Vineri,
24.09.2021
Innorat
Acum
16°C

Soluție pentru angajații Bibliotecii ASTRA: Lucrați fără bani până facem noi rost. Instituția a rămas oficial fără buget de salarii

Soluție pentru angajații Bibliotecii ASTRA: Lucrați fără bani până facem noi rost. Instituția a rămas oficial fără buget de salarii

Angajații Bibliotecii Județene ASTRA sunt chemați să semneze o declarație prin care iau act că nu-și vor mai primi salariile până când bugetul nu va fi suplimentat. Aceasta este ultima soluție propusă de conducerea instituției după ce mai multe variante au picat din cauza opoziției angajaților.

Un document intern publicat de G4Media le cere celor 75 de angajați să lucreze fără bani până când situația va fi reglementată. ”Având în vedere situația prezentată la ședința din data de 08.09.2021 cu angajații Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, privitor la faptul că nu mai sunt fonduri alocate pentru plata drepturilor salariale pe lunile septembrie 2021 – decembrie 2021, suntem de acord să ne continuăm activitatea urmând ca drepturile salariale cuvenite să le primim în caz de rectificare bugetară sau în cazul în care instituția va cumula fonduri din alte surse”, e declarația pe care fiecare angajat a fost rugat să o semneze.

Silviu Borș: Cred că ar trebui să iasă Consiliul Județean cu problema asta

Deocamdată este singura soluție găsită de managerul instituției, Silviu Borș. ”Se întâmplă ce s-a întâmplat și până acum, nu avem buget suficient. Cred că ar trebui să iasă Consiliul Județean cu problema asta. Din câte știu, caută și ei soluții. Încercăm și noi să găsim soluții. Deocamdată mai este puțin până luna viitoare și cu siguranță vom găsi bani” a declarat Silviu Borș, directorul Bibliotecii ASTRA.

Daniela Cîmpean: ”Atributul gestionarii bugetului instituției aparține exclusiv managerului”

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, susține însă că nu știe de declarațiile pe care angajații trebuie să le semneze. ”Nu cunosc situația despre care vorbiți de la Biblioteca ASTRA, nu am fost informată de către domnul manager. Voi analiza situația, dar atributul gestionarii bugetului instituției aparține exclusiv managerului”, a spus Daniela Cîmpean.

Conducerea bibliotecii a renunțat la planul de economii

Pe fondul problemelor legate de finanțarea instituțiilor de cultură, conducerea Consiliului Județean Sibiu a inițiat în luna iunie un proiect de hotărâre pentru reducerea cu 28 a numărului de posturi din cadrul Bibliotecii județene Astra. 18 posturi figurau ca vacante, urmând să nu se mai organizeze concurs, iar 10 angajați urmau să fie concediați. Pentru restul de 57 de angajați ai instituției județene cu cinci filiale urmau să aibă un program de lucru redus la patru zile pe săptămână, salariile urmând a fi diminuate corespunzător.

Hotărârea a fost retrasă în urma presiunilor, iar managementul instituției, după ce, inițial, a propus concedierea a zece angajați pentru a se încadra în bugetul alocat pe anul în curs, a renunțat la orice alte plan de economii și a cerut Consiliului Județean să i se aloce fondurile necesare. ”În ziua în care trebuia să ne întâlnim cu consiliul de administrație și cei șapte angajați care încă nu semnaseră acordul de reducere a orelor de muncă, reprezentanții Bibliotecii au transmis printr-o informare scrisă că solicită alocarea de fonduri suplimentare pentru asigurarea salariilor pentru schema actuală de personal fără să mai existe alte acțiuni de reducere a cheltuielilor de personal”, a transmis în luna iunie consilierul județean Adrian Echert, mandatat alături de alți colegi să rezolve problema salariilor de la bibliotecă.

În toamna acestui an, Biblioteca Astra împlinește 160 de ani de existență.

Citește și:

Conducerea Bibliotecii Astra s-a răzgândit: nu mai dă oameni afară, cere bani de salarii

VIDEO Sunt 100.000 de euro pentru mașini noi, dar lipsesc 170.000 pentru a salva Biblioteca Astra. Se înființează o comisie

Capitală culturală: o treime din posturile Bibliotecii Astra se desființează. Oameni dați afară, program de lucru diminuat

 

Vizualizari: 3390

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Teo

Acum 1 săptămână

Se impune reducerea de personal din toate institutiile publice si sa se termine cu masurile populiste, de a tine toti angajatii dintre care multi taie frunze la caini.
Raspunde

Angajat

Acum 1 săptămână

Nu e cazul Bibliotecii Astra. In aceasta institutie nici nu sunt ocupate toate posturile din schema. Poate in institutia unde lucrezi sa fie excedent de personal!
Raspunde

Teo

Acum 1 săptămână

Schemele de personal din institutiile publice,oricum sunt supradimensionate.Cati cititori mai are biblioteca?Ce activitati savante mai desfasoara ?Un loc unde pilele au functionat in veselie ,decenii la rand.
Raspunde

KRAMNIK

Acum 1 săptămână

In vremuri de criza se recunosc adevărații lideri! Cănd erau bani, oricine putea sa fie șef ! Acuma vedem calitatea liderilor sibieni. Nu mai știu pe unde să scoată cămașa . PS Așteptăm și restructurarea de la Junii Sibiului , Junii aia de 40 de ani, care fac un spectacol pe an și au buget de salarii de milioane de euro.
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 săptămână

Asta dovedeste felul in care este condusa biblioteca, capacitatile manageriale ale celor ce conduc si proasta comunicare cu Consiliul Judetean. Mai exista in tara noastra vreo biblioteca judeteana in asemenea situatie? Initiatorul proiectului "Romania educata" ce parere are? Sau habar n-are cu ce probleme se confrunta orasul care i-a oferit scoruri la alegeri aproape cum avea Ceausescu in vremea lui...
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

Ce treaba România educata cu incopetența unui manager?
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 săptămână

Cum adica? Are legatura! Cum poti pretinde o Romanie educata cand bibliotecile trebuie inchise pt. ca nu sunt bani pt. salariile angajatilor! Educatia nu se face pe google cum ti-o faci tu!
Raspunde

Munteanu

Acum 1 săptămână

Rusine Consiliului Judetean! Rusine PNL-ului! Halal capitala culturala! Oamenii acestia care vor lucra gratis sunt niste eroi!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

Nici un cuvânt despre cum s-a ajuns aici? Pe ce s-au dus banii alocati in buget?
Raspunde

Un sibian

Acum 1 săptămână

o buna oportunitate sa-i trimita acasa pe aia angajati cu pile sau cu recomandare de la partid!
Raspunde

Mihai

Acum 1 săptămână

Multi bani se cheltuiesc pe inutilitati culturale sezoniere si ajung in alte parti.Banii sibienilor sa ramana in Sibiu!
Raspunde

Marius

Acum 1 săptămână

Sambata trecuta angajatii bibliotecii au avut ocazia sa-i transmita domnului presedinte "un gand bun". Cati din cei 75 au facut acest pas...cu pas? Sau poate "Romania educata" se va transforma incet - incet intr-un program de voluntariat. Cine stie? Poate doar Brukenthal...
Raspunde

Contra

Acum 1 săptămână

Crezi ca te puteai apropia de dl. sas să-i spui ce te doare? Ce crezi ca dl. Johannie e Cuza-Vodă să asculte păsurile angajatilor?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus