20 de polițiști sibieni au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea a 191 de infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului. Este vorba despre agenții de la Rutieră care se târguiau cu contravenienții, solicitându-le bani.
Totul a pornit de la un denunț venit de la o persoană căreia i s-a solicitat să sponsorizeze echipa de fotbal a Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu. În luna februarie a anului 2019, la Parchetul de pe Lângă Tribunalul Sibiu s-a format un dosar în care a început inițial urmărirea penală in rem, sub aspectul comiterii mai multor infracțiuni de corupție de serviciu și de fals, de către agenți din cadrul IPJ Sibiu, Serviciul Rutier, Biroul Drumuri Naționale și Europene. Odată demarată ancheta, au început să iasă la suprafață mai multe acte de corupție ale unui grup de polițiști de la Sibiu, precum și modul în care se târguiau cu contravenienții, în funcție de informațiile pe care le aflau despre aceștia.
Procurorii spun că polițiștii aveau două moduri de care, în linii generale, respectau următoarele etape:
1.Se hotărau să nu constatate abateri la regimul rutier în schimbul primirii unor foloase necuvenite;
-etapa de preconstituire a situației premise pentru comiterea faptelor de corupție, în care se pornea aparatura radar din dotarea autovehiculelor MAI, astfel încât putea fi observată abaterea de la regimul rutier comisă de participanții la trafic, fără însă a acționa butonul de înregistrare a aparaturii radar. În acest context, polițiștii rutieri observau că un anumit participant la trafic a săvârșit o abatere contravențională, dar care însă nu era înregistrată pe suport optic (n.n. memoria aparaturii radar), polițistul creându-și astfel posibilitatea de „a-l ierta” pe șoferul contravenient, fără a fi sesizabilă această iertare în urma verificărilor superiorilor.
-etapa procedurii de legitimare, în care se purtau discuții cu acele persoane pentru a se putea concluzia asupra „siguranței” în privința săvârșirii unor fapte de corupție, polițistul îl „descosea” pe potențialul mituitor cu scopul de a se convinge că avea să fie păstrată confidențialitatea asupra actelor de corupție
-etapa „sperierii” sau a vulnerabilizării potențialului mituitor în care îi comunica faptul că ar fi fost înregistrat cu aparatura radar (n.n. înregistrare care în realitate nu exista) comițând, de regulă, o abatere contravențională gravă care ar atrage aplicarea unei sancțiuni contravenționale principale, avertismentul sau amenda contravențională, și măsura complementară a reținerii permisului de conducere, realizând astfel timorarea contravenientului.
Încercau astfel să îi transmită pretinsului contravenient ideea că urmează să-i fie suspendat permisul (n.n. această măsură complementară era apreciată de către covârșitoarea majoritate a contravenienților drept cea mai aspră sancțiune), context în care, în multe situații, pentru a scăpa de sancțiune, cel oprit în trafic lua decizia de a recurge la mită.
-etapa consumării faptelor de corupție în forma primirii și respectiv remiterii mitei, în care agenții de poliție se deplasau la potențialul mituitor având asupra lor clip-boardul în care se afla topul cu procese-verbale tipizate, care avea ca unic scop disimularea sumelor de bani primite cu titlu de mită. Șoferul fie așeza banii în interiorul clip-boardului, fie în interiorul vreunui act pe care i-l oferea polițistului.
-etapa în care polițistul, lăsând impresia unui favor realizat mituitorului prin neluarea măsurilor legale, îi permitea șoferului să plece fără a dispune măsurile legale, situație în care ambii participanți la comiterea faptelor de corupție erau mulțumiți, respectiv agentul rutier era mulțumit de foloasele necuvenite obținute.
-etapa în care, după plecarea mituitorului, în habitaclul autospecialei MAI sau în exteriorul acesteia, polițistul care a primit efectiv mita de la pretinsul contravenient împărțea, de regulă, banii cu colegul său.
Citește și Cine sunt cei 13 polițiști sibieni reținuți de procurori. Alți doi sunt internați în spital
2.Cazul în care, din diverse motive, era înregistrată abaterea de la regimul legal de viteză și era necesară întocmirea actului de sancționare contravențională. Aici agenții rutieri au adaptat modul de operare anterior descris, cu mențiunea că, în cadrul etapei de speriere sau timorare a șoferului, aceștia denaturau adevărul, comunicându-i o viteză de deplasare superioară celei constatate de aparatura radar care ar agrava răspunderea contravențională, dându-i-se de înțeles șoferului că i se va reține permisul de conducere.
În final, de cele mai multe ori, acel șofer prelua inițiativa la corupție și îl mituia pe agentul rutier, care apoi proceda la întocmirea actelor de sancționare având în vedere viteza reală constatată de radar, spunându-i-se apoi mituitorului că i s-ar fi efectuat un favor prin stabilirea unei viteze inferioare, cu consecința nereținerii permisului de conducere.
Urmărirea penală a fost efectuată de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, împreună cu lucrători de poliție judiciară din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Sibiu, beneficiind de sprijinul Direcției Generale Anticorupție – Structura Centrală și serviciile județene, Serviciul de Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Sibiu, Brigada Specială de Intervenție „Vlad Țepeș” din cadrul Jandarmeriei Române.
Citește:
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: mită poliție , polițiști corupție , trimitere în judecată , cercetări parchet , parchet , politia sibiu
Vizualizari: 1431
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Eu
Acum 13 ore
Adina
Acum 13 ore
Miki maus
Acum 13 ore
Reli Aciubotaritei
Acum 13 ore
Dragos