Sâmbătă,
27.04.2024
Partial Noros
Acum
8°C

Spitalul Județean, despre cazul femeii care a decedat plimbată între spitale: s-a încercat resuscitarea timp de trei ore

Spitalul Județean, despre cazul femeii care a decedat plimbată între spitale: s-a încercat resuscitarea timp de trei ore

Reprezentanții Spitalului Județean Sibiu neagă faptul că personalul medical de la Urgențe ar fi refuzat înregistrarea Mariei Ciorogar, pacienta de 39 de ani care a decedat în condiții neclare. Potrivit Spitalului, la prima vizită a Mariei Ciorogar la secția de Urgențe, aceasta a plecat după șapte minute.

Maria Ciorogar a decedat pe 28 decembrie 2017, după ce – potrivit declarațiilor mamei sale – s-ar fi adresat inițial personalului medical al Spitalului județean de urgență Sibiu, personal care s-ar fi comportat urât și ar fi trimis pacienta la Spitalul Militar.

“Pacienta, însoțită de aparținătoare, s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU Sibiu la ora 15.58 și a părăsit unitatea la ora 16.05. În acest interval de timp, pacienta nu s-a înregistrat pentru a putea fi consultată. Imaginile dovedesc că pacienta și aparținătoarea au petrecut un timp extrem de scurt în cadrul UPU, unde se derula o activitate specifică, personalul răspunzând solicitărilor pacienților“, susțin reprezentanții Spitalului Județean Sibiu, în urma vizionării camerelor de supraveghere.

Mama Mariei Ciorogar a declarat că ea și fiica ei au stat puțin la UPU deoarece personalul de aici s-ar fi exprimat jignitor, cerându-le cele două femei să apeleze la serviciile Spitalului Militar. Acolo, după un sfert de oră de așteptare femeia a fost consultată și trimisă înapoi către Spitalul Județean.

“Pacienta a revenit la Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU Sibiu în aceeași zi, la ora 18.35, adusă de un echipaj SMURD de tip C1 de la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului Militar. Personalul medical al UPU a acționat în mod profesionist și prompt, femeia intrând de urgență în sala de consultații. Conform fișei medicale, la ora 18.40 pacienta se afla deja în investigații. În jurul orei 19.00, pacienta a suferit un stop cardio-respirator. Personalul medical a încercat resuscitarea sa, făcând tot ceea ce a fost posibil pentru salvarea vieții pacientei dar, din păcate, la ora 22.00 a fost declarat decesul femeii“, mai relatează reprezentanții Spitalului Județean.

Consiliului Etic al instituției va analiza, însă, detaliile evenimentului pentru a stabili dacă s-au produs eventuale “încălcări ale principiilor morale sau deontologice în relaţia pacient - cadru medico-sanitar şi auxiliar din cadrul spitalului, prevăzute în legislaţia specifică“.

În urmă cu două zile, reprezentanții Spitalului Militar au prezentat și poziția lor referitoare la acest caz. „La noi în urgență, în data de 28 decembrie, în jurul orei 16:45, s-a prezentat o pacientă femeie de 39 de ani, acuzând dureri abdominale, cefalee și episoade de vărsături. A fost evaluată în sala de așteptare, a fost încadrată ca nivel de triaj verde sau 3, asta însemnând pentru noi obligativitatea de a o consulta sau de a-I oferi primul consult medical în maxim 30 de minute. Pacientei I s-a agravat starea de sănătate, în sensul în care vărsăturile au devenit mai numeroase. A fost introdusă în zona de efectuare a tratamentului și de evaluare, automat fiind trecută în altă categorie de triaj, un nivel mai sus, la galben, pentru că starea ei automat era mai gravă și parametrii vitali indicau acest lucru. Tratamentul acordat imediat a fost conform protocoalelor noastre, s-au respectat timpii de acces în zona de tratament și de aplicare a tratamentului. În urma investigațiilor făcute la noi, pacienta care era deja critică necesita consult de specialitate la un centru superior, respectiv Spitalul Județean Sibiu. S-a solicitat prin 112 transferul pacientei. La noi a stat în jur de o oră, o oră și 15 minute. Starea ei a fost critică, dar staționară, iar la Județean a fost transferată cu diagnosticul de tromboembolism pulmonar. Timpul de așteptare la noi a fost în jur de 15 minute din momentul în care pacienta a intrat pe ușă și până la momentul în care I s-a acordat primul consult medical”, a declarant dr. Sorin Ifrim, medic șef CPU Spitalul Militar.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Anto

Acum 6 ani

Willy aus Dachau, ce pseudonim e asta!? Poza nu e selfie si se vede clar ca e veche, e facuta vara. Simptomele pe care le avea dna puteau fi de la la un infarct. Nu raceala cum spui tu!
Raspunde

KJF

Acum 6 ani

Cu diagnosticul de tromboembolism pulmonar pacienta ar fi trebuit dusa direct in sala de operatii si nu trimeasa prin spitale, sau cel putin incercat sa se dilueze acest cheag. Banuiesc ca apropiindu-se sarbatorile, cei care ar fi trebuit sa faca operatia erau in weekend sau deja in concediu. Cum de si-a gasit saraca chiar inainte de revelion timp sa se imbolnaveasca? si asta in Romania? Mori cu zile in spitalele romanesti in zile normale de lucru, d-apoi cind mai toti au liber.?
Raspunde

sibian100%

Acum 6 ani

Daca vrei sa fii tratat in spital nu sunt medicamente dar hotiile se tin lant in sistemul sanitar.De ce nu controleaza nimeni asistentele care ies zilnic cu geanta burdusita de medicamente,ustensile si produse de igiena.Ar trebui ca asociatiile de pacienti sa faca insotiti de politie controale inclusiv la domiciliile angajatilor din sanatate,ar fi surprinsi.
Raspunde

Ion

Acum 6 ani

Pacienta se simtea rau si a fost redirectionata de la UPU spre Militar. Acolo au pus diagnosticul bun dar nu au putut trata. La UPU a ajuns critic. Oare la UPU au avut tot ce le trebuia? Inclusiv specialist? Au facut tot ce era necesar?? In spitale se moare cu zile din pacate.
Raspunde

cozma

Acum 6 ani

Incredibil ce sa întâmplat cu acesta femeie! Condoleanțe familiei! Sunt curios cine o sa răspundă pentru moarte acestei persoane? din punctul meu de vedere este o crima în toată regula, oare justiția o sa facă vreo data dreptate pentru amărâții ăștia ca noi care alegam printre spitale? Oare o sa se termine vreo data cu comportamentul acesta inuman al persoanelor care lucrează la stat? Aici nu ii vorba doar de personalul din medicina, ii vorba de întreg sistemul. Eu unu dacă m-ar fi lăsat statul sa aleg unde și cine sa îmi administreze impozitele si taxele care le plătesc cu siguranță nu as apela la instituțiile statului.
Raspunde

Dracu

Acum 6 ani

Nu mai injurati atat spitalul si doctorii. Ei sunt asa cum i-am invatat noi sa fie. Noi toti am creat acesti monstri. Noi. Prin spagi date aiurea, prin nemers la vot, prin indiferenta... Dumnezeu s-o odihneasca.
Raspunde

un om

Acum 6 ani

Dumnezeu sã o ierte! A scãpat de lumea asta tâmpitã. Deșteaptã-te române, ce imn, ce oameni, ce țarã ... Ce oraș, ce viațã fainã duc unii și batjocoresc o biatã ființã pe care o puteau salva. Dumnezeu vede si nu iartã mãgãrii de genul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus