Sâmbătă,
28.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
1°C

Raport Storia: Crește prețul chiriilor în Sibiu. Plus 18% față de anul trecut

Raport Storia: Crește prețul chiriilor în Sibiu. Plus 18% față de anul trecut

Chiria garsonierelor a crescut în luna noiembrie cu 9% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată un studiu realizat de Storia.ro.  Creșterea prețurilor pe piața chiriilor este de 18% în anul 2022, față de 2021, arată datele prezentate într-un comunicat de presă.

”Comparativ cu luna trecută, în Sibiu garsonierele se închiriază mai scump cu +9%, în timp ce apartamentele cu 2 camere stagnează, iar cele cu 3 camere sunt în scădere cu -2%. Astfel, preţul mediu de închiriere a crescut cu 18% faţă de noiembrie 2021 şi cu 2% faţă de octombrie 2022”, scrie Storia într-un comunicat de presă.

Creșterea chiriilor este în cazul garsonierelor de la 200 de euro în noiembrie 2021, la 250 de euro în noiembrie 2022. În cazul apartamentelor de 2 camere chiria a crescut de la 280 de euro, la 320 de euro, iar la apartamentele de 3 camere chiria a crescut de la 380 de euro, la 440 de euro pe lună.

Realizat de Storia.ro, raportul lunar "Piaţa chiriilor azi" ia în considerare Top 10 oraşe din România, cele mai active pe piaţa chiriilor, din perspectiva numărului de anunţuri publicate: Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Constanţa, Timişoara, Iaşi, Craiova, Sibiu, Oradea, Arad.

Conform raportului Storia.ro, statistica arată atipic pentru această perioadă a anului. Deşi, pentru luna noiembrie, caracteristică este o stabilizare a preţurilor sau chiar înregistrarea unor uşoare scăderi, anul acesta, preţurile chiriilor au continuat să crească, în ciuda faptului că luna noiembrie se află în afara sezonalităţii pentru chirii, vârful tipic fiind în lunile august-septembrie.

Potrivit sursei citate, cele mai mari creşteri de la lună la lună (noiembrie 2022 vs. octombrie 2022) sunt înregistrate în Constanţa, unde garsonierele sunt cu 11% mai scumpe, iar apartamentele de 3 camere, cu 10%. Garsonierele din Oradea au un preţ cu 13% mai mare, iar la Iaşi cu 8%. În Bucureşti, creşterea apare la apartamentele de 3 camere, cu 9%.

La capătul opus, se înregistrează scăderi de doar până la 4% la garsonierele din Timişoara şi la apartamentele de 3 camere din Cluj-Napoca.

În Bucureşti, chiria medie pentru un apartament de 3 camere a ajuns la 599 euro, în creştere cu 9% faţă de luna anterioară, iar pentru un apartament cu 2 camere a stagnat la 450 euro şi pentru o garsonieră la 300 euro. Creşterile faţă de aceeaşi lună a anului trecut sunt de 11% pentru 3 camere şi pentru garsoniere şi de 15% pentru apartamentele de 2 camere, subliniază sursa citată.

În Cluj-Napoca, un apartament de 3 camere se închiriază cu 650 E, cu 4% mai puţin faţă de luna trecută. Apartamentele cu 2 camere au o chirie medie de 500 euro, cu 20% faţă de anul trecut şi stagnând faţă de luna anterioară. Garsonierele, cu un preţ de închiriere mediu de 326 euro, au chirii mai scumpe cu 16% faţă de anul trecut şi cu 2% comparativ cu luna anterioară. În medie, chiriile au crescut cu 21% de la an la an şi au scăzut cu 1% de la lună la lună.

În Brașov, luna noiembrie a adus o creştere de 4% la chiriile pentru garsoniere, faţă de luna trecută, şi de 12% faţă de anul anterior. Chiriile apartamentelor pentru 2 şi 3 camere au stagnat faţă de luna trecută, dar au crescut cu 15%, respectiv 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atingând 420 euro, respectiv 550 euro. În medie, chiriile au crescut, în Braşov, cu 16% faţă de anul trecut şi cu 1% faţă de luna trecută, se menţionează în comunicat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Relucu von Kaltabossen

Acum 1 lună

Este cunoscut faptul ca Sibiul, inca din anul 1191, nu a cunoscut conceptele de saraci sau saracie. Este de domeniul evidentei ca in Sibiu pot trai si activa doar oameni avuti si instariti. Pentru celelalte persoane, exista alte orase.
Raspunde

ID

Acum 1 lună

Ești chiar plictisitor / plictisitoare... De atâta timp ai același discurs penibil. Dacă nu-ți convine Sibiul, drum bun și cale bătută, înapoi de unde ai venit.
Raspunde

Gigi

Acum 1 lună

Faina poza din articol dar acolo se vede si un detaliu mai putin placut: magotii au crezut ca liniile trasate in zig zag sunt parcari facute pentru ei
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus