Luni,
06.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Numarul infractorilor din scoli a crescut cu o treime

Situația materială precară, lipsa unui părinte sau influența anturajului par să fie motivele principale pentru care în 2013, în județul Sibiu a crescut numărul infracțiunilor comise în unităţile de învăţământ.

Deși este vorba de o creștere a numărului de infracțiuni cu 36% față de 2012, reprezentanții Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu spun că nu este o creștere îngrijorătoare. În cifre, anul trecut au fost raportate 45 de astfel de cazuri în cele peste 200 de unități de învățământ, față de 29 de cazuri în 2012.

Furtul e pe primul loc

Din totalul infracţiunilor sesizate, atât în anul 2013, cât şi în anul 2012, ponderea cea mai mare este deţinută de furt - 23 de fapte în 2013 şi 18 în anul 2012, fiind înregistrate totodată şi infracţiuni de lovire şi alte violenţe, ameninţare, ultraj contra bunelor moravuri şi distrugere, în cazuri izolate.

”În general avem furturi de telefoane şi bani. Dar se fură colegii între ei. Nu am avut niciun caz cu cineva din afară care să fi furat. Când schimbă clasele mai rămân unii care caută prin bănci şi iau banii lăsaţi sau telefonul uitat. Scandalurile şi infracţiunile, în general, apar la liceele unde predomină ca număr băieţii şi mai ales în cartierele periferice ale oraşului. Avem şi criminalitatea neagră sau ascunsă, adică infracţiuni care nu ajung la noi, nu sunt raportate, căci de obicei sunt îndreptate de părinţi. Am auzit de astfel de cazuri, dar acelea nu avem cum să le înregistrăm, deși ele există”, arată subcomisarul Christian Stanciu.

Cele mai multe infracţiuni au fost sesizate în unităţi de învăţământ din municipiul Sibiu - 21 de infracţiuni în 2013 faţă de 25 în anul 2012, urmat de municipiul Mediaş -11 infracţiuni în 2013 faţă de 2 în anul 2012, în localităţile Dumbrăveni, Cisnădie, Agnita, Copşa Mică fiind sesizate una sau două infracţiuni. În mediul rural au fost sesizate în anul 2013, 5 infracţiuni în Răşinari, Roşia, Turnu Roşu şi Mihăileni.

Anturajul și dezinteresul părinţilor

”În majoritatea cazurilor furturile sunt săvârşite de autori între 14-16 ani, aceste vârste sunt cele mai periculoase. Cauza principală pentru care ajung să comită aceste fapte este neadaptarea la anturaj. La această vârstă apar şi fapte de violenţă, dacă doi colegi au un conflict, unul vine a doua zi cu mai mulţi prieteni şi se bat. Asta e îngrijorător, căci seamănă ca stil cu manifestările grupurilor infracţionale, pe care le copiază, de obicei din filme. Poate nu se bat să ajungă la spital, dar de exemplu acum trei ani am avut un caz cu un băiat care a fost lovit, a căzut cu capul pe asfalt şi a intrat în comă. O altă cauză, tot principală, este dezinteresul părinţilor pentru activitatea şcolară a copilului, lipsa lor de control asupra copiilor. Dar şi factorul economic este foarte important, duce inevitabil la o creşte a infracţionalităţii. Iar copiii care fac probleme sunt cei cu note scăzute, cu absenţe, din familii monoparentale sau cu părinţi plecaţi în străinătatea şi lăsaţi în grija bunicilor. Deşi la capitolul infracţiuni, majoritatea făptaşilor sunt copii din familii cu potenţial financiar. Ei ajung să fure pentru că sunt obişnuiţi cu mulţi bani şi când nu au, recurg la astfel de furturi pentru a obţine rapid bani”, mai apreciază Christian Stanciu.
El arată că activități preventive se fac în tot județul, dar în mediul urban nu au același efect ca în mediul rural, unde ”rar sunt sesizări căci acolo mai există încă un grad ridicat de moralitate, copiii încă îşi respectă părinţii şi le e ruşine să îi facă de ruşine prin faptele lor”.

Polițiștii nu pot spune unde

În ceea ce privește nominalizarea unui unităţi de învăţământ în care au fost înregistrate mai multe sesizări cu privire la săvârşirea unor fapte penale, reprezentanții poliției spun că nu pot preciza o unitate de învățământ, întrucât în nicio unitate de învăţământ nu a fost înregistrat un fenomen infracţional de amploare, numărul infracţiunilor sesizate inspectoratului şi săvârşite în unităţile de învăţământ fiind în general acelaşi.

”Dacă aven 2-3 cazuri într-o şcoală atunci ne mobilizăm intens spre şcoala respectivă, căci nu vrem ca tendinţa să predomine sau să se extindă şi atunci acolo face mereu vizite, monitorizăm atent. Căutam să facem activităţi  preventive mereu, anul trecut am avut 757 de astfel de activităţi şi explicând-le care sunt pedepsele, arătându-le filme cu tineri de vârsta lor din penitenciarul de minori din Craiova, încercăm să îi facem să înţeleagă cât de grav îi poate afecta încălcarea legii”, mai povestește subcomisarul Christian Stanciu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

SEHR GUT!

Acum 10 ani

În sfîrșit o știre bună din burgul sasului....a crescut numărul infractorilor din școli,lasă că s-o terminat și cu infracționalitatea în țara asta,toți infractorii vor rămâne șomeri,pe drumuri,acum că marele klaus a ajuns mai mare peste milițieni,securiști și generali-interlopi....te-apucă râsu nu alta...auzi una bună...klaus-giratoriu,de la catedra de fizică la interne,trăim cumva într-un sanatoriu, nu într-o țară civilizată?păi ,în felul ăsta să punem,de ex.,și la BNR ,ca șef,un frizer sau un măcelar...ridicol maxim liberal fraților!!!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Oare aici îs cuprinşi şi profesorii care iau şpăgi?
Raspunde

@2

Acum 10 ani

Te-ai referit,fără să vrei ,la profu de fizică johannis?acum îl ataci ai pe fostul tău șef că a zbughit-o la bucale?rușinică măi joseph!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus