Sâmbătă,
04.05.2024
Parțial Noros
Acum
19°C

O zi, o luna, un razboi…

Probabil că un procent mai mic decât sfertul, normal statistic, din totalul populației urmărește cu suficientă atenție evoluția arenei politice și militare din jurul țării noastre… Pentru aceștia încerc astăzi o privire dintr-o perspectivă inedită asupra vieții cotidiene, a relațiilor cu cei apropiați sau necunoscuți din comunitate.

Întrebarea de la care pleacă această analiză este: „Care sunt determinantele vieții urbane/ rurale – pentru o comunitate relativ stabilă ?” Adică pentru un grup social sau un amalgam social tipic acestei epoci de crescută mobilitate, mai ales la oraș.

Dacă reușim să vedem ce este mai important, în procesul devenirii organismului social actual, este posibil să vedem și cum ar perturba acest proces factori exteriori de mare incidență. Deci – care sunt VARIABILELE și INVARIABILELE ?

Tentația generală este de a considera variabile intrări mobile în sistemul localităților, de ordinul migrației pentru muncă, aprovizionării, programelor social-culturale, etc. Dar sunt oare invarianți – rețeaua comercială, construcțiile, vehiculele, rețelele edilitare ?? În sensul că acestea doar se repară, se adaugă, eventual se înlocuiesc…Păi este simplu de imaginat ce se întâmplă cu acestea dacă fluxurile localității se închid O ZI (se blochează 24 de ore); dar O LUNĂ ??

Adică nu se mai aprovizionează magaziile timp de 4-5 săptămâni, cu mărfuri de la distanțe de peste 50 de km; dacă nu mai e accesibil combustibilul pentru autovehicule o lună de zile; dacă iarna nu se mai încălzesc clădirile timp de o lună, sau vara pe caniculă nu este energie electrică în nici o rețea… Imediat, construcțiile capătă statut de simple peșteri, rețelele edilitare dispar funcțional, ca și când n-au existat, rețeaua comercială cade (după vandalizare…), autovehiculele devin în cel mai bun caz baricade peste porți!

Deci comerțul, autovehiculele, nu sunt invarianți în organismul urban, ca să nu mai vorbim de cel rural. Construcțiile, vechi sau noi, și rețelele de gaz, electricitate, apă-canal, telecomunicații, sunt și ele foarte fragile – nu rezistă la nici o lovitură simplă dintr-un război atipic. Lovitura poate fi directă, clasică, dar și indirectă, prin decuplarea surselor de funcționalitate (scoaterea din uz a uzinelor electrice, stațiilor de pompare, a celor de transmisii telecom…).

Toate jucăriile noastre electronice (telefoane mobile și fixe, calculatoare,acumulatoare,etc.) cad în câteva zile dacă prizele rămân moarte ! Iată că INVARIANȚII pe care se bazează comunitățile umane, așezările urbane și rurale, sunt pe cu totul alte planuri:

• arealul rural tradițional, inclusiv cel montan

• construcții semi-îngropate și independente energetic

• resursele naturale nepoluate și gestionabile tradițional (lemnul, animalele domestice, izvoarele subterane…)

• și peste toate acestea SOLIDARITATEA SOCIALĂ CREȘTINĂ – singura ce poate traversa crizele – o zi, o lună și chiar un război !!

Nu vi se pare curios că toate elementele celor patru puncte de mai sus sunt cu predilecție atacate sistematic de globalizarea și presiunea ideologică deversată asupra populației ?? Și dinspre vest și dinspre est…

De-a lungul ultimilor ani au apărut și în România mai multe inițiative private, având ne-întâmplătoare legături tocmai cu aspectele discutate mai sus:

-  mici ferme unifamiliale, cu produse ce pot asigura hrana pe plan local, mai ales la sate, și pot susține un troc sustenabil în vecinătate ori în orașul proxim, care să nu depindă de transporturi cu vehicule motorizate, de fluctuațiile bancare sau de rețelele edilitare !

-  depozite private de cereale, cu brutării, și depozite private de semințe de cele mai diverse plante alimentare și medicinale. Multă lume nu știe că Sibiul istoric a mai păstrat până de curând urmele arhitectonice ale micilor brutării de vecinătate, organizate ca ultime redute ale aprovizionării populației pe timp de criză (catastrofe climatice, război etc.).

- locuințe îngropate (cum este cea a americanului stabilit lângă Cheile Turzii), sau realizate ieftin și rapid din lemn și chirpici, în mai multe locuri din țară (Dobrogea, Argeș, Ilfov, Cheile Nerei- arh. I. Mavrodin, premiată internațional) .

-  răspândirea bicicletelor performante și a atelajelor perfecționate, posibil de a fi trase de câini, măgăruși, cai, reni și chiar struți…

Așadar – fântâna, candela, grădina mutătoare și icoana sfințită sunt invarianții !!! Ferească Domnul ca, prin lucrarea necredinței și a celor răi, să se activeze pentru popoarele de aici scenariul din „ pilda samarineanului milostiv ” – care începe cu o cruntă „ cădere între tâlhari” !!....

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus