Pe toată Via Transilvanica, ziua 13. Ne-au petrecut doi primari, ambii sibieni, și am sfârșit rătăcind noaptea prin pădure

Am ieșit din județul Sibiu și, totodată, din regiunea Terra Saxonum a Via Transilvanica în cea de-a 13-a zi de când am pornit în călătoria cu bicicletele începând de la Putna. A fost ziua în care Via ne-a adus la masa a doi primari sibieni care au insistat ca drumul care unește să treacă și prin localitățile lor, ni s-au alăturat alți trei bicicliști și, la final de zi, am rătăcit căutând coborârea într-un sat în care, în cele din urmă, n-aveam să aflăm nici casă, nici masă.

Am plecat de la Axente Sever și am ieșit din județul Sibiu pe la Micăsasa, acest traseu de drumeție de 18 km reprezentând ultima porțiune a Via Transilvanica prin regiunea botezată Terra Saxonum. La Axente ne-am întâlnit cu Tudor Mihalache, primarul din Copșa Mică, iar în lunca Târnăvii Mari de dinainte de Micăsasa ne aștepta pe bicicletă cel mai tânăr primar din Sibiu, Timotei Păcurar. Ambii au în comun faptul că au insistat ca Via Transilvanica să treacă și prin localitățile lor.

Despărțirea de județul Sibiu a fost precedată de o oprire în Șeica Mică, cu o biserică fortificată – o adevărată bijuterie: are două turnuri și o curte interioară absolut surprinzătoare. Biserica – semn al unei vechi comunități prospere – este în curs de reabilitare din fondurile strânse de sașii care au plecat din sat.

În Șeica Mică am ”descoperit” o bijuterie de biserică fortificată

În această zi, pe traseu ni s-au alăturat și Angelo, Alin și Victor, din cea mai mare comunitate de e-bikeri (cei care pedalează pe biciclete electrice off-road) din județul Sibiu și, probabil, din România.

Am intrat astfel în Terra Dacica, traseu de peste 270 de km care traversează județele Alba și, mai apoi, Hunedoara. Prima rută în această nouă regiune a fost cea dintre Micăsasa și Valea Lungă, de doar 11 km. 

Am încercat, mai apoi, să parcurgem și cei 19 km până la Blaj, dar după primii șapte km a trebuit să renunțăm: pentru a feri noroaiele alimentate și peste zi a fost nevoie să facem ocoluri costisitoare ca timp, prin urmare ne-a prins noaptea prin pădurea de deasupra satului Glogoveț (comuna Valea Lungă).

Traseul din județul Alba a fost recent finalizat, iar norocul ne-a părăsit în scenariul aplicat până acum, acela în care stabileam cazarea cu doar câteva ore înainte de apus. La Glogoveț, unde am vrut să încheiem obligați ziua, gospodarul al cărui număr este trecut în Ghidul Via Transilvanica nu era acasă și – ceea ce e drept – nici nu l-am sunat din timp să ne anunțăm posibila venire.

În cea de-a 13-a zi ni s-au alăturat preț de câteva ore și trei membri ai comunității E-bike Sibiu

Așa am ajuns să dormim la o margine de Blaj, după ce ziua a contorizat 57 de km pedalați, dintre care ultimii mai bine de 15 – pe asfalt. Asta după ce am descoperit că singurul hotel din oraș este închis, iar celelalte câteva pensiuni erau pline.

Urmăriți mai jos rezumatul video al zilei cu numărul 13 pe Via Transilvanica

Doi primari

La primarul din Copșa Mică, am nimerit întâmplător cu o seară înainte: căutând în Ghidul Drumețului cazarea pentru final de zi la Axente Sever, am descoperit la recomandări numele Tudor Mihalache (în Ghid nu se precizează că este primar). Așa am ajuns să dormim și mâncăm într-o pensiune la care familia lui Dudu lucrează de mai bine de 12 ani și care are o ”cameră a drumețului”, cu prețuri reduse față de celelalte categorii de clienți. 

Alături de Tudor Mihalache, primarul din Copșa Mică

Cameră în care Tudor Mihalache și-a înrămat și câteva fotografii și ștampilele strânse din drumeția lui de acum cinci ani: a mers pe jos până la București pentru a atrage atenția asupra întreruperii finanțării a proiectelor pentru apă în orașul pe care îl conduce.

”Carnetul drumețului” în care Tudor Mihalache a strâns ștampile în drumeția sa către București este înrămat în ”camera drumețului pe Via Transilvanica”

Tudor Mihalache a tras la propriu de Alin Ușeriu pentru a-l convinge să includă și Copșa Mică pe Via Transilvanica. ”A fost o oportunitate de a aduce oameni noi în oraș, consumatori noi. De care are nevoie orice comunitate mică. Copșa Mică are ce să arate ca istorie a industriei din zona «așa nu». A devenit atractiv ca drumețul să treacă printr-un oraș care a suferit mult în timpul industrializării și care acum își revine. Putem vedea ce a fost și cum natura și-a revenit”, povestim, printre altele, cu primarul din Copșa Mică.

De la a cărui cazare plecăm cinci: lui Sergiu și mie ni s-au alăturat în cea de-a 13-a zi și Angelo, Alin și Victor, membrii ai comunității E-bike Sibiu, cu peste 80 de bicicliști care ”bântuie” munții din jurul Sibiului. Ni s-au alăturat ca un fel de scurt antrenament, deoarece intențiile celor mai mulți din comunitate sunt să ni se alăture pe traseu înspre finalul Terra Dacica. 

Înspre Micăsasa, undeva prin lunca Târnavei Mari, pe un minunat drum înierbat a venit în întâmpinarea noastră tânărul primar Timotei Păcurar. Biciclist recunoscut la nivel național și de multe ori primar, prieten cu Sergiu Pâcă, ghidul de MTB alături de care pedalez pe Via Transilvanica, de asemenea fost campion național.

Primarul Timotei Păcurar ne-a chemat la masă, după care, la Primărie, ne-a ștampilat ”Carnetul Drumețului”

Și Timi – cum îl știu prietenii – a tras de cei de la Tășuleasa Social ca traseul să treacă prin Micăsasa. Doar că nu de Alin, ci de Tibi Ușeriu, pe care a ajuns să îl cunoască drept urmare a pasiunii comune pentru sport de performanță. ”Eu mă bucur pentru fiecare om care ne trece pragul comunei. De aceea am insistat ca traseul Via Transilvanica să treacă prin Micăsasa: are un potențial enorm pentru comună. Încet, turismul acesta eco, foarte fain, în care eu cred, aș vrea să ridice Micăsasa”, ne povestește Timotei Păcurar, după ce ne-a așezat la masă și, mai apoi, ne-a ștampilat Carnetul Drumețului.

Prin beznă

Am plecat târziu din Axente Sever – o dată pentru că am stat la povești, iar în al doilea rând pentru că am așteptat să se mai usuce traseul după ploaia abundentă  de cu o zi înainte. Până la Micăsasa, traseul a fost o plăcere continuă, bucurându-ne sub soare că am reușit să ”fentăm” ploile care cădeau ba în spatele, ba în fața noastră. 

Până la Lodroman am pedalat cu ploaia ”rotindu-se” în jurul nostru

Iar tocmai ploile din fața noastră aveau să  influențeze planurile de a ajunge până la Blaj în această a 13-a zi. După Micăsasa am întâlnit porțiuni cu noroi lipicios, care au obligat la o pauză de spălat bicicletele în satul Lodroman. 

De aici ne-am despărțit de băieții de la E-bike Sibiu și am continuat ocolind noroaiele din drumuri printre valurile de țepi de pe pajiști (acolo unde exista această variantă).

După un peisaj de pus în ramă deasupra satului Valea Lungă, am decis să continuăm către Blajul de care ne despărțeau 18 km. Doar că noroaiele de pe urcările abrupte, dar și de prin pădurea care a urmat ne-a adăugat multe minute în plus drumului, astfel că lumina ne-a părăsit când încă pedalam prin pădurea către următoarea localitate de pe traseu, satul Glogoveț. Peisajului brăzdat de luminile lanternelor noastre i s-a adăugat și o ploaie măruntă de toamnă, în ritmul căreia am pierdut traseul pe coborârea abruptă înspre satul din vale. Întunericul amplu care a ignorat cu succes lanternele noastre ne-a mai amânat ceva vreme coborârea în satul unde speram să găsim loc de odihnă peste noapte.

Am căutat coborârea înspre Glogoveț la lumina farurilor

Cum un astfel de loc n-am găsit, am părăsit traseul Via Transilvanica pe ploaia care își continua menirea și am apucat-o pe asfalt, către un Blaj care pe un astfel de traseu nu era la mai mult de zece km distanță. La intrarea în oraș, cu puține minute înainte de ora nouă, am început să căutăm cazare. ”E greu cu cazarea în Blaj. E plin la noi”, au fost răspunsurile primite în mai multe rânduri.

În cele din urmă, am traversat orașul din care am mai ieșit preț de câțiva km, până la o pensiune unde am găsit și zamă caldă, dușul de care aveam nevoie și patul care ne-a odihnit ziua.

Colțul pentru bicicliști

Ploaia și solul încă umed fac din anumite porțiuni din județul Alba locuri imposibil de traversat cu bicicleta pe Via Transilvanica, avertizează Ghidul. Lucru confirmat de experiența primei noastre zile pe Terra Dacica: pământul de aici este, pe alocuri, atât de cleios, încât în mai puțin de zece metri îți încarci atât de mult roata  încât se blochează.

Am pedalat puțin peste 57 de km în această a 13-a zi pe Via Transilvanica, pe un traseu cu o diferență de nivel de aproximativ 1.200 de metri. Timpul efectiv de mișcare a fost de patru ore și trei sferturi -  greu de depășit o viteză medie mai mare de 13 km în condițiile date. În total, cu povești și rătăciri, aventura zilei cu nr. 13 ne-a consumat mai bine de nouă ore și jumătate.

Toată aventura poate fi citită mai jos:

Am plecat pe toată Via Transilvanica. Ziua 1, ”`ai mai grea”

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 2: spectaculos pare puțin spus

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 3: am găsit locul unde a fost compusă Miorița

Pe toată Via Transilvanica, ziua 4. De la Tibi Ușeriu și până când norii ne-au devenit prieteni

Pe toată Via Transilvanica, ziua 5. Cei care dau farmec potecii: Ilona, Attila și Laci, spre exemplu

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 6, în care aventura era să se încheie brusc, de două ori. Revanșa - fabuloasă

Pe toată Via Transilvanica, ziua 7. Atunci când oamenii și locurile te umplu de cadouri

Pe toată Via Transilvanica, ziua 8. Pe autostrada urșilor am ajuns în satul-muzeu

Pe toată Via Transilvanica, ziua 9. ”Acesta este tot secretul: să ne cunoaștem”

Pe toată Via Transilvanica, ziua 10. Am gonit din ținutul lemnos al secuilor în cel de piatră al sașilor: ne apropiem de casă

Pe toată Via Transilvanica, ziua 11. Am ajuns la Sibiu: pe coline răsar castele și biserici fortificate

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 12 ne-a purtat tot prin Sibiu. Și ce Sibiu...

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus