Duminică,
05.05.2024
Ploi Scurte
Acum
21°C

”Orice firmă care îți cere bani e clar o firmă care comite o fraudă”

”Orice firmă care îți cere bani e clar o firmă care comite o fraudă”

Atrași de salariile care depășesc o mie de euro lunar și de faptul că pentru majoritatea locurilor de muncă nu trebuie calificare, mulți sibieni apelează la firmele care intermediază angajări în străinătate. Unii dintre ei, din păcate, dau și de așa-numitele ”țepe”.

Majoritatea firmelor au o ofertă de posturi pentru Germania, Spania sau Danemarca, dar mai sunt și altele care promit locuri de muncă ”în toată lumea”. Problema apare atunci când oamenii se trezesc păgubiți de sume semnificative și fac sesizări la diferite instituții, dar nu mai reușesc să își recupereze banii plătiți firmelor pentru a le intermedia un loc de muncă.

”Plângeri se înregistrează, dar sunt greu se soluționat”

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu, anul acesta au fost înregistrate 17 sesizări cu privire la operatorii economici care desfășoară activități de plasare a forței de muncă în străinătate. Aceste sesizări semnalau aspecte precum  nerespectarea clauzelor reglementate prin contractele de mediere, neacordarea diurnei și a drepturilor salariale, nerespectarea termenelor stabilite prin contractele de mediere, în ceea ce privește plecarea în străinătate a persoanelor mediate, încălcarea dispozițiilor contractuale referitoare la condițiile de muncă și neplata orelor suplimentare.

”Mulți se plâng de faptul că au plătit o anumită sumă, nu au fost nici angajați și nici nu își mai pot recupera banii. Lucrurile sunt simple: în primul rând o firmă care îți cere bani, indiferent pentru ce, e clar o fraudă. Firmele care lucrează legal își primesc banii de la angajator, nu au voie să perceapă de la viitorul angajat. În al doilea rând omul nici nu citește cu atenție contractul pe care îl semnează și acolo se specifică, la firmele care fac fraude, că ele nu au nicio obligație de restituire a banilor percepuți. Și din păcate, în al treilea rând, ele știu că e ilegal să perceapă comision și cer banii sub alt pretext, astfel încât noi nu le putem amenda pentru percepere de comision”, spun reprezentanții ITM Sibiu.

În urma sesizărilor cetățenilor, opt operatori economici au fost verificați de inspectorii de muncă și au fost sancționați contravențional cu patru avertismente și două amenzi în valoare de 15.000 lei.

Pagubă de minim 500 lei

În județul Sibiu desfășoară activități de plasare a forței de muncă în străinătate 58 de operatori economici, conform listei actualizate permanent, aflate pe site-ul ITM Sibiu. Faptul că firmele sunt în lista ITM nu înseamnă decât că s-au înregistrat, nu și că activitatea pe care o desfășoară e legală, acestea având ”obligația să se înregistreze la inspectoratul de muncă din județul pe raza căruia își desfășoară activitatea, iar instituțiile respective nu au atribuții în ce privește autorizarea în vreun fel a acestor firme”.

Doru Buică a vrut să plece la muncă în străinătate cu încă trei prieteni. Au mers la sediul unei firme care își desfășoară activitatea în Sibiu și acolo au aflat că vor putea obține un loc de muncă doar dacă plătesc 500 lei în avans.

”Am aflat de la un prieten că este o firmă în Sibiu care intermediază locuri de muncă în Germania. Am sunat la ei, au confirmat și m-am dus să semnez contractul. Dar mi-au cerut să achit 500 de lei pentru transport. Au spus că transportul trebuie să îl plătesc în avans și ei sigur îmi găsesc un loc de muncă și atunci mă pot duce că o să fie totul aranjat. Dar mie mi s-a părut suspect contractul în care ei aveau doar drepturi, iar eu doar obligații. Și în plus pe net firma se numea ceva de genul Innovation Work și pe contractul pe care mi l-au dat să îl semnez era trecută cu altă firmă. Așa că am renunțat că mi-am dat seama că e ceva în neregulă. Am găsit apoi pe net un tip din Timișoara care scria că firma fraudează oamenii că el a găsit anunțul pe internet, a venit la Sibiu, a plătit cei 500 de lei și nu i-au găsit de lucru în trei luni așa că a rămas și fără bani și fără loc de muncă”, povestește Doru Buică.

Pentru astfel de firme este destul de ușor să reușească să se sustragă de la restituirea banilor în condițiile în care în contractele pe care le oferă de obicei se stipulează că nu au nicio obligație dacă nu reușesc să intermedieze un loc de muncă într-o perioadă de maxim trei luni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus