Compania Wenglor a aniversat vineri împlinirea a 20 de ani de activitate la Sibiu. Șapte ingineri, membri din echipa inițială de 16 oameni angajați la deschidere lucrează și în prezent, cu aceeași plăcere cu care o făceau la începuturi. Printre ei se află și Emil Popa.
Emil Popa lucrează la Wenglor Sibiu de 20 de ani. A făcut parte din prima echipă angajată odată cu deschiderea companiei, în anul 2002, și spune că nu și-a imaginat, atunci când a început activitatea aici, că va trăi ziua în care va împlini două decenii de muncă în același loc. Acum, când trage linie după atât de mulți ani, este mulțumit de tot ce a realizat și are puține lucruri să își reproșeze.
„A fost al treilea job al meu - am început la București pe proiectare, apoi am revenit în Sibiu, la Compa, și pe urmă am ajuns la Wenglor. Pur și simplu nu simt că a trecut atâta timp, în afara faptului că zilnic, dimineața, când mă bărbieresc, observ că sunt puțin altfel”, spune sibianul de 55 de ani, râzând. „Simt liniște, pentru că nu am multe să îmi reproșez și dacă am ajuns până aici înseamnă că ne-am făcut toți treaba bine.”
Întrebat de reporterul Turnul Sfatului dacă se vede ieșind la pensie de aici, lui Emil i-au sclipit ochii. În ciuda nesiguranței zilei de mâine dată de toate evenimentele negative care se petrec în lume, el speră că da, însă va mai lucra aici o vreme bună.
„Nu putem fi siguri de nimic, vedeți bine ce fierbe pe lângă noi, dar să sperăm că de aici mă și pensionez.”
Compania sibiană a sărbătorit astăzi 20 de ani de la deschidere
O oportunitate de care a profitat
Își amintește de primele zile la Wenglor, de parcă ar fi fost ieri. La fel și sentimentele care-l încercau atunci – de speranță și mulțumire față de faptul că a reușit să se întoarcă la meseria în care începuse să se specializeze.
„În primele zile această nouă fabrică, în care ne aflăm acum, era un lan de porumb și cred că erau și niște dovleci. Am pornit la drum cu niște așteptări și iată că ele ni s-au confirmat. Pe vremea aceea nu erau pe profilul meu de inginer automatist prea multe locuri de muncă, ci era preponderent industrie mecanică și atunci am zis să fac totuși ceva cu asta. Era un regret de-al meu că mi-am început cariera în branșă și nu continuasem. Asta a fost o oportunitate de care am profitat. Nu m-am gândit că o să stau 20 de ani aici, dar nici nu sunt genul să zbor din floare în floare”, spune inginerul.
La început erau 16 oameni în echipă, acum au rămas șapte dintre ei. Și evident că în atâția ani a strâns și câteva amintiri și pățanii amuzante. Una din ele s-a petrecut în Germania, la compania mamă.
„Am fost trimiși la un instructaj în Germania. Colegii de la producție, care erau majoritari, au primit în folosință o linie din cele care erau acolo. Închipuiți-vă o bandă care avea un singur buton de oprire de urgență. Au făcut ei manevre pe acolo și după vreo patru ore, la sfârșitul zilei de muncă, s-au întrebat cu toții cum pot să oprească utilajele. Unul dintre ei a zis: ”Domne, eu știu cum se face, uite, de pe butonul ăla!”. Martin Bauer, cel care era șef de linie la acea vreme, l-a văzut pe viitorul șef de producție de la noi că vine cu mâna întinsă către buton și până să strige: ”Petru, nein! (Petru, nu!)”, dintr-o dată s-a auzit un sunet (imită sunetul de oprire a liniei). Toată linia de producție din Germania a fost oprită de urgență, iar repornirea a durat ceva vreme”, povestește, amuzat, Emil.
„Cifrele sunt impresionante chiar și pentru noi”
Herbert Oprea, managerul general al Wenglor Sibiu, le-a mulțumit tuturor pentru contribuția avută de-a lungul anilor la succesul companiei și spune că acum, când trage linie, este cu adevărat impresionat de parcursul echipei sale.
„Suntem bucuroși pentru că am avut și noi ocazia să ne oprim un pic din toată munca asta și să facem o retrospectivă, să vedem tot ce am realizat. Știam că sunt multe dar, într-adevăr, cifrele sunt impresionante chiar și pentru noi. E o sărbătoare și ne bucurăm și privim cu încredere în viitor”, arată Herbert Oprea.
Despre planurile de viitor, managerul general spune că includ continuarea creșterii echipei și îmbunătățirea constantă a activității companiei.
„Avem planuri de viitor, dar momentan nu de extindere pentru că suntem limitați aici în spațiul acesta. Avem însă planuri de angajări și avem un focus foarte important pe partea de proiectare, în special software, produsele sunt din ce în ce mai inteligente și atunci trebuie să fim foarte inovatori pentru a cuceri în continuare piața, cel puțin la nivelul de până acum”, completează managerul Herbert Oprea.
Și pentru că tot vorbim de angajați, întrebat ce înseamnă pentru el faptul că la Wenglor Sibiu există persoane care au rămas aici încă de la deschidere, Herbert Oprea a mărturisit că este o validare a activității fructuoase a companiei.
„Este o confirmare, o validare a faptului că facem ceva bine, noi, managementul. Aici mă refer în primul rând la familia care a fondat această companie și care este încă implicată activ. S-a pus întotdeauna foarte mare accent pe oameni și asta se vede.”
El menționează totodată faptul că și angajații tineri joacă un rol foarte important. „Este foarte important să aducem mereu și angajați tineri. Avem know-how foarte mult, dar oamenii tineri aduc întotdeauna foarte multă energie, aduc un suflu nou și idei noi. Angajăm în continuare, drept dovadă că media de vârstă este sub 40 de ani”, concluzionează managerul general.
Unul dintre primii investitori germani la Sibiu, Wenglor produce senzori care sunt folosiți în toate ramurile industriei. Compania deservește peste 60.000 de clienți și este prezentă în 27 de țări din întreaga lume.
Citește și FOTO-Provocare: Cine strânge mai multe gunoaie de pe cel mai poluat curs de apă din Sibiu?
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 7027
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
ID
Acum 4 ore
Joe Doe
Acum 4 ore
MergeTreaba
Acum 4 ore
Asdfasdf
Acum 4 ore
Georje