Luni,
16.09.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Grevă în zi de salariu: consilierii de probațiune de la Sibiu protestează pentru a 9-a zi consecutiv

Grevă în zi de salariu: consilierii de probațiune de la Sibiu protestează pentru a 9-a zi consecutiv

Consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Sibiu protestează a 9-a zi consecutiv, acuzând angajatorul lor, Direcția Națională de Probațiune împreună cu Ministerul Justiției, că nu reacționează la revendicările lor. Aceștia cer soluționarea inechităților salariale din domeniul justiției.

„Ieri, 10 mai, a fost zi de salarizare în Ministreul Justiției și unitățile subordonate. Revoltați de situația injustă, consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Sibiu iau atitudine față de indiferența ministrului Justiției la problemele sistemului de probațiune.

Suntem în a 7 a zi lucrătoare de grevă (a 9 a zi calendaristică)”, a transmis Mihaela Moldovan, consilier de probatiune din cadrul Serviciului de Probațiune Sibiu.

Citește și: Cei care supraveghează 2.000 de infractori sibieni au intrat în grevă generală: „Infractorii câștigă mai bine”

Aproximativ 400 de consilieri de probațiune din întreaga țară se află în grevă generală de 7 zile. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că începând cu luna mai 2023 tuturor angajaților din domeniul Justiției li s-a mărit salariul, inclusiv șoferilor magistraților, însă beneficiile nu vizează sistemul de probațiune. „Cum explică ministrul Justiției faptul că un șofer sau aprod, personal cu studii medii și responsabilități reduse este salarizat cu un VRS (valoarea de referință sectorială) de 605,225 lei, în timp ce consilierii de probațiune au rămas blocați, din 2018 până în prezent, la un salariu calculat în baza unui VRS de 347,109, ca urmare a plafonării Legii cadru 153/2017?”.

Deși sunt cei mai bine plătiți bugetari, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiției (ÎCCJ), procurorii Parchetului General (PG) precum și angajații Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și-au decis majorarea salariilor.

Majorările cu 25% ale salariilor se vor face retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2018, veniturile fiind recalculate pe ultimii cinci ani. La acestea, se vor adăuga dobânda legală penalizatoare și indicele inflației.

La Sibiu, Serviciul de Probațiune are 16 consilieri, dintre care, în acest moment, doi sunt în concediu medical. Intrați în grevă generală, consilierii mai asigură „serviciile esențiale”: participarea la ședințele de judecată sau întocmirea unor referate de evaluare, spre exemplu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus