Duminică,
05.05.2024
Partial Noros
Acum
20°C

Cum a ajuns GypsyCoin la un preț cu șase zerouri: 0,000006. ”Proiectul pare a nu oferi suficientă convingere investitorilor”

Cum a ajuns GypsyCoin la un preț cu șase zerouri: 0,000006. ”Proiectul pare a nu oferi suficientă convingere investitorilor”

Daniel Cioabă, autointitulat rege al romilor este din luna august cripto-antreprenor, după ce a lansat GypsyCoin, o critpomonedă cu ajutorul căreia a anunțat că va urmări finanțarea unor programe culturale și sociale destinate comunității rome. „GypsyCoin va conecta romii din întreaga lume”, spunea Daniel Cioabă la mijlocul lunii august, atunci când a lansat criptomoneda. "Ne așteptăm ca moneda să fie listată pe burse precum Binance, Crypto.com și altele cât mai curând posibil", explica investitorul în presa occidentală.

După numai o săptămână, valoarea monedei crescuse de o mie de ori, după cum explica Cioabă. „Aşteptările noastre sunt ca moneda să fie listată cât mai repede pe exchange-uri precum Binance, Crypto.com etc., deoarece moneda a avut o creştere foarte mare, de 1000%, în doar o săptămână şi peste 1000 de holderi”, spunea el. Între timp criptomoneda a ajuns la o valoare de 0,000006 în raport cu un dolar.

Dorin Cioabă (foto), fratele lui Daniel, a candidat la alegerile locale din 2020, pentru funcția de primar al Sibiului, însă nu a obținut decât 80 de voturi. ”Nu mi-au trecut însemnul electoral pe buletinele de vot. Nu au trecut pur și simplu, eu nu am avut semn electoral. Deși este înregistrat la nivel național, asul de treflă, simbolul nostru, nu a fost trecut la Sibiu. Doar avem dovada, avem fotografii ale buletinului. Acum, marea majoritate a oamenilor noștri nu știu carte și caută semnul. Nu au găsit semnul”, explica situația Dorin Cioabă.

Daniel Cioabă spune că fratele său nu are nicio legătură cu proiectul GypsyCoin. ”Fratele meu este pastor, nu are voie să se implice în afaceri legate de jocuri de noroc. Criptomonedele sunt asociate jocurilor de noroc”, a explicat Daniel Cioabă.

S-a dus vestea

Știrea a ajuns rapid în țări precum Germania, Italia, Franța, Cehia și Olanda, iar faptul că atât de multă lume s-a interesat de noua critptomonedă a făcut ca valoarea ei să crească foarte mult.

Daniel Cioabă, șef al secției române a Uniunii Internaționale a Romilor, un grup de interes pentru populația de romi marginalizați este fiul lui Ioan Cioabă, autointitulat rege al romilor.

După mai bine de o lună pe piață, GypsyCoin are acum o capitalizare de piață de aproape două milioane de euro, conform indicelui Binance. Mijloacele de plată sunt utilizate pentru plăți regulate, împrumuturi și investiții și pot fi cumpărate și de alte persoane din țară și străinătate, nu numai romi, susține CIoabă. Acesta spune că 2% din tranzacțiile digitale sunt cheltuite pentru proiecte caritabile pentru comunitățile de romi marginalizați, în special pentru învățământul primar pentru studenții romi.

Peste 2.700 de persoane au cumpărat deja GypsyCoins, iar ziarul olandez ”De Groene Amsterdammer” a vorbit cu unul dintre aceștia. Jozef Pamětický, un comerciant și investitor priva spune că se folosește de monedă, chiar dacă este încă la început. „În mod normal, folosesc o serie de schimburi pentru criptare, dar singura modalitate de a obține această monedă este să o schimb prin așa-numita platformă PancakeSwap, care e nouă pentru mine și cam dificilă la început”, spune Pamětický.

Taxele la Universitatea Lucian Blaga pot fi plătite în GypsyCoin, prin intermediul procesatorului Netopia, anunța Daniel Cioabă, însă informația a fost negată ulterior de ULBS.

Obiectivul: Un GypsyCoin=1 dolar

Cioabă se arăta încântat de evoluția proiectului în primele zile. “Acesta este punctul de pornire, 0.00001 dolari, aici a avut o creștere masivă. La momentul de față sunt undeva la 1.600, 1.600 și ceva de holderi. Oamenii care deja au cumpărat moneda și o țin în portofel”, susținea Cioabă într-un interviu pentru ProTV la câteva zile după lansarea monedei.

Daniel Cioabă și câțiva parteneri ai săi au garantat cu 50.000 de euro lansarea criptomonedei, iar investiția totală este însă de 3 ori mai mare, susțin el. Liderul rromilor, specializat acum în afaceri imobiliare, vorbea despre o creștere de 7.700 la sută a GypsyCoin-ului și spera că tendința se va menține. Dacă moneda va câștiga încrederea investitorilor.

George Rotaru, specialist criptomonede, avertiza însă de atunci “Poate fi o cumpărare, să zicem, a unui prieten care crede în proiect și cumpără de o sumă foarte mare și atunci e normal că valoarea criptomonedei să crească și de 10 ori, dar este o creștere indusă artificial”.

Obiectivul declarat inițial a fost ca GypsyCoin să ajungă să valoreze un dolar. O diferență imensă însă față de valoarea de acum.

”Toate criptomonedele au scăzut, nu numai a noastră, inclusiv Bitcoin-ul”

Turnul Sfatului a contactat o societate de brokeraj din București pentru a ne spune despre viitorul criptomonedei. Ei spun că pentru a deveni un proiect mare îi lipsesc detalii concrete legate de acest proiect. “Proiectul monedei virtuale utilizează platforma Ethereum care permite crearea de monede noi utilizând o infrastructură software scalabilă. Descrierea utilizării fondurilor include o serie de aspecte promițătoare, cu o gamă largă de obiective, însă lipsesc detaliile concrete care ar oferi o imagine solidă asupra standardelor guvernanței. Performanța a fost deosebit de volatilă, cu creșteri de zeci de ori ale valorii în primele 3 săptămâni de la lansare, urmate de risipirea totală a câștigurilor în luna ce a urmat, până astăzi. Proiectul pare a nu oferi suficientă convingere investitorilor, sau chiar speculatorilor pentru moment cel puțin”, ne-a transmis agenția care nu a dorit să-i fie publicată numele.

Cioabă: ”Toate criptomonedele au căzut”

Contactat de Turnul Sfatului, Dorin Cioabă a spus că scăderea monedei sale e în contextul general. ”Toate criptomonedele au scăzut, nu numai a noastră, inclusiv Bitcoin-ul”, a explicat el. A motivat apoi că se află într-o discuție și că va reveni pentru a discuta despre subiect. Nu a mai făcut-o.

În presa olandeză, Cioabă a declarat că se află în discuții cu antreprenorii romi care conduc magazine și afaceri în România sperând că vor accepta plăți cu noua monedă. El speră că moneda sa va deveni un mijloc de plată popular și dorește să atragă peste 25.000 de utilizatori în viitor.

Doar că după euforia de la mijlocul lunii august moneda s-a aflat în continuă scădere. A ajuns astăzi la o valoare de 0,000006 dolari, mult sub valoarea cu care a intrat pe piață. Punctul maxim a GypsyCoin a fost de 0,00018 dolari, o valoare de 30 de ori mai mare decât acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Unsibian

Acum 2 ani

Țapă țigănească, n-ar fi prima dată.
Raspunde

Gigi kent

Acum 2 ani

Sincer nu stiu d c mai promovati o asemenea nulitate... Nu intereseaza pe nimeni de "asul de trefla" si nici de "tzepele" moderne pe care acest vizionar le incearca. O sa urmeze un NFT pe modelul lui Diaconescu :)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus