Joi,
09.02.2023
Ceata
Acum
-15°C

"Invazie 68 Praga" de Josef Koudelka se verniseaza la Sibiu

Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanţi fotografi contemporani din lume, expune şi la Sibiu „Invazie 68 Praga”, o expoziţie de anvergură internaţională, care a ajuns pentru prima oară în România, la Bucureşti, în toamna anului trecut, cu ocazia aniversării a 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei în august 1968 de către trupele sovietice şi aliaţii din Pactul de la Varşovia - cu excepţia României. Pe parcursul zilelor invaziei, Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de 30 de ani şi abia întors din România - unde fotografiase romi, proiect la care a lucrat mai mulţi ani - a reuşit să surprindă cu deosebită acurateţe atmosfera, momentele de tensiune şi panică din Praga. În 1969, cu ocazia împlinirii unui an de la invazie,

Agenţia Magnum Photos îi publică fotografiile în numeroase reviste internaţionale, sub anonimat, iar în acelaşi an, Overseas Press Club îi oferă ,,fotografului ceh anonim” medalia de aur Robert Capa. De abia în 1984, când toate ameninţările asupra familiei sale rămase în Cehoslovacia au dispărut odată cu moartea tatălui său, Josef Koudelka recunoaşte public pentru prima dată că este autorul fotografiilor.

Instantaneele sale au devenit un simbol al luptei pentru libertate, fiind considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului postbelic.

Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 10 aprilie, începând cu ora 18:00, la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal, în prezenţa lui Jiří Šitler - ambasadorul Republicii Cehe în România, a lui Benoit Bavouset - directorul Institutului Francez din Cluj-Napoca, a lui René Kubášek - directorul Centrului Ceh din Bucureşti, respectiv a doamnei Andrea Holzherr - director de expoziţii la filiala din Paris a renumitei agenţii de fotografie Magnum Photos.

Albumul de fotografie „Invazie 68 Praga” a fost publicat la Editura Art în anul 2013 şi este disponibil la Librăria Humanitas Constantin Noica din Sibiu (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 16), la preţul de 97 lei.

Expoziţia a fost prezentată deja la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (17 octombrie 2013 – 2 februarie 2014), respectiv la Halele Timco din Timişoara (6 martie – 6 aprilie 2014), iar după Sibiu va fi itinerată la Cluj-Napoca şi Iaşi.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus