Sâmbătă,
23.09.2023
Cer Senin
Acum
24°C

Guvernul și-a asumat un termen: în zece zile Sibiul află dacă și cum poate primi bani pentru un nou spital județean

Guvernul și-a asumat un termen: în zece zile Sibiul află dacă și cum poate primi bani pentru un nou spital județean

Memorandumul pregătit pentru ședința de Guvern de joi prevede că, cel mai târziu pe 15 mai, va fi publicat în consultare publică ghidul de finanțare pentru Programul Sănătate. Este vorba de ultima oportunitate prin care, în termen mediu, Sibiul să poată accesa jumătatea de miliard de euro necesară construirii unui nou spital județean de urgență.

„Prioritatea 4 – Investiții în infrastructuri spitalicești noi” este prioritatea din cadrul Programului Sănătate 2021 – 2027 care vizează în mod direct interesele Sibiului. 1,55 de miliarde de euro sunt alocați prin intermediul acestei axe pentru construirea și dotarea a șapte noi spitale, din categoria celor județene, județene de urgență sau spitale „monospecialitate”.

Conform memorandumului adoptat joi de către Guvernul României, pentru accesarea celor 1,55 miliarde a fost stabilit un calendar care are prim termen ziua de 15 mai 2023: până atunci, Ministerul Proiectelor și Fondurilor Europene s-a angajat să pună în consultare publică ghidul de finanțare aferent Priorității 4. Cel de-al doilea termen este 12 iunie 2023, dată până la care urmează a fi aprobată metodologia de evaluare și selecție a proiectelor prin care se cer fonduri în vederea construirii de noi spitale. 

În ziua de 10 iulie 2023 ar urma deschisă sesiunea de depunere de proiecte în vederea obținerii de fonduri, bani care ar urma să fie alocați în cursul acestui an: Guvernul și-a asumat că va semna contractele de finanțare pentru proiectele selectate cel mai târziu în luna decembrie a acestui an.

Cresc șansele Sibiului

Prin memorandumul aflat pe masa Executivului central, autoritățile recunosc că alocarea de fonduri pentru investițiile în noi spitale este deja în întârziere. Iar cum nici situația proiectelor selectate pentru finanțare prin PNRR (unde proiectul Sibiului a fost respins) nu este una tocmai fericită, Guvernul speră ca măcar prin Programul Sănătate să poată finanța „proiecte mature” de investiții în nouă infrastructură spitalicească.

„În contextul nerespectării planificării acțiunilor, există riscul ca investiţiile în infrastructura de sănătate să nu mai poată fi finalizate în perioada estimată. Mai mult, există riscul ca Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate să nu își atingă țintele financiare stabilite pentru evitarea dezangajării”, se arată în memorandumul amintit.

De altfel, chestiunea acestui memorandum a făcut și obiectul unor declarații ale oficialităților înaintea ședinței de Guvern. „Sper ca acest calendar să fie unul care să asigure semnarea acestor contracte până la finele anului”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Iar ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a ținut isonul. „Într-adevăr, termenele pe care le avem fixate şi pe care le-ați menționat dumneavoastră deschid această perspectivă pentru accesarea fondurilor din Programul Operațional de Sănătate, cu condiția de a le finaliza până la sfârșitul anului, conform precizărilor pe care le-ați făcut. Mulțumesc”.

Consultă aici, în format integral, Memorandumul aprobat de Guvernul României

Citește Ultima șansă: cele patru ”dacă-uri” în funcție de care Sibiul poate primi banii pentru noul spital județean

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Leonard

Acum 4 luni

SIBIUL merită să primească acești bani pentru construirea SPITALULUI . Sibiul contribuie la BUGETUL DE STAT PRIN FIRMELE ȘI FABRICILE CARE FUNCȚIONEAZĂ PE TERITORIUL JUDEȚULUI CU PESTE 2-3 MILIARDE DE € ANUAL . Locul 5-6 ca si contribuție la BUGETUL DE STAT . Poate contribuie cu mai mulți bani dar când se alcătuiește Bugetul României pe următorul an unde se situează SIBIUL la nivel Național când este vorba să își primească leafa ...? Pe Locul 38 Domnilor Politicieni din Județ și Municipiu . Așa că de mai bine de 12 ani Sibiul plătește Bucureștiului sume exorbitante prin taxe și impozite la alcătuirea Bugetului . Poate merită și Sibiul alocarea acestor bani și să nu mai existe discuții de genul Domnilor de la Palatul Victoria .
Raspunde

Titus

Acum 4 luni

Daca s-ar merge dupa "doleantele" matale, judetele bogate ar deveni tot mai bogate, iar cele sarace tot mai sarace! Nu vrei o Europa cu 2 viteze, dar nu te-ar deranja sa ai o Romanie cu 5 viteze, nu-i asa?
Raspunde

Emil

Acum 4 luni

Adevarul e ca la cati bani au ,,spalat" politicienii cu renovari si amenajari la cele vechi, construiau cateva sute de spitale noi.
Raspunde

Ey

Acum 4 luni

Sper sa nu fie primiți nici un leu ! Nu merita !! Servicii medicale pe pile și cu angajați pe pile,corupți este egal zero!!!! Trăim degeaba, doar pentru îmbogățirea unora.....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu

Acum 4 luni

Un mare zeroo Nu este încredere în sistemul corupt din sănătatea de stat....unde salariile mari fac neperformanta și aduc riscuri!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus