Miercuri,
21.02.2024
Cer Senin
Acum
1°C

Saloane separate pentru copii la spitalul TBC Sibiu, după ce două pavilioane au fost complet renovate

Saloane separate pentru copii la spitalul TBC Sibiu, după ce două pavilioane au fost complet renovate

Două clădiri au fost inaugurate astăzi, 13 septembrie, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în prezența reprezentanților unității medicale și a reprezentanților Consiliului Județean. Este vorba despre clădirea Pavilionului 2 și a Pavilionului Administrativ. Cele două clădiri fac parte dintr-un amplu proiect de reabilitare și eficientizare energetică, suprapus cu reorganizarea circuitelor și modernizarea spațiilor destinate pacienților. Fondurile au fost asigurate, în mare parte, de către Uniunea Europeană. Spitalul are acum saloane pentru copii, moderne, cu baie proprie și paturi conectate la surse de oxigen, accesul fiind separat față de adulți.  

Pavilionul 2 și Pavilionul Administrativ din cadrul Spitalului TBC din Sibiu se alătură clădirilor eficientizate din punct de vedere termic, renovate și dotate cu aparatură nouă și mobilier. Reabilitarea celor două clădiri face parte dintr-un amplu proiect derulat de Consiliul Județean, al cărui valoare totală este de 10.398.056,84 lei, cu TVA, suma fiind compusă din asistență financiară europeană, nerambursabilă, de 7.494.216,27 lei, cu TVA, precum și de fonduri asigurate de Consiliul Județean Sibiu: 152.943,19 lei cu TVA, contribuție proprie la proiect și 2.750.897,38 lei, cu TVA, pentru lucrări neeligibile din punct de vedere al ghidului de finanțare, dar absolut necesare pentru lucrări suplimentare.

O atenție deosebită a fost acordată Pavilionului 2, unde au fost amenajate saloane pentru copii ce vor însuma 10 paturi, accesul micilor pacienți fiind separat de cel al adulților. Pentru aceștia, cazarea se va face în saloane ce vor însuma 25 de paturi, toate saloanele având propriul grup sanitar. În plus, fiecare pat este conectat la o sursă de oxigen, dotare posibilă în urma finanțării atrase de spital prin Agenda de sănătate a Municipiului Sibiu.

Reabilitarea Pavilionului Administrativ va permite amenajarea farmaciei destinate pacienților și funcționarea aparatului administrativ în condiții decente.

A fost redus cu 50% necesarul de energie

Creșterea eficienței energetice a fost făcută atât prin mijloace „tradiționale”, ce au vizat anveloparea fațadei, izolarea planșeelor sau înlocuirea tâmplăriei și a ferestrelor, cât și prin realizarea unor sisteme performante de producere a energiei verzi: panouri solare pentru prepararea apei calde menajere și pompe de căldură reversibilă, utilizate în sistemul de climatizare. Toate acestea permit reducerea cu 50% a necesarului de energie primară asigurată de furnizori. În plus, noile echipamente „verzi” vor asigura 40% din consumul de energie al celor două clădiri.

Reducerea de costuri mai este asigurată de noile centrale termice, cu un randament în funcționare de 98%, cât și sistemul de iluminat de tip led, cu durată mare de viață și consum scăzut de energie.

„Grija pentru nevoile pacienților cât și ale personalului medical ne-a motivat să găsim cele mai bune soluții în reconfigurarea și modernizarea Pavilionului II al Spitalului de Pneumoftiziologie. Veștile bune sunt legate și de faptul că ne ținem promisiunea de a reduce impactul asupra mediului, înscriindu-ne astfel în amplul efort de promovare a Pactului verde european, prin care Uniunea Europeană dorește să atingă neutralitatea climatică. Cu fiecare investiție pe care o facem în infrastructura medicală pe care o gestionăm, reușim să fim aproape de sibieni și să contribuim în același timp la îmbunătățirea condițiilor de mediu”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Și managerul spitalului TBC consideră că sunt momente de fericire, care încununează ultimii doi ani, descriși de acesta ca fiind foarte grei.

„Pentru mine este acum un moment fericit pentru că un manager, reprezentant al întregii echipe din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, asta aștepta. Aștepta să intre în normalitate. A fost o perioadă, foarte, foarte grea pentru noi în ultimii doi ani, dar recunosc că am reușit să trecem cu bine. Aș spune că aceste rezultate, acest moment al inaugurării celor două pavilioane, este un exemplu de bună practică pentru ceea ce înseamnă colaborarea interinstituțională, dar și cu mediul de afaceri. 2022 este un an al rezultatelor pentru noi. Pentru că după o muncă de mai mulți ani am reușit la începutul anului să inaugurăm dispensarul TBC, a fost primul proiect, din primul meu mandat, iar acum suntem la acest moment fericit în care inaugurăm alte două pavilioane. Practic, prin aceste trei pavilioane nou renovate noi acum am reușit să trecem cu aceste reabilitări, într-o perioadă de șase ani, prin toate clădirile”, a spus Cristian Roman, managerul spitalului TBC.

Lucrările au fost executate de firma S.C. Electrovâlcea SRL, ordinul de începere fiind dat în 16 iulie 2021. Durata de execuție a fost de 12 luni și jumătate, iar la data de 2 august 2022 lucrările au fost finalizate, investiția fiind un exemplu de bună practică în ceea ce privește respectarea termenului contractual.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus