În timp ce discuta cu ambasadorul Italiei în România în calitate de reprezentant al oamenilor de afaceri sibieni, Eugen Iordănescu, directorul Camerei de comerț Sibiu, redevenea subiectul unui nou dosar de urmărire penală. Un dosar construit în jurul infracțiunii de „privare de libertate”.
Trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție pe care este acuzat că le-a realizat în timp ce reprezenta interesele județului Sibiu, Eugen Iordănescu este urmărit și într-un dosar deschis pentru infracțiunea de „privare de libertate”. Chestiunea a devenit publică după ce pe rolul Judecătoriei Sibiu a fost înregistrat un dosar pentru „confirmarea redeschiderii urmăririi penale”.
Este vorba de un dosar penal care, în primă fază, a fost clasat „deoarece fapta nu există”. Împotriva acestei clasări dată la finele anului trecut a formulat plângere Constantin Samson, persoană cu care Eugen Iordănescu se află într-o serie de procese cu o miză de peste nouă milioane de euro, după cum arăta Turnul Sfatului (detalii aici).
Conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu a considerat că Samson are dreptate în plângerea sa, și anume că ordonanța de clasare este „rezultatul unei anchete superficiale, ale cărei concluzii nu sunt susținute de probele administrate”. Prin urmare, la începutul acestui an a fost infirmată ordonanța de clasare, iar Judecătoriei Sibiu i s-a cerut să confirme redeschiderea urmăririi penale. „Constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei emisă de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, prin care s-a infirmat soluţia de clasare dispusă prin ordonanţa din data de 06.12.2022 emisă în dosarul penal nr. 4591/P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu şi confirmă redeschiderea urmăririi penale în cauză”, a stabilit, definitiv, Judecătoria printr-o hotărâre dată la finele lunii martie 2023.
În motivarea hotărârii „se constată de către judecătorul de cameră preliminară că, în cauză nu s-a probat în mod suficient existența împrejurării pe care s-a întemeiat soluția de clasare, astfel încât se impune redeschiderea urmării penale, în ceea ce privește cercetarea infracțiunii de lipsire de libertate”.
Închis într-o hală
Dosarul a fost deschis ca urmare a unor evenimente derulate în urmă cu aproximativ doi ani, în baza unei sesizări depusă de Constantin Samson, persoană cu care Eugen Iordănescu se judecă în zeci de procese care au drept miză terenurile și clădirile fostei fabrici Simerom SA.
Iar tocmai într-o astfel de hală a fostei Simerom a intrat Constantin Samson, însoțit de alte persoane, fapt despre care a aflat și Eugen Iordănescu. Acesta a ajuns rapid la hala respectivă și a cerut ca ușa acesteia să fie încuiată, refuzând, mai apoi, să permită celor aflați înăuntru să mai iasă. Cei încuiați în hală au ieșit doar după intervenția echipajelor de poliție solicitate prin intermediul numărului unic de urgență 112, rezultă din cele relatate de martori ai evenimentelor.
Ancheta demarată mai apoi nu a fost suficient de temeinic realizată, după cum a constatat instanța sibiană. „Se constată faptul că, deși sunt suficiente probe care să susțină împrejurarea că numitul Iordănescu Eugen ar fi închis ușa de acces/ieșire din hala unde se aflau mai multe persoane pentru o durată de timp (necunoscută), în cauză nu s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de această persoană, fiind audiat acesta în calitate de martor. Se impune ca organul de urmărire penală să identifice mijloace de probă prin care să clarifice durata de timp cât a fost închisă ușa acelei hale, motivele închiderii/blocării acelei uși (ex. pentru a opri pătrunderea unor persoane în hală sau pentru a bloca ieșirea altor persoane din hală, etc) și persoanele în concret care au fost oprite să acceseze acea ușă din ambele sensuri. Ulterior clarificării situației de fapt sub toate aspectele necesare soluționării dosarului, inclusiv sub aspect subiectiv, organul de cercetare penală al poliției judiciare va întocmi un referat cu propuneri corespunzătoare și îl va înainta procurorului”, se mai arată în motivarea hotărârii dată de către Judecătoria Sibiu.
Fără replică
Turnul Sfatului a solicitat la finele săptămânii trecute o reacție din partea lui Eugen Iordănescu pe subiectul redeschiderii dosarului penal mai sus amintit. Până la publicarea acestui articol, Eugen Iordănescu nu a răspuns, după cum a ales să o facă și în alte situații. Spre exemplu, luna trecută, când Turnul Sfatului a scris despre un alt dosar penal care îl vizează pe Iordănescu, dosar în care procurorii sibieni investighează cum foste terenuri ale Șelimbărului au fost cumpărate la prețuri preferențiale de Iordănescu, pentru ca – mai apoi – să le vândă la prețul pieței celor care au construit autostrada dintre Sibiu și Boița.
Singurele reacții publice sunt cele consemnate prin câteva comunicate de presă emise sub sigla Camerei de comerț, fără a fi asumate de vreo persoană, comunicate prin care este susținută și ideea că Eugen Iordănescu ar fi victima unei campanii de presă.
Eugen Iordănescu, director al Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu, a fost trimis în judecată la mijlocul lunii trecute pentru folosire a influenței pentru a obține bani sau foloase necuvenite, dare de mită și folosirea unor informații care nu sunt destinate publicității pentru a obține foloase necuvenite.
Colaborator al fostei Securități, el a fost printre persoanele care au reprezentat sibienii la vizita pe care ambasadorul Italiei la București a făcut-o la Sibiu, săptămâna trecută (detalii aici).
Citește și Cum să îți treci Sibiul pe nume, cu terenuri subevaluate de 200 de ori. Rețeta lui Eugen Iordănescu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: camera de comert industrie si , privare libertate dosar penal , privare de libertate , Constantin Samson , Eugen Iordănescu
Vizualizari: 6906
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Kokos
Acum 2 ore
Unsibian
Acum 2 ore
Florin alexandru
Acum 2 ore
Tata
Acum 2 ore
Nobody