Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Șerban Rotaru, organizator Transylvanian Grand Prix: „Dansul sportiv românesc a devenit o adevărată forță în lume”

Șerban Rotaru, organizator Transylvanian Grand Prix: „Dansul sportiv românesc a devenit o adevărată forță în lume”

Ediția din acest an a Concursului Internațional de Dans Sportiv TRANSYLVANIAN GRAND PRIX se va desfășura în perioada 3-5 noiembrie și se anunță a fi cea mai spectaculoasă de până acum. Despre eveniment am stat de vorbă cu Șerban Rotaru, care, alături de Daniela Apatiei, organizează evenimentul.

Anul acesta, dansul sportiv din România înregistrează o nouă premieră, pentru prima dată vor fi organizate două campionate mondiale în cadrul aceluiași eveniment. Ce însemnătate are acest fapt pentru această disciplină?

Ne bucurăm că Federația Mondială ne-a acordat încrederea de a organiza două campionate mondiale în același eveniment, asta înseamnă că treaba pe care am făcut-o în ultimii ani la Sibiu nu a trecut neobservată. Pentru dansul sportiv românesc înseamnă mult organizarea acestor Campionate Mondiale la noi în țară, în primul rând pentru sportivii noștri care își vor reprezenta țara la ei acasă, cu suportul propriilor fani, cât și pentru sportivii de un nivel mai mic care vor vedea cu ochii lor ce înseamnă un campionat mondial, motivându-se să ajungă acolo. În al doilea rând, ne bucurăm că oamenii vor putea să asiste la o competiție de dans de cea mai înaltă calitate, unde vor putea observa ce implică sportul nostru și la ce nivel se poate ajunge în speranța că vor îndruma cât mai mulți copii spre acest sport adus la rang de artă.

Organizarea unui asemenea eveniment nu are cum să fie foarte simplă. Ce înseamnă în cifre Transylvanian Grand Prix?

În cifre Transylvanian Grand Prix 2018 înseamnă 33 de țări participante, peste 70 de arbitri și oficiali și peste o mie de sportivi așteptați la Sibiu în cele două zile de competiție. La care se adaugă mii de mailuri și telefoane, plus multe ore de muncă, pentru a oferi tuturor o experiență cât mai plăcută la Sibiu și în România.

Cum se prezintă line-up-ul de anul acesta? Ce nume mari vor veni la Sibiu pentru competiție?

La campionatele mondiale vor fi prezenți campionii și vicecampionii fiecărei țări participante nominalizați de către federațiile proprii – asta înseamnă că vom avea elita dansului sportiv mondial la categoriile de juniori II – Standard și Seniori I – 10 dansuri. Momentan avem înscrieri din 33 de țări din toate colțurile lumii, incluzând Japonia, China, Hong Kong, SUA, Uzbekistan și mulți alții. La categoria adulți – World Open vom avea, ca în fiecare an, perechi din TOP 50 mondial. Îi vom vedea la Sibiu pe vicecampionii Rusiei, Evgeni Moshenin și Dana Spitsyna, campionii României, Rareș Cojoș și Andreea Mateti, campionii din Danemarca, Pasquale Farina și Sofie Koborg, ei fiind o pereche care a participat la toate edițiile Transylvanian Grand Prix de până acum.

Cum vedeți viitorul dansului sportiv în România? Cât de mult ajută organizarea de asemenea evenimente în dezvoltarea acestui sector?

Dansul sportiv românesc este pe o traiectorie ascendentă, în ultimii ani devenind o adevărată forță în lume. Viitorul pare a fi unul strălucit deoarece în ultimii ani România a reușit să se impună la categoriile de copii, juniori și tineret și face și o figură frumoasă la categoriile de Adulți și Seniori. Avem perechi campioane mondiale la tineret, juniorii sunt prezenți în toate finalele de campionate mondiale iar copiii care reprezintă România câștigă cele mai importante competiții din lume la categoria lor de vârstă. Organizarea acestor evenimente „acasă” aduce o motivație în plus tuturor sportivilor de a atinge înalta performanță și a fi prezenți în finalele acestor competiții. În plus, credem că va fi o motivație și pentru ceilalți organizatori de competiții din țară de a ridica nivelul de organizare și prezentare a evenimentelor, în speranța că vor atrage cât mai mulți sportivi de un nivel cât mai ridicat în România.

Ce așteptări avem de la sportivii români la Transylvanian Grand Prix?

La categoria juniori – reprezentanții noștri (Alexandru Vatamaniuc – Ioana Stanciu și Răzvan Bătrânu – Ana Dica) sunt pregătiți să facă o figură cât mai frumoasă și sperăm să atingă finala Campionatului Mondial. La categoria Seniori I – perechea campioană a României (Sorin Simon – Florentina Constantinescu) este vicecampioana en-titre la categoria 10 dansuri și week-endul trecut au obținut locul III la Campionatul Mondial de Dansuri latino și locul 5 la Campionatul Mondial de standard – Categoria seniori I (Miami – USA), în consecință așteptăm o prestație cât mai bună din partea lor în lupta pentru titlul mondial.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus