Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Interviu cu Silviu Scrob, directorul Mozaic Jazz Festival: "Sa va asteptati la o experienta completa!"

Mozaic Jazz Festival debutează săptămâna aceasta pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor și aduce la Sibiu o combinație de trupe și artiști, menită să retrezească pasiunea în iubitorii muzicii de calitate. Cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu își îndreaptă atenția atât spre artiști internaționali consacrați, cât și pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentiști virtuoși și artiști români. De ce face asta, l-am întrebat pe Silviu Scrob, directorul festivalului.

Reporter: Cum crezi că îşi va găsi locul în peisajul cultural sibian Mozaic Jazz Festival, într-un oraş care are o tradiţie în jazz?

S. S.: Cred că vine la fix! Tocmai datorită acestei tradiţii a Sibiului am simţit nevoia să aduc publicului sibian, şi nu numai, un festival de jazz cu un suflu nou.

 

Rep.: Crezi că există în Sibiu, în momentul de faţă, un public pentru jazz? Se mai păstrează tradiţia?

S. S.: Bineînţeles. Nu am început să fac acest festival aşa de capul meu, ci am răspuns unor nevoi întâlnite în ultimii ani. Referitor la tradiţie, eu cred că un public obişnuit să asculte jazz nu îşi schimbă gusturile peste noapte. Dar, cu timpul, dacă nu facilităm întâlnirea dintre public şi artişti acest public existent se răreşte. Și mai mult decât atât, dispare şansa de a forma ascultători noi. Fără alte opţiuni ne-am transforma toţi într-o masă amorfă de ascultători a muzicii turnate constant de majoritatea difuzorilor. Acesta este riscul şi aici am intevenit cu Mozaic Jazz Festival.

 

Rep.: De unde vine pasiunea ta pentru jazz şi care ar fi lucrurile cele mai importante pe care le-ai învăţat din acest gen muzical?

S. S.: Nu ştiu când am ascultat jazz pentru prima dată, dar ştiu că pasiunea a început abia după ce am participat la primul concert live. De atunci jazzul a rămas o constantă în gusturile muzicale şi în optiunile preferate de consum cultural. De la jazz am învăţat o mulţime de lucruri pe care nu le pot pune încă în ordine. Poate că aşa e şi jazzul.

 

Rep.: Pornind de la ideea de mai sus, cum s-a făcut selecţia trupelor pentru această prima ediţie şi ce aţi avut în vedere?

S. S.: Am urmărit să avem un program valoros şi echilibrat. În fiecare seară avem câte un nume care ar face cinste oricărui festival internaţional. Trilok Gurtu, Steve Coleman şi Tord Gustavsen sunt numele pe care ne-am bazat în alcătuiriea programului. Selecţia celorlalte trei trupe a fost mai dificilă pentru că nu am vrut să iau orice trupă doar să întregesc programul. Nikoletta Szoke este câştigătoarea concursului vocal al prestigiosului festival Montreaux Jazz Festival şi de atunci cariera sa internaţională este în ascensiune. Cred că este de ajuns să menţionez colaborarea ei cu Bobby McFerrin din 2010. David Krakauer este un clarinetist fabulos care cred că va surprinde. Nu este atât de cunoscut la noi, dar stilul abordat de el – klezmer – e în rezonanţă cu această zona geografică. Iar cu BaLaKo, în închidere, avem garantată atmosfera de party pe ritmuri de jazz cu influenţe Balkan-Latino.

 

Rep.: Ce reacţii ai primit din partea formaţiilor când le-ai propus să vină să cânte la Sibiu?

S. S.: Reacţiile au fost foarte bune. Fiecare trupă abordată a primit o prezentare a festivalului şi răspunsurile au fost prompte.

 

Rep.: Ce propune Mozaic Jazz Festival publicului, la ce experienţă ar trebui să mă aştept?

S. S.: Să vă aşteptaţi la o experienţă completă! Credem că atmosfera unui festival se reflectă în toate detaliile, începând de când ai intrat în spaţiul de desfăşurare. Accesul rapid şi facil, scaunele confortabile, căldura potrivită în sala, sunetul bun şi echilibrat, posibilitatea de a socializa cu prietenii în cafeneaua care se va amenaja în hol şi care va găzdui şi “jam sessions”. De toate acestea ne vom îngriji noi. Sper ca publicul să înţeleagă să-şi ţină telefoanele oprite în buzunar. Nu este nimic mai deranjant decât să ai un vecin care-şi scoate telefonul din buzunar la fiecare mesaj, sau care vrea să facă poze și să filmeze cu mobilul. În jurul unui asemenea individ sunt deranjate cel puţin cinci persoane. Nu atât de foiala şi de zgomotul lui, cât de lumina ecranului telefonului. Un astfel de moment îţi taie toată starea creată de artişti.

 

Rep.: Care sunt reacţiile de până acum din partea publicului, a trupelor, a iubitorilor de jazz?

S. S.: Am întâlnit public din Sibiu, Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, şi erau foarte entuziasmaţi de iniţiativă şi de program. O să vedem împreună reacţiile trupelor.

 

Rep.: Cum vezi viitorul Mozaic Jazz Festival peste 3-5 ani? E un proiect pe termen lung?

S. S.: Am câteva scenarii despre viitorul acestui festival. Toate acestea ţin de public şi de dorinţa lor de a participa şi a se implica. În mâinile publicului stă viitorul şi dezvoltarea acestui festival. O participare masivă şi o sală neîncăpătoare m-ar determina să mai adaug o filă în programul următoarei ediţii. Dar pentru a ajunge acolo avem mult de muncit şi de dovedit. Cred că primii 3-5 ani sunt foarte importanţi pentru a fideliza publicul şi partenerii. Abia după această fidelizare cred că putem începe să discutăm despre dezvoltare. Am vârsta, răbdarea, puterea de muncă şi cunoştinţele necesare să fac din Mozaic Jazz Festival unul dintre cele mai faine festivaluri de jazz din Europa de Est.

 

Rep.: Cum vezi rolul jazz-ului în viaţă culturală a Sibiului? Şi cum vezi rolul Sibiului în viaţa culturală a jazzului?

S. S.: Cred că fără susţinerea Primăriei Municipiului Sibiu performanţa culturală nu ar fi posibilă. Strategia Sibiului de după 2007 de a se îngriji de Agenda Culturală creează la Sibiu climatul necesar pentru a organiza câteva evenimente culturale remarcabile. Să amintim doar de Festivalul Internaţional de Teatru, Astra Film, TIFF, Artmania şi deja avem imaginea unui oraş care întruneşte toate premisele excelenţei culturale. Bazându-mă pe acest climat favorabil voi munci ca Mozaic Jazz Festival să devină un festival important pentru oraş şi pentru comunitate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Marius

Acum 9 ani

Super PROGAM !! de abia ASTEPTAM !!!!
Raspunde

Flavius

Acum 9 ani

Uai moamă dacă e experiență completă putem să dansăm și să ne spargem în figuri !
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Băi, Scrob, uite care-i treaba, atât tu cât și ăla de și-a schimbat numele, nu sunteți decât niște negustori de jazz, mici snobi, diletanți într-ale jazzului, dar profitori la maxim de ceea ce au creat și dezvoltat alții în Sibiu. Ați putea să-i faceți un monument lui Nae Ionescu, care a creat muzicieni și public de jazz în Sibiu. Voi ați reușit să goliți sălile de public și festivalul de conținut pentru că nu v-a interesat decât cum să jecmăniți bugetele culturale ale primăriei. Nu, jazzul nu înseamnă dezordine, dezordinea e doar în mintea ta limitată, jazzul înseamnă rigoare și știință, dar astea va scapă, pentru că nu aveți cultura necesară pentru că nu sunteți decât niște samsari de jazz și stoarceți munca lui Nae până la ultima picătură. Când o să vă treziți cu sălile goale, sunt curios ce o să faceți, o să vindeți semințe? Baizăuei, \"fabulosul\" tău clarinetist nu cântă klezmer și nici jazz, cu mare indulgență putem să-l încadram în \"acid jazz\" cu groove-uri de inspirație klezmer.
Raspunde

ALEX

Acum 9 ani

Bai Joseph, in loc sa fi fericit ca in Sibiu se mai face un festival pentru sibieni si nu numai, devi tu gica contra asa numai sa te afli in treaba. Fa-ti tu festival mai bun si lasa-i pe cei interesati sa se bucure de eveniment. E primul an si numele invitate fac cinste. Felicitari domnului Scrob pentru initiativa si succes cu festivalul! Va rog ignorati frustratii care incearca sa va puna bete-n roate.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Băi, ALEX, jazzul e o muzică care îți depășește nivelul educațional, mai du-te pe la școală, mai crești și tu un pic și după aceea cască pliscul. De bucurat însă, te poți bucura cât vrei, dar e bucuria prostului, să știi, tot așa cum și eu am dreptul să mă întristez când văd ce se întâmplă.
Raspunde

@Joseph

Acum 9 ani

proasta p...u...l...a... o batut pe la c...u...r...u lu` mamica-ta cand te-a facut!!!
Raspunde

kJbN3mOUUV

Acum 9 ani

Ben, Im jairo, bass player from colobmia, its pretty late here but i wanted to say thank you for your music. Im now living in the vamp of peace pipe, great music. hope to meet you one day till then, farewell
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus