Miercuri,
17.04.2024
Ploi Scurte
Acum
11°C

Trei consilieri de probațiune din Sibiu sunt din nou în greva foamei. „De 4 luni muncim pe datorie”

Trei consilieri de probațiune din Sibiu sunt din nou în greva foamei. „De 4 luni muncim pe datorie”

Trei consilieri de probațiune din Sibiu au intrat marți în greva foamei, un protest extrem din cauză că nu și-au primit integral salariile de la începutul anului. „De 4 luni consilierii de probațiune muncesc pe datorie,” spun cei care, și la Sibiu, sunt în grevă japoneză.

„Astăzi, 02.04.2024, o treime din consilierii de probațiune din toată țara, afiliați sau neafiliați Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune și ai Sindicatului PROLEX din România, protestează între orele 11:30-13:30, în fața Palatului Victoria din București, ca urmare a faptului că nu și-au primit integral salariile de la începutul anului. Alte câteva zeci de consilieri care au rămas la sedii au intrat în greva foamei și restul  protestează prin grevă japoneză” transmit reprezentanții insituției printr-un comunicat de presă remis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

De la Sibiu, doi consilieri de probațiune s-au deplasat la București pentru protest, trei consilieri se află la sediu în greva foamei, iar restul solidarizează prin grevă japoneză. 

Din anul 2018, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 153/2017, personalul de probațiune a rămas cu salariile diminuate, ca urmare a unui calcul greșit și abia după 6 ani de procese în instanțe s-a emis Ordinul Ministrului Justiției nr. 1407/03.08.2023 prin care s-a stabilit un nou nivel de salarizare, însă doar scriptic, fără a fi însă pus în plată. Doar în decembrie 2023, după ce 130 de consilieri de probațiune din țară au făcut greva foamei pentru o lungă perioadă de timp, s-au primit retroactiv salariile corecte, însă normalitatea a fost de scurtă durată, pentru că din ianuarie 2024 angajatorul a revenit la salarizarea eronată din iulie 2023, precizează sursa citată. 

Motivul invocat de angajator este acela că în bugetul Direcției Naționale de Probațiune nu există banii necesari pentru plata salariilor integral până la finele anului 2024, astfel că s-a luat decizia de a se plăti doar parțial salariile. Suma necesară, până la finale anului, pentru acoperirea integrală a salariilor este de aproximativ 30.000 mii lei.

Consilierii de probațiune sunt un grup profesional mic (sub  700 de consilieri în întreg sistemul), nici 10 % din totatul grefierilor la nivel național și sub 3 % din totalul angajaților din sistemul de justiție. Cu toate acestea, economiile la bugetul de stat realizate prin efortul consilierilor de probațiune sunt de aproximativ 700.000 lei lunar (costul supravegherii pentru 100.000 persoane și obligațiile civile care se recuperează prin intermediul serviciilor de probațiune), prin degrevarea sistemului penitenciar, plus beneficiiile indirecte prin integrarea socială a  persoanelor supravegheate pe piața muncii, în libertate, ca plătitori de taxe și impozite. 

„Munca unui consilier de probațiune este complexă, solicitantă și riscantă, toți consilierii având studii superioare multidisciplinare (juridice, psihologie, asistență socială și sociologie), mulți cu doctorate în domeniu. La fel de solicitant este si accesul în sistem, unde concursul de admitere durează câteva luni, cu multiple probe la nivel național.  Pentru ce? Pentru un salariu debutant de 3200 lei și abia după obținerea tuturor gradelor  (4 examene derulate la nivel național) și 7-8 ani de vechime în sistem să atingă salariul mediu net în sistemul de probațiune, de 4500 de lei, acesta fiind singurul beneficiu al muncii depuse. Consilierii de probațiune nu au niciunul dintre drepturile altor categorii profesionale din sistemele de justiție, penitenciare sau de interne:  decontarea chiriei, a cheltuielilor de efectuare a navetei, pensie specială, nici măcar decontarea medicamentelor sau a banalilor ochelari,” spun reprezentanții Serviciului de Probațiune Sibiu.

În situația în care problemele actuale nu se vor rezolva,  există riscul  ca acest personal să părăsească sistemul, având în vedere că în toate domeniile juridic/psihologic/asistență socială nivelul de salarizare este net superior. 

Consilierii atrag atenția Guvernului că strategiile de dezvoltare a unui sistem se realizează cu oameni, profesioniștii fiind cea mai importantă resursă a sistemului de probațiune. În lipsa alocării fondurilor necesare pentru corectarea salarială, acest sistem va involua și va antrena costuri înzecite atât pentru guvern cât și pentru societate. 

În decembrie 2023, trei consilieri de la probațiunea din Sibiu s-au aflat iarăși în greva foamei, protestul extrem neavând succes. În cadrul Serviciului de Probațiune Sibiu activează 16 consilieri. 

Citește și  Trei consilieri de probațiune din Sibiu au recurs la protestul extrem: greva foamei. „Până acum, celelalte forme de protest nu s-au soldat cu vreun rezultat”

A doua zi de greva foamei pentru cei trei consilieri de probațiune din Sibiu. „Am devenit imuni la promisiuni. Nu mai avem încredere decât în fapte”

Consilierii de probațiune activează în subordinea Direcției Naționale de Probațiune.

La nivel național sunt aproape 700 de persoane angajate în cadrul Serviciilor de Probațiune, care supraveghează peste 100.500 de persoane aflate în libertate, sancționate penal cu sancțiuni alternative la pedeapsa închisorii, media statistică fiind de aproape 150 de persoane/consilier/an. Pe lângă supraveghere însă, aceștia mai au și alte atribuții  profesionale - documentarea și realizarea referatelor de evaluare pre și post sentențiale, prezența consilierilor în comisiile de liberare condiționată din cadrul penitenciarelor, aplicarea programelor de reintegrare socială, prezența consilierilor în instanțe în diverse etape judiciare, numeroase activități administrative.

Situația din fiecare județ este diferită, în funcție de gradul de încărcare. Spre exemplu, în anul 2021, în Călărași era o medie de 1872 cazuri / 4 consilieri de probațiune (468 cazuri/consilier), în Teleorman - 2018 dosare / 7 consilieri de probațiune (288 cazuri/consilier), în Prahova - 3078 dosare, în Braşov - 3309 dosare, în Timişoara - 3978  dosare, iar în București - 6948 / 49 consilieri (133 dosare, cu mențiunea că în zonele Ilfov - București există o incidență mare a cazurilor cu risc crescut și grad ridicat de periculozitate).

La Sibiu media este de aproximativ 120 cazuri la un consilier.

foto Serviciul de Probațiune Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus