Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

Autostrada Sibiu-Făgăraș : Italienii de la Astaldi câștigă contestația pentru Lotul 2. Primele trei loturi ale Autostrăzii Sibiu-Făgăraș au licitația suspendată

Autostrada Sibiu-Făgăraș : Italienii de la Astaldi câștigă contestația pentru Lotul 2. Primele trei loturi ale Autostrăzii Sibiu-Făgăraș au licitația suspendată

Licitația pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Autostrăzii Sibiu-Făgăraș rămâne suspendată după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a admis contestația italienilor de la WeBuild (Astaldi) și a obligat CNAIR să remedieze problemele pe care le-au semnalat constructorii, relatează Economedia.

Compania de Drumuri a lansat licitația pentru proiectarea și execuția celor patru loturi ale Autostrăzii Sibiu-Făgăraș ( 68 km.) în august 2022, termenul-limită pentru depunerea ofertelor a fost 29 noiembrie, iar după contestații, primele trei loturi au fost suspendate în timp ce pentru Lotul 4 evaluarea ofertelor se face până în martie.

Pentru Lotul 2, Avrig -Mârșa-Arpașu de Sus (20 km) Astaldi a depus contestație pe 25 noiembrie, iar pe lângă gafele de redactare din caietul de sarcini constructorii au reclamat răspunsurile neclare ale CNAIR, studiul de fezabilitate lacunar și costuri suplimentare pe care CNAIR le pune în responsabilitatea constructorilor.

CNAIR a scris bardou, hibridul rezultat dintre un armăsar și o măgăriță, în loc de batardou, care înseamnă un dig sau baraj provizoriu

La mijlocul lunii septembrie CNAIR anunța că licitația pentru proiectarea tronsonului 2 din autostrada Făgăraş – Sibiu a fost suspendată. Motivul invocat atunci: prea multe solicitări de clarificare.

Între timp, caietul de sarcini al Autostrăzii Sibiu – Făgăraș a devenit izvor de ironii din partea constructorilor la adresa Companiei de Drumuri care, dintr-o eroare de redactare, a inclus în documentația tehnică „bardoul” (specie hibrid, rezultată din încrucișarea dintre un armăsar și o măgăriță) în loc de „batardou”, termen tehnic care înseamnă un dig sau baraj provizoriu,

Detalii, aici:

De ce s-a blocat autostrada Sibiu – Făgăraș. Un exemplu: CNAIR a scris bardou, hibridul rezultat dintre un armăsar și o măgăriță, în loc de batardou, care înseamnă un dig sau baraj provizoriu

Investiție de 7 miliarde de lei

Autostrada Sibiu – Făgăraș are 68 kilometri (cu 5 km. drum de legătură Lot 4), cuprinde 4 loturi, iar durata este de 48 de luni din care primele 12 pentru proiectare și 36 de luni pentru șantier.

Tronsonul 1 Sibiu (Boița) – Avrig – Mârșa, lungime 14 kilometri și valoare estimată între 2 și 2,4 miliarde lei.

Tronsonul 2: Avrig – Mârșa (DJ105G) – Arpașu de Jos (DN1), în lungime de 19,92 km și cu o valoare estimată între 1,7 și 2 miliarde lei.

Tronsonul 3: Arpașu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ 105B), în lungime de 17,61 km și cu o valoare estimată de 1,836 miliarde lei și 2,1 miliarde lei.

Tronsonul 4: Sâmbăta de Sus (DJ 105B) – Municipiul Făgăraș (cu o lungime de 16,26 km) și Drum de legătură cu DN1 (cu o lungime de 5,65 km), cu o valoare totală estimată 1,1 și 1,37 miliarde lei

Autostrada Sibiu – Făgăraș, o investiție de aproape 7 miliarde de lei, are o durată de realizare de 4 ani. Este prima secțiune a Autostrăzii dintre municipiile Sibiu și Brașov (A3 Râșnov).

Pentru secțiunea II Făgăraș – Brașov (48 km) în august 2021 CNAIR a semnat cu SEARCH contractul pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate și Proiect Tehnic (termen doi ani), în timp ce pentru A13 Brașov – Bacău același proiectant a solicitat rezilierea contractului pentru că nu se mai poate încadra în costurile contractului.

Pe 24 noiembrie 2022 a fost publicată licitaţia pentru proiectarea A 13 Braşov –Bacău.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus