Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
0°C

VIDEO Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri! De la ”de ce”, la ”cum” trebuie gestionate gunoaiele pe care le producem zilnic

VIDEO Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri! De la ”de ce”, la ”cum” trebuie gestionate gunoaiele pe care le producem zilnic

Elevii din clasele primare a cinci școli din Sibiu au participat la o serie de întâlniri virtuale cu cele cinci personaje ale campaniei ”Și în gunoi sunt super-eroi”, în cadrul proiectului ”Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri!”. La întâlnirile on-line au participat și reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, precum și reprezentanții Soma Sibiu SRL.

”Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri!” este un proiect care își propune ca regulile de bază ale colectării selective să ajungă la adulții din Sibiu și prin intermediul copiilor din jurul lor. Proiectul – organizat cu sprijinul Primăriei municipiului Sibiu prin intermediul Agendei Comunității, dar și a unor companiilor Azets, Clinica Ofta Total, CineGold, Soma și al ADI Eco Sibiu – a fost readaptat având în vedere restricțiile impuse în cadrul pandemiei.

În primă fază, elevilor din clasele a III-a și a IV-a participante la acest proiect le-au fost transmise o serie de informații despre care este rostul colectării selective, care este impactul unor astfel de sisteme asupra protejării mediului, dar și despre regulile specifice Sibiului în ceea ce privește gestionarea gunoaielor pe care locuitorii acestor zone le produc în fiecare zi.

Cu ajutorul cadrelor didactice ale Școlilor gimnaziale nr. 10, nr. 11, nr. 21, nr. 23 și, respectiv, I.L. Caragiale din Sibiu, aceste informații au fost transmise atât prin intermediul unor scurte filme (precum parodia despre ”viața” unei pungi de plastic, modul în care plasticul reciclat este transformat în deșeuri sau cum sunt efectiv sortate deșeurile la Sibiu), precum și prin intermediul unor articole. Articole care enumeră în detaliu regulile și rostul colectării selective, astfel încât aceste informații să poată fi folosite și de adulții din viața copiilor participanți la proiect și nu numai.

Tot prin intermediul mijloacelor de comunicare on-line, elevii i-au văzut în acțiune PETrică, Miticlă, BIOrel, Mărie-Hârtie și Tanti Rezi, adică personajele din ”Și în gunoi sunt super-eroi”. Întâlnirea cu cei cinci super-eroi a avut loc prin intermediul unui film educativ, despre rolul fiecărui personaj în gestionarea deșeurilor din județul Sibiu.

”De-a v-ați ascunselea” cu cei cinci super-eroi:


În cadrul întâlnirilor on-line organizate pentru a ”lăsa copiii să vă vorbească despre deșeuri”, elevii școlilor mai sus amintite s-au întâlnit și cu reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, precum și cu cei ai Soma SRL. De la aceștia, elevii au aflat detalii despre colectarea deșeurilor din județ, curiozități și informații interesante referitoare la impactul asupra mediului pe care îl au gunoaiele produse zilnic. Totodată, au adresat întrebări despre deșeuri și regulile de colectare ale acestora.

Ulterior derulării acestor întâlniri, resursele informaționale ale acestui proiect vor fi distribuite către toate clasele gimnaziale din municipiul Sibiu.

Ce filme au mai văzut elevii?

”Din viața unei pungi”, un documentar-parodie despre drumul plasticului aruncat aiurea:

 

Încălțăminte produsă din plastic reciclat, un documentar despre adaptarea economiei pentru protejarea mediului:

 

Cum sunt sortate deșeurile în Sibiu:

 

Cum puteți gestiona acasă colectarea deșeurilor:

 

Lista articolelor cu informații despre colectarea deșeurilor în Sibiu publicate în cadrul acestui proiect este cea de mai jos

  1. Colectarea selectivă a deșeurilor: regulile de bază
  2. Deșeurile care se colectează separat: cele periculoase, cele voluminoase și aparatele electrice uzate
  3. Unde ajung deșeurile pe care le colectează sibienii?
  4. Plasticul pe care îl reciclează sibienii ajunge să fie transformat în haine
  5. Cum vă puteți transforma, acasă, deșeurile biodegradabile în îngrășământ?
  6. Fiecare sibian plătește pentru cât gunoi rezidual aruncă. Restul e gratuit
  7. Și în gunoi sunt super-eroi! Faceți cunoștință cu Tanti Rezi, Miticlă, PETrică, Mărie-Hârtie și BIOrel
  8. Care sunt principalele greșeli pe care le fac sibienii în colectarea selectivă a deșeurilor?
  9. Colectarea selectivă a deșeurilor în pandemie. Câteva recomandări
  10. Ce trebuie să se întâmple cu deșeurile din construcții?

 

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului ”Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri”

Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda comunității

 

Parteneri:

Soma

Clinica Ofta Total

Azets

CineGold

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus