Miercuri,
08.02.2023
Cer Senin
Acum
-4°C

Delapidare și spălare de bani în formă continuă: procurorii au descins la Camera de comerț și la mai multe firme din Sibiu

Delapidare și spălare de bani în formă continuă: procurorii au descins la Camera de comerț și la mai multe firme din Sibiu

Procurorii sibieni au descins, în această dimineață, la sediile mai multor societăți comerciale din Sibiu care au avut relații comerciale cu Camera de comerț, industrie și agricultură a județului. Totodată, descinderile au loc și la Camera de comerț, precum și la persoanele fizice care lucrează ori au lucrat în cadrul instituției condusă de Eugen Iordănescu (foto principală).

Citește și Dosarul Iordănescu: delapidare și spălare de bani la Camera de Comerț, trafic de influență la aeroport

O amplă acțiune a Parchetului de pe lângă Tribunal este în desfășurare în județul Sibiu, cu sprijinul polițiștilor, precum și al colegilor acestora din Vâlcea și Alba. Conform informațiilor culese de Turnul Sfatului, este vorba de o serie de descinderi desfășurate într-un dosar penal care vizează situația fondurilor derulate prin intermediul Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu.

Cumpărare de influență, delapidare în formă continuă și spălare de bani în formă continuă sunt printre infracțiunile pentru care procurorii au deschis dosarul în discuție și pentru care pun acum întrebări.

Întrebările puse de procurori – conform informațiilor Turnul Sfatului – au legătură și cu programul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, pe care Consiliul Județean, Primăria Sibiu și cea din Mediaș, Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” și Universitatea ”Lucian Blaga” l-au derulat prin intermediul Camerei de comerț, condusă de Eugen Iordănescu.

De altfel, conform informațiilor Turnul Sfatului, Eugen Iordănescu este principalul personaj al acestui dosar. Acest lucru rezultă din faptul că procurorii se interesează și de modul în care au fost direcționate fonduri către sala de nunți botezată ”Symphony by the lake”, pe care Iordănescu a ridicat-o în Parcul industrial Sibiu pe o societate înregistrată pe numele fiului său.

Procurorii verifică legăturile dintre sala de nunți ridicată de Eugen Iordănescu și bani care nu erau ai lui 

Despre ”tunul” reprezentat de Parcul industrial Sibiu, prin care comuna Șelimbăr a fost spoliată de 100 de ha sub coordonarea Eugen Iordănescu, Turnul Sfatului a scris în detaliu aici: Cum să îți treci Sibiul pe nume, cu terenuri subevaluate de 200 de ori. Rețeta lui Eugen Iordănescu

Semne de întrebare despre 650.000 de euro și peste 338.000 de lei

Semne de întrebare despre situația banilor programului Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană și cei ai Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură au început să apară din primăvara acestui an. În cadrul Adunării generale a membrilor Camerei din 14 mai au fost puse întrebări despre situația celor mai bine de două milioane de euro încasate ca urmare a vânzării sediului instituției, aflat pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu.

”Domnul Aldea (președintele CCIA Sibiu la acea vreme – n.r.) spune că datoria la stat a fost achitată din banii vânzării sediului CCIA Sibiu și că CCIA trebuia să aibă în cont la ora actuală suma de 1,2 milioane de euro. În cont avem 550.000 de euro. Domnul Aldea este preocupat că CCIA a participat și finanțat Regiunea Gastronomică. Domnul Aldea spune că s-au luat bani din fondul CCIA, estimând 338.000 de lei”, se arată în procesul verbal al ședinței.

Documentul consemnează replica lui Eugen Iordănescu, directorul general al Camerei, în ceea ce privește situația banilor cheltuiți pentru finanțarea proiectului Regiune Gastronomică Europeană. ”Domnul Iordănescu precizează că acest proiect este de sumă zero. A declarat că nu pune bani în el, dar a colectat de la Scandia şi Lidl 150.000 euro, marii finanţatori nu au dat mai nimic, la mijlocul proiectului nu se putea merge mai departe şi am fost întrebat dacă poate da nişte bani care apoi să fie restituiți. S-a solicitat raportul (audit) pentru a face restituirea. În 2020 a fost făcut raportul, au fost mai multe runde de discuţii pentru recuperarea sumei. Auditul este depus la Consorțiu de aproape un an de zile. În 2018 avem descărcare de gestiune”, se arată în procesul verbal al ședinței. 

Cât privește cei 650.000 de euro care lipsesc din conturile camerei, Iordănescu a prezentat bugetul de venituri și cheltuieli și a invocat faptul că pentru 2018 și 2019 există deja ”descărcarea de gestiune”. În urma respectivei ședințe, Eugen Iordănescu a coordonat îndepărtarea lui Aldea de la președinția Camerei.

Telefoane închise

Eugen Iordănescu nu a putut fi contactat, având telefonul închis. La fel are telefonul închis și Octavian Isăilă, președintele interimar al Camerei. Nu au răspuns apelurilor nici reprezentanții Asociației județene de turism, implicată în coordonarea programului Regiune Gastronomică Europeană. 

Personaj declarat colaborator al Securității de către CNSAS și confirmat de prima instanță, Eugen Iordănescu este principalul sfătuitor al administrației județului Sibiu. Liberalii care dețin majoritatea absolută în Consiliul Județean Sibiu l-au desemnat recent să fie cel care selectează administratorii Aeroportului Internațional Sibiu și a Drumuri și Poduri, societatea de construcții a județului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Poplacean

Acum 1 an

vina principala e a doamnei cimpan/CJ ..bani pintru partid reteta veche base-udrea-boc(toti fosti PDL)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

nu, roșule, vina e a cui a comis-o.
Raspunde

Gasgg

Acum 1 an

Scoateti banii negri la suprafata! E plin de bani negri la sb si in toata romania! 1 leu alb la 10 lei negri ! Toti banii negri merg in imobiliare si apoi ne miram de ce sb arata ca un gunoi!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 an

de ce nu te-ntorci la tine-n sat?
Raspunde

Precup V.

Acum 1 an

Cum? Domnul specialist Iordănescu, membru în toate comisiile și comitetele? Sekurikul? Prietenul doamnei Câmpean? Țțț.
Raspunde

El Sindicatos

Acum 1 an

Delapidare in forma continua exista la orice companie de stat, asta-i mizilic chiar daca suma pare mare. Toti trebuie sa raspunda pentru furturi , insa din pacate doar din interes politic lucrurile se misca.
Raspunde

Ina

Acum 1 an

Măcar de l-ar înfunda pentru astea mai recente dacă pentru furturile de zeci de ani de la Camera de Comerț nici măcar nu au încercat (licitații aranjate pe fonduri UE POSDRU, cursuri, experți, incubatoare, etc.).
Raspunde

Borat Sagdiyev

Acum 1 an

Nu-i puteți face asta lui Zeus din Olimp! Cel mai de afaceri, om de afaceri, comerț și industrie din Sibiu! El e cinstit și pur și inocent și mai ales nevinovat cu tot neamu lui de borfași!
Raspunde

Dinu Paturica

Acum 1 an

Nu vă agitați prea tare . O mai auzit cineva de Măricuța ceva . Nimic! De aproape 6 ani e tot în cercetări și urmăriri . Asta îi joc de glezne, după vreo 5ani o să apară comunicatul prin care e declarat Nevinovat. Iar doamna Daniela o să vă spună : V-am spus eu, omul este o capacitate intelectuală a Sibiului!
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Sunt bani care au ajuns in conturile BT Sibiu, cu complicitatea angajatilor BT.
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 an

Cand lucrezi cu miere, iti mai lingi degetele... Dar chiar sa iti bagi nasul in borcanul cu miere si sa ramai intepenit acolo ani de zile... E prea de tot! pacat ca dl. Iordanescu a fost unul dintre revolutionarii de la inceputul anilor 90. Impreuna cu Lucian Filip. Mai stie cineva ceva de Lucian Filip? Pe unde o fi?
Raspunde

Ionut Gheorghe

Acum 1 an

Deși se știa de toate porcăriile acestui om, Consiliul Județean a continuat sa îl promoveze, sa îl susțină și chiar mai mult , sa ii ofere șansa de a decide asupra componentei consiliilor de administrație ale firmelor aflate in subordinea CJS, sa decidă asupra strategiilor, sa își spună părerea despre diverși angajați etc! Toate semnalele trimise de media și societatea civilă au fost ignorate de conducerea CJ Sibiu! De ce? Nimeni nu știe… sau poate știe!!!
Raspunde

Dracul liber

Acum 1 an

Se vede inca odata ce fiinta toxica este ''masconul'' Iordanescu. Masoneria ruineaza Romania!
Raspunde

Cetatean

Acum 1 an

Cam multa atentie ii dați acestui personaj. Mi-ar plăcea sa citesc despre Roman cu mizeriile lui de blocuri și mite date prin primăria Selimbar, de Magnolia care construiește cum vrea, de relația primăria Sibiu cu Terra și Comtram care persista, chiar dacă calitatea serviciile e cel putin îndoielnică, cu Urdea fina lui Iohannis care blochează proiecte pentru toți, dar merg ca prin brânză unui grup restrâns de oameni, de Carabulea, de Huja, de Maricuta n-am vrea sa auzim doar când se clasează dosarul și multe altele. Va felicit pentru ce ati făcut pana acum, și va doresc multa "pofta" cel putin pentru personajele enumerate mai sus.

Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Cand sunt facute cercetari, toti au telefonul inchis sau nu pot fi contactati. Doamna Fodor spune ca ”Necunoscând detalii, nu am ce comenta”. In Romania firme "de casa" s-au dezvoltat pe spinarea statului, adica a oamenilor cinstiti care sunt sufocati de coruptie (sistem sanitar, de invatamant s.a.md. - toate sunt la pamant). Putin probabil sa se faca ceva in acest caz, avem ex. cazul Maricuta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus