Vineri,
22.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

GALERIE – Golite de mașini, străzile istorice ale Sibiu își recapătă farmecul de odinioară

GALERIE – Golite de mașini, străzile istorice ale Sibiu își recapătă farmecul de odinioară

Când a răsărit soarele în această dimineață, lumina a căzut diferit pe câteva dintre cele mai frumoase străzi din centrul istoric al Sibiului: Centumvririlor, Mitropoliei, Odobescu, Avram Iancu și altele. Vechile străduțe au fost golite complet de mașini, arterele căpătând deja un alt farmec.

Prima impresie este suprarealistă. Obișnuiți ca oriunde mergem să ne strecurăm printre mașini sau să le auzim motoarele turate, o lume fără ele pare de neimaginat. Așa arată acum o parte din centrul Sibiului.

Pe de altă parte, străzile par mai late, capătă alt volum, clădirile colorate se văd mult mai bine... apropo, Sibiul se bucură de o mulțime de case istorice renovate și pastelate. Aerul este mai curat și senzația generală este că te simți bine primit, devine o plăcere să te plimbi pe jos, să admiri spațiul. Totul în detrimentul stresului din trafic.

Plimbându-te astăzi pe străzile din centrul Sibiului ai impresia că ești într-o fotografie de epocă ale cărei culori au fost readuse la viață.

Redăm mai jos câteva fotografii realizate în această dimineață, la prima oră:

Străzile vor rămâne închise traficului până duminică seară, ora 20.

„Sibiul participă și anul acesta la programul Săptămâna Europeană a Mobilității (16-22 septembrie), o inițiativă a Comisiei Europene menită să atragă atenția asupra importanței trecerii de la deplasarea cu mașina personală la un mod de deplasare mai prietenoasă cu mediul, cu transportul public, cu bicicleta sau pietonală. Primăria Municipiului Sibiu a înscris orașul în program și, împreună cu partenerii săi, a pregătit un program variat, pentru sibienii de toate vârstele”, au precizat zilele trecute reprezentanții primăriei Sibiu.

Ce poți face dacă ajungi zilele acestea în centru?

16 – 17 septembrie, Piața Mică, activități sportive între orele 10.00 – 17.00

Cu sprijinul Decathlon Sibiu și al Academiei de Voluntari și Asociației Positive Life, în Piața Mică se vor amenaja spații pentru ping-pong, baschet, tenis, badminton și tir cu arcul, toate putând fi folosite gratuit de cei care doresc să facă mișcare.

16 septembrie, momente de dans în Piața Huet, de la ora 14.00 

Douăzeci de balerini ai Teatrului de Balet Sibiu vor oferi un moment de dans celor care trec prin Piața Huet.

16 septembrie, ateliere de pictură pe str. Al. Odobescu (vis-à-vis de Teatrul Gong), de la ora 10.00 și respectiv de la ora 12.00

Teatrul pentru copii și tineret Gong pregătește două sesiuni ale atelierului pentru miniArtiști – “Pictăm împreună!” Acesta este dedicat celor care doresc să exploreze și să descopere noi tehnici de pictură. Participanții vor descoperi un nou material – ipsosul, vor învăța cum să folosească acuarelele și vor afla informații interesante despre acest material versatil folosit în diverse domenii, pictând formele din ipsos cu teme ce țin de mobilitate. Durata atelierului este de 60 de minute, prețul biletului fiind de 14 lei.

16 septembrie – serenade de chitare în mai multe locații din centru

Chitariști din Galați, Tulcea și Argeș vor fi prezenți în Piața Huet (ora 11.00) și în Piața Mică (ora 12.00). De la ora 13.00, în Piața Mare artiștii din proiectul “Pune mâna pe chitară” și Grupul folk Balada” de la Palatul Copiilor Sibiu vor încânta publicul cu muzică. Acțiunile sunt organizate cu sprijinul Asociației Culturale Play.

16 septembrie – Dimineți creative EdMuzeum&Street Delivery Sibiu pe str. Arhivelor, orele 10.00-16.00

Evenimentul va consta în diverse ateliere, pentru cei mari și pentru cei mici, organizate în colaborare cu Asociația Develop.

16 septembrie – Lecții de autoapărare și activități sportive la Baia Populară Sibiu

Baia Populară Sibiu se implică și anul acesta în Săptămâna Europeană a Mobilității și organizează două workshop-uri gratuite pentru primele 10 persoane care se înscriu la numărul de telefon  0269/214.445:

-  Acțiuni sportive Circuit TRX și core circuit, de la ora 12.00

-  Lecție de autoapărare de la ora 16.00

20 septembrie – Curse cu obstacole în Piața Schiller, între orele 17.00 – 20.00

În zona parcului din Piața Schiller se va amenaja un traseu cu obstacole format din plase, jaloane, etc. Participanții vor completa un bilețel cu numele lor, iar la finalul cursei se va organiza o tombolă, în urma căreia 5 participanți extrași vor primi un abonament anual la Muzeul ASTRA. Acțiunea este realizată cu sprijinul Asociației Lupii Liberi, al Clubului Sportiv Comunitar Sibiu și al Muzeului ASTRA.

16-22 septembrie – Concurs “Mix & Move”

Sibienii sunt invitați să participe la acest concurs cu premii prin postarea pe pagina personală de Facebook a unei singure fotografii, în care să apară participantul într-un loc drag de pe traseul parcurs cu autobuzul sau cu bicicleta, în semn că a renunțat la mașina personală, alegând pentru deplasare transportul public sau bicicleta. Postarea va fi însoțită de hashtag-urile: #Sibiu, #europeanmobilityweek și mesajul “O zi fără mașină!”. Prin tragerea la sorți, participanții pot câștiga unul dintre cele 3 premii care constau într-un abonament lunar la Tursib sau un abonament lunar Sibiu Bike City, în funcție de mijlocul de deplasare folosit de câștigător.

22 septembrie – O plimbare cu bicicleta până la Muzeul Astra

Sibienii care vor ajunge la Muzeul în aer liber pe bicicletă vor beneficia de intrare gratuită, oferită de Muzeul ASTRA.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

23 comentarii

Alzara 1918

Acum 5 zile

Țineți cont de faptul că fiecare “ renovare “ a centrului vechi din ultimii 70 de ani s-a făcut neprofesionist suprapunând noile straturi de asfalt / alte materiale peste cele vechi ridicând astfel nivelul 0 cu cel puțin 50-60 cm - dovadă sunt ferestrele pivnițelor ajunse îngropate ; Imaginați-vă clădirile la dimensiunile inițiale in așteptarea unei renovări / asanări Profesioniste !
Raspunde

Alex

Acum 5 zile

Acum se vede cel mai bine locurile de parcare rezervate pentru privilegiați. Mai ales în fața catedralei.
Raspunde

Leo

Acum 5 zile

Așa ar trebui să arate Străzile Centrului Istoric Sâmbăta și Duminica Dar , din păcate nu ai cu cine să faci aceste lucruri cu o administrație care nu o interesează Sibiul și cu o Media ca și voi de altfel care nu pune preț pe ceea ce scriu Oamenii de rând , cititorii care accesează și dau click pe Ziarele Online
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 5 zile

În primul rand străzile sunt golite de oameni. Mai rău că în pandemie. Zici ca este un oraș damnat păzit la fiecare colt de câte o mașină cu gardieni publici. Pe unele străzi golite de mașini vor trece maxim 50-100 de oameni cu tot cu locatari. Și uite asa mătușa primarita bifează o acțiune pentru hipsterii din Selimbar și Cisnadie. Tic tac, tic tac ... vin alegerile!!!!
Raspunde

Dragos

Acum 5 zile

Prietene, stai cu mașina in pat. Sau cel mai bine, atunci când vei raposa, fa-ti in loc de parcare lângă mormânt - in felul asta, Dumnezeu te va prioritiza la judecată de apoi. PS. Dacă cumva ai Beamveu TDI, SH minim 15 ani, ai loc asigurat in loc cu verdeața, unde nu-i durere, întristare și suspin…
Raspunde

Luminita

Acum 5 zile

https://www.sibiu.ro/LiveOK/cam1.php Numa fantoame
Raspunde

Z

Acum 5 zile

Încă un frustrat care își petrece viața în mașină
Raspunde

Sibian

Acum 5 zile

Prima dată trebuie oferite alte parcări Sibienilor plătitorii de taxe și impozite,, Și atunci să ai pretenții peste pretenții. Parcarea din piața Uniri trebuie constrită pe 3 nivelurii și atunci se rezolvă ceva.
Raspunde

Un sibian

Acum 3 zile

Stai linistit, parcarea supra-etajata nu face decat sa incurajeze folosirea masinii personale in detrimentul unor solutii viabile! Cu o singura conditie as fi de acord cu parcare acolo: sa elimine complet masinile de pe alte strazi!!
Raspunde

Ion

Acum 5 zile

Bine că ne lăudăm cu un oraș fără cetățeni ! E pregătit pt.pandemie/turiști/extratereștrii ? Sibienii doar pe picioare, dacă le sunt inca bune.
Raspunde

Ares

Acum 5 zile

Golite de masinile locatarilor/rezidentilor de pe respectivele strazi, care timp de 3 zile avem onoarea de a nu putea folosi masina, desi am platit sume exorbitante la abonamentele de parcare. Pentru ce??? Sa vedem cum se scalambaie abonatii la sifonarea banilor publici si-si freaca mainile (ca altceva nu au ce!) satisfacuti ca au mai acumulat niste sume frumusele dand din gura degeaba.
Raspunde

Pentru ziariștii Turnul s....

Acum 5 zile

Deontologie profesionala. Poza de prim plan este o locație cu apartamente de închiriat care aparține unui fost bugetar.. director la piețe. Ghivecele puse pe domeniul public în speță pe strada sunt ilegale, dar dacă ești prieten cu Aldea și alți trepăduși din primărie poți sa construiești fără autorizație, etc. Apropo casa respectiva nu mai are hornuri, deși se lucrează nu mai apare nici un afiș de șantier. Dacă va spune ziariști atunci și Iohan este președinte....
Raspunde

Godzilla

Acum 5 zile

Alegerile vin! Alegerile vin! Alegerile vin! O cosmetizare a proastei administrații galbene cu pălărie săsească.
Raspunde

Un cititor

Acum 5 zile

Primul pas a fost făcut. Urmează ca orașul să fie golit și de oameni. De români, vreau sa zic.
Raspunde

Rusu

Acum 4 zile

Fain de tot , să ști că parcă dă mai bine aceste imagini fără mașini parcate cum ar fi normal de parcă îmi aduce aminte cum era pe vremuri când vedeai una , două ici colo și restul era strada în sine frumoasă cu casele și trotuarele ei ,cu florile din geamuri ..fain de tot..dar din păcate să știți că și mașinile ne cam trebuie cel puțin din provincie că sunt multe treburi care cu mașina personală le poți rezolva într-un timp cât mai scurt plus dacă mai ai și copii mici devine indispensabilă..dar să știți că mă încântă această nouă înfățișare a zilelor mobilității.. succes pe mai departe și că idee ar trebui ca în fiecare weekend să dispară mașinile de pe stradă și să aibă omul 2 zile de liniște..toate cele bune vă doresc
Raspunde

Neluțu O

Acum 4 zile

Nu stiu ce inseamna odinioara la dvs. Acum 60 de ani, in P-ta Huet era parcare, pe Mitropoliei trecea autobuzul, prin P-ta Mare trecea tramvaiul. De ce mintiti ? Ce urmariti de fapt ? Au facut piste de biciclete, aveti parcuri , stadion . Ce mai vreti ? Am sa infiintez o asociatie a locatarilor din centrul istoric care sa ne apere de nebuniile voastre. Aici , in centru sunt oameni care au indurat destule sicanari si necazuri. Petreceti-va timpul liber in locuri adecvate si nu mai deranjati pe altii !!!
Raspunde

Ares

Acum 4 zile

Sa ma anunti cand demarezi demersurile pentru Asociație, trebuia sa o infiintam demult. Avem multe de spus si intr-adevar, am suportat si suportam mult prea multe.
Raspunde

Un sibian

Acum 3 zile

Te-a indesat Ceasca pe tine intr-un apartament intr-o casa nationalizata si te-ai trezit tu sa comentezi? Nu-ti convine ca stai in centrul istoric frecventat de turisti? Muta-te inapoi la coada vacii!!
Raspunde

Alex

Acum 4 zile

Ar trebui interzisă circulația în centru cu excepția riveranilor
Raspunde

Un sibian

Acum 3 zile

Nu mai bine te muti intr-o zona unde stii ca poti sa-ti parchezi masina in curte pe proprietatea ta personala?
Raspunde

Vlad

Acum 4 zile

Dacă vreți să readuceți strălucirea Sibiului de altădată atunci poate închideți toate firmele ce și-au făcut loc pe străzile din centru in ultimii 30 de ani, readucând chiriașii dați afară spre a face loc comercianților. Și refaceți Piața Mare așa cum era în anii '80, cu verdeață și brazi.
Raspunde

Tko

Acum 4 zile

Primul pas pentru introducerea cartierelor 15 minute ….si interdictia de a avea automobil personal…doarme poporul…:Doarme ( MAREA RESETARE ESTE REALA !)
Raspunde

Gigi

Acum 2 zile

Sibiul de alta data? De când mai exact? După o epidemie de holera? Când fost centrul gol de oameni și vehiculele de la vremea respectiva (cai, căruțe)?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus