit la drum cu 120 de animale în comuna Marpod, judeţul Sibiu, Karpaten Meat Group a ajuns astăzi liderul pieţei, având peste 500 de parteneri în asociaţia pe care a înfiinţat-o, cu efective de bovine ce depăşesc 100.000 de capete.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 965

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Solomon

Acum 1 lună

Oare de ce refuză românii Angus?Sunt convins că doar din răutate! Eu,de exemplu,nu pot suferi icrele de Manciuria;iar de icrele negre să nu aud!Cognac Courvoisier sau șampanie Dom Perignon-nu le pot suferi! Poate au și alții aceeași "boală "!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus