Procurorii sibieni au descins, în această dimineață, la sediile mai multor societăți comerciale din Sibiu care au avut relații comerciale cu Camera de comerț, industrie și agricultură a județului. Totodată, descinderile au loc și la Camera de comerț, precum și la persoanele fizice care lucrează ori au lucrat în cadrul instituției condusă de Eugen Iordănescu (foto principală).
O amplă acțiune a Parchetului de pe lângă Tribunal este în desfășurare în județul Sibiu, cu sprijinul polițiștilor, precum și al colegilor acestora din Vâlcea și Alba. Conform informațiilor culese de Turnul Sfatului, este vorba de o serie de descinderi desfășurate într-un dosar penal care vizează situația fondurilor derulate prin intermediul Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu.
Cumpărare de influență, delapidare în formă continuă și spălare de bani în formă continuă sunt printre infracțiunile pentru care procurorii au deschis dosarul în discuție și pentru care pun acum întrebări.
Întrebările puse de procurori – conform informațiilor Turnul Sfatului – au legătură și cu programul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, pe care Consiliul Județean, Primăria Sibiu și cea din Mediaș, Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” și Universitatea ”Lucian Blaga” l-au derulat prin intermediul Camerei de comerț, condusă de Eugen Iordănescu.
De altfel, conform informațiilor Turnul Sfatului, Eugen Iordănescu este principalul personaj al acestui dosar. Acest lucru rezultă din faptul că procurorii se interesează și de modul în care au fost direcționate fonduri către sala de nunți botezată ”Symphony by the lake”, pe care Iordănescu a ridicat-o în Parcul industrial Sibiu pe o societate înregistrată pe numele fiului său.
Procurorii verifică legăturile dintre sala de nunți ridicată de Eugen Iordănescu și bani care nu erau ai lui
Despre ”tunul” reprezentat de Parcul industrial Sibiu, prin care comuna Șelimbăr a fost spoliată de 100 de ha sub coordonarea Eugen Iordănescu, Turnul Sfatului a scris în detaliu aici: Cum să îți treci Sibiul pe nume, cu terenuri subevaluate de 200 de ori. Rețeta lui Eugen Iordănescu
Semne de întrebare despre 650.000 de euro și peste 338.000 de lei
Semne de întrebare despre situația banilor programului Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană și cei ai Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură au început să apară din primăvara acestui an. În cadrul Adunării generale a membrilor Camerei din 14 mai au fost puse întrebări despre situația celor mai bine de două milioane de euro încasate ca urmare a vânzării sediului instituției, aflat pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu.
”Domnul Aldea (președintele CCIA Sibiu la acea vreme – n.r.) spune că datoria la stat a fost achitată din banii vânzării sediului CCIA Sibiu și că CCIA trebuia să aibă în cont la ora actuală suma de 1,2 milioane de euro. În cont avem 550.000 de euro. Domnul Aldea este preocupat că CCIA a participat și finanțat Regiunea Gastronomică. Domnul Aldea spune că s-au luat bani din fondul CCIA, estimând 338.000 de lei”, se arată în procesul verbal al ședinței.
Documentul consemnează replica lui Eugen Iordănescu, directorul general al Camerei, în ceea ce privește situația banilor cheltuiți pentru finanțarea proiectului Regiune Gastronomică Europeană. ”Domnul Iordănescu precizează că acest proiect este de sumă zero. A declarat că nu pune bani în el, dar a colectat de la Scandia şi Lidl 150.000 euro, marii finanţatori nu au dat mai nimic, la mijlocul proiectului nu se putea merge mai departe şi am fost întrebat dacă poate da nişte bani care apoi să fie restituiți. S-a solicitat raportul (audit) pentru a face restituirea. În 2020 a fost făcut raportul, au fost mai multe runde de discuţii pentru recuperarea sumei. Auditul este depus la Consorțiu de aproape un an de zile. În 2018 avem descărcare de gestiune”, se arată în procesul verbal al ședinței.
Cât privește cei 650.000 de euro care lipsesc din conturile camerei, Iordănescu a prezentat bugetul de venituri și cheltuieli și a invocat faptul că pentru 2018 și 2019 există deja ”descărcarea de gestiune”. În urma respectivei ședințe, Eugen Iordănescu a coordonat îndepărtarea lui Aldea de la președinția Camerei.
Telefoane închise
Eugen Iordănescu nu a putut fi contactat, având telefonul închis. La fel are telefonul închis și Octavian Isăilă, președintele interimar al Camerei. Nu au răspuns apelurilor nici reprezentanții Asociației județene de turism, implicată în coordonarea programului Regiune Gastronomică Europeană.
Personaj declarat colaborator al Securității de către CNSAS și confirmat de prima instanță, Eugen Iordănescu este principalul sfătuitor al administrației județului Sibiu. Liberalii care dețin majoritatea absolută în Consiliul Județean Sibiu l-au desemnat recent să fie cel care selectează administratorii Aeroportului Internațional Sibiu și a Drumuri și Poduri, societatea de construcții a județului.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 12700
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Consumator
Acum 1 oră
Emil
Acum 2 ore
Bubi Seven
Acum 2 ore
Adina
Acum 2 ore
Sparrow