Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Campion mondial la culturism și polițist local. Marcel Manea: Cea mai dificilă este lupta între fizic și psihic

Campion mondial la culturism și polițist local. Marcel Manea: Cea mai dificilă este lupta între fizic și psihic

Sibiul are un campion mondial la culturism. Este vorba despre Marcel Manea, care de 14 ani este și polițist local. A călcat pentru prima dată într-o sală de antrenamente la vârsta de 15 ani, dar nu își imagina pe atunci performanța la care va ajunge astăzi. Culturismul este marea sa pasiune, pe care reușește să o îmbine cu meseria de polițist local.

Marcel povestește că cel care l-a încurajat să se îndrepte către acest sport este fratele său. A început culturismul în anul 1995 la CSS Șoimii, din 2002 până în 2008 a concurat pentru Activ Fitness, iar din anul 2008 până în prezent a concurat pentru Power Gym Mediaș. Deși inițial a privit acest sport ca pe o joacă, ani mai târziu avea să-și dea seama că joaca se transformă în performanță.

„El m-a dus pentru prima dată la culturism, nu pot spune că a fost un sport care să-mi placă neapărat. Sportul care îmi plăcea cel mai mult era rugby, dar conjunctura a făcut să ajung la culturism. Primii ani i-am privit mai mult ca pe o joacă, după care în anul 1998 a avut loc și prima competiție la Târgu Mureș. De la etapele zonale trebuia să te califici pentru naționale. Am ieșit pe locul patru, eram bucuros pentru că erau alți sportivi care aveau mult mai multă experiență și competiții la activ”, își amintește sibianul.

„Cel mai dificil este că ai o luptă între corp și psihic” 

În tot acest drum, cel mai important este să menții lupta între fizic și psihic, povestește Marcel. Totodată, sprijinul familiei l-a impulsionat pe sportiv să meargă mai departe și să obțină rezultate din ce în ce mai bune.

„Cel mai dificil este că ai o luptă între corp și psihic. Dacă psihicul e mai slab decât organismul, cedezi. Când ești în pregătire cu regimul alimentar sunt foarte multe restricții, alimente pe care nu ai voie să le mănânci. Devii puțin mai irascibil, trebuie să te controlezi mai mult, să ai mare grijă, să fi foarte atent la aceste detalii. Și mai important este să ai familia lângă tine, dacă nu ai liniștea necesară și sprijinul familiei, nu reușești, mai ales în perioada de concursuri”, mai spune sibianul.

„Orice sportiv se pregătește să devină cât mai bun”

Anul 2020 are pentru sportiv o însemnătate aparte pentru că a reușit să câștige titlul de campion mondial la culturism. Înainte ca, pe 6 noiembrie 2020, lui Marcel Manea să-i fie acordat la competiția din Spania titlul de campion mondial la culturism și fitness Seniori și Masters, categoria 90 de kg, sibianul a câștigat și alte două competiții internaționale. Este vorba de titlul de campion european la culturism, categoria Masters +40 (în urma unui concurs tot în Spania organizat, dar în luna septembrie), și de titlul de campion balcanic, care i-a fost decernat în cadrul unei competiții care a avut loc la Dobreta Turnu Severin.

„Greu nu a fost pentru că m-am pregătit, orice sportiv se pregătește să devină cât mai bun, să câștige cât mai mult. În toată perioada aceasta au fost accidentări, dar nu am renunțat.”

În 2021, sportivul a reușit să-și păstreze titlul de campion mondial, iar anul acesta s-a întors de la campionatele din Spania cu medalia de argint. „A fost o competiție foarte grea, sportivii au fost foarte bine pregătiți, foarte multe țări au schimbat loturile cu sportivi mult mai bine pregătiți, au fost mai mulți competitori la categorie față de anii anteriori. În momentul în care ești campion mondial și ai luat locul doi automat te gândești ca pentru următoarea competiție să muncești mai mult ca să fi mai bun.”

Cum a ajuns să lucreze în poliție

Din 2008 sibianul este angajat al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu. După ce lucrase mai mult timp ca bodyguard în cluburi de noapte a găsit oportunitatea de a face parte din echipa locală de poliție, post pe care îl ocupă și în prezent. „Șefii au fost mereu înțelegători, cu colegii m-am ajutat cu schimburi de tură ca să am mai mult liber pentru competiții, pot spune că mă ajut cu ei și și ei se mândresc că suntem colegi.”

Perioadele de dinaintea concursurilor sunt foarte importante pentru sportiv. Sunt momente pe care dorește să le petreacă cu familia, dar în special cu fiica sa. „La ultimele competiții, am preferat să stau cu fiica mea toată ziua. Are trei ani și șapte luni, mă liniștește, mă motivează.”

Și-a creat propriul club de culturism

Începând din luna mai a acestui an, sportivul a reușit să pună bazele propriului său club de culturism, ACS Fitness Manea.

„Dacă tot mai merg la competiții, am vrut să nu concurez pentru alte cluburi și să-mi fac clubul meu. ACS Fitness Manea funcționează din această primăvară. Sunt sportiv legitimat și sper să vină cât mai mulți copii să-i legitimez, să pot să-i inițiez în culturism. Asta a fost dorința mea, să învăț și pe alții să practice acest sport”, concluzionează sibianul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Precup V.

Acum 1 an

Felicitări! Musculatura e bine proportionata, nimic nu arată exagerat. Exista din pacate mulți care duc masa musculara la extrem si corpul arata in acele situații total deformat. Succes mai departe!
Raspunde

Adi ion

Acum 1 an

Pina la urma este polițist adevărat sau clona a primăriei?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus