Vineri,
03.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Amnas. Satul cu doua iesiri la autostrada

Nici măcar nu e centru de comună. Ci un sat aparținător de orașul Săliște. Dar are două ieșiri la autostrada A1, câte una pentru fiecare cap de sat. În timp ce orășenii din Miercurea Sibiului n-au niciuna, deși autostrada le trece prin spatele caselor.

Cum vii dinspre Sibiu pe autostradă, nodul rutier de la Săliște îți indică și un drum care duce într-un singur loc: înspre Amnaș. La fel, câțiva kilometri mai încolo, la nodul de la Apoldu de Jos, semnele de circulație indică iarăși un drum cu o singură destinație: tot Amnaș. Situația a apărut din cauza alunecărilor de teren, care au determinat proiectanții să ”mute” un nod rutier mai spre vest, unde exista și drumul 143B, către Amnaș, drum care i-a adus a doua legătură la șoseaua de mare viteză.

Dinspre Săliște, drumul din autostradă către satul atestat documentar acum 700 de ani este asfaltat și bun. Chiar în cap de sat, o casă de vânzare. Bucureșteanul care o vinde nu vrea să dea date prin telefon. Cere e-mail, la care nu răspunde tot anul. ”Sunt 424 de numere, dar nu toate sunt locuite. Eu știu dacă s-au scumpit casele, acum că avem autostradă? Știu numai că avem gălăgie de când e autostradă”, spune Anișoara, care nu se lasă fotografiată ”în hainele astea”. În liniștea care apasă molatec peste tot satul, gălăgia autostrăzii înseamnă un huruit greu de distins în depărtare. ”Acum, peste zi, mai puțin. Stați să vedeți noaptea”, nu se lasă Anișoara.

Locuri de muncă?

Deși satul cu ulițe largi are case impunătoare și frumos întreținute, oamenii spun că autostrada nu le-a adus deocamdată mari beneficii, chiar dacă pot ajunge ”pe ea” prin două părți. ”Deci e bine că una-două ajungem la Sibiu. E rău că nu avem locuri de muncă, toți sunt plecați prin Germania la lucru. Dacă am avea o zonă industrială, acum că e și autostradă, poate ar fi mai bine. Că așa, în tot satul ăsta sunt doar două locuri de muncă: aici, la magazin”, arată Ion Bratu către SC Mic Ban SRL, după cum scrie pe firmamentul magazinului mixt. Bratu se oprește din povestit, când vede din căruța cu gunoi de grajd un salut de om mare cât un urs. Oprește motorul mașinii și se îndreaptă să dea mâna cu omul cu care are ceva de povestit.

Cu treabă e și Jan van Gurp.  Olandez, de 68 de ani, fost șofer de TIR, acum pensionar. Prieten bun cu un alt olandez din sat, dar și cu finlandeza care s-a stabilit aici. ”Aici e libertate, aici e viață. Aici îmi cresc porcul pe care îl mănânc, aici îmi storc strugurii din care îmi fac vinul. Olanda nu înseamnă libertare. România înseamnă libertate”, vorbește sfătos olandezul, sprijinit într-o rână de mașină. Nu se sfiește cu hainele-i murdare de la câmp, căci omul e cu treabă. ”Acum 15 ani, când am trecut pe aici, nu erau casele refăcute, drumurile erau praf. Vă spun eu: poate nu chiar în cinci, poate nici în zece ani, dar în viitor în România se va trăi mai bine decât în Olanda sau Belgia. Ia uitați-vă și voi”, rotește privirea peste Amnaș. Are în ochi o sclipire de om mulțumit cu un trai tihnit.

Ursul și noroiul

La o intersecție din sat, omul cât un urs care și-a golit între timp carul cu gunoi stă în mijlocul drumului. ”L-am văzut eu. Era din Săliște, a coborât din mașină și l-a legat pe ăsta”, vorbește ca pentru sine omul, arătând cu biciul către un urs de pluș, legat de subsuori de un stâlp. ”N-are, omule, nimeni din Săliște treaba ursului. Ăia din Săliște au venit să lege batjocura asta de sărbători”, îi răspunde un alt sătean, arătând la rându-i către un șir de leduri colorate, cu rol de ”decor de sărbători”.

Din celălalt cap de sat, doi băieși vând mături de nuiele. ”Șapte lei, că e noroi mare”, arată ei către drumul care duce către autostradă, dinspre care vin. Câteva sute de metri mai încolo capătă înțeles și expresia lor: cea de-a doua ieșire din Amnaș către A1 se face pe un drum de piatră cu gropi din ce în ce în ce mai mari. Și, ca o ironie, în apropiere de giratoriu care face legătura cu autostrada, apar și restricții de circulație: 70… 50… Iar pentru ca ironia să fie deplină, din dreptul semnului nou-nouț cu restricția de 30 de km/h, drumul se scufundă în noroaie pantagruelice. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

wd

Acum 9 ani

Aici au fost multi sasi
Raspunde

mihai

Acum 9 ani

deci casa de la intrare in sat care este de vanzare ami apartine mie personal de vreo 7 ani si nu sunt bucurestean sunt sibian dar locuiesc in germania.
Raspunde

marius

Acum 9 ani

Domnule Deleanu...tarziu graiti ca Miercurea nu are iesire....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus