Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Interviu: Un apartament în Sibiu, de până în 70 mp, poate depăși 100 de mii de euro. Unde se cumpără, cât afectează centrul NATO piața imobiliară și ce trebuie să faci, să-ți vinzi proprietatea

Interviu: Un apartament în Sibiu, de până în 70 mp, poate depăși 100 de mii de euro. Unde se cumpără, cât afectează centrul NATO piața imobiliară și ce trebuie să faci, să-ți vinzi proprietatea

Într-un interviu acordat Turnul Sfatului, Ionel Oglan, administratorul agenției Oglan Imobiliare, oferă o analiză a pieței imobiliare sibiene. Acesta consideră că prețurile proprietăților au crescut mult în ultimii ani, iar cererea pentru locuințe de închiriat este în creștere. Agentul descrie prețurile din zonele cele mai căutate ale orașului și efectele centrului NATO asupra pieței.

De asemenea, acesta atenționează că multe proprietăți sunt supraevaluate, ceea ce îngreunează vânzările.

În schimbare este și comportamentul cumpărătorilor din ce în ce mai informați și selectivi, precum și despre perspectivele de creștere ale unor localități din jurul Sibiului.

Vedem tot felul de analize în care prețurile caselor și apartamentelor din Sibiu ar fi crescut foarte mult în ultimii ani. Cât de reale sunt aceste date în piața reală? Care e prețul de vânzare al unui apartament cu 3 camere într-un cartier bun din municipiu, de exemplu?

Întră-adevăr, prețul la locuințe a crescut constant în ultimii ani. Dar chiar și așa observăm pe piața de locuințe promovate de câteva luni care nu se vând, iar unul dintre motive este prețul prea mare cerut pentru acea locuință. De aici ne dăm seama că prețul cerut nu este cel real, iar în această situație se află multe locuințe. Prețul unui apartament de 3 camere într-o zonă bună cu o suprafață utilă de 65-70 mp (balconul nu intră la suprafață utilă) începe de la 95.000 euro și poate ajunge și la 120.000 euro. În anumite situații poate depăși aceste sume pentru că prețul este foarte mut influențat de zona, suprafață, etaj și stadiul de finisare.

Ce înseamnă de fapt pentru piața imobiliară din municipiu centrul NATO? Este un boom imobiliar, se văd cereri pe piață?

Centrul NATO pentru Sibiu la ora actuală nu înseamnă foarte mult și asta datorită faptului că cererile venite din partea celor care activează în această structura nu sunt multe... momentan. De aceea putem spune că până în prezent centrul NATO nu a influențat piață imobiliară, atât pe închirieri cât și pe achiziții de locuințe. Este posibil că pe viitor acest lucru să se schimbe ținând cont că personalul din centrul NATO va fi relocat treptat la Sibiu pe o perioada de mai mulți ani.

Citește și:

Imobiliare: Vânzările sunt în scădere, în Sibiu, în ultimii 3 ani, iar prețurile s-au dublat.  ”Pandemia ne-a dat peste cap pe toți. La chirii, prețurile au crescut doar de la începutul anului cu 25%”

Deși se spune că există o cerere mare pe piața imobiliară din Sibiu, pe datele Oficiului de Cadastru vedem că numărul tranzacțiilor scade, față de anul trecut. De ce credeți că se întâmplă asta?

Personal, pentru anul 2023 nu sunt de acord cu cifrele care se vehiculează în media și social media. De ce spun asta? În primul rând eu și colegii mei simțim acest lucru prin numărul de vizionări programate și prin numărul de contracte semnate. În al 2-lea rând, pentru că destul de des îmi culeg informații din mai multe surse foarte importante: notari publici (care încheie contracte de vânzare), bănci (care oferă credite ipotecare) și colegi agenți imobiliari din Sibiu, dar și din țară. Totodată trebuie să ținem cont că Oficiul de Cadastru contorizează contractele de vânzare autentificate de notarii publici, nicidecum promisiunile de vânzare. Dacă anul trecut s-au semnat 500 de promisiuni de vânzare (de la dezvoltatori), contorizarea lor se face anul acesta, când se semnează contract final, ceea ce automat afectează indicatorii contractelor semnate. Un alt motiv, probabil, este acela că unii doresc să prezinte situația că fiind mult mai bună decât este în realitate.

Care sunt cele mai cerute zone din municipiu?

Este o vorbă în imobiliare: “zonă, zonă, zonă”. Putem spune că cele mai cerute zone din Sibiu sunt: Dioda, Calea Dumbrăvii cu Parcul Sub Arini, Mihai Viteazu, Ștrand, zona Gării. Totodată menționez că în ultimii ani a câștigat foarte mult teren zona periferică pentru că și cererea pentru locuințe noi a crescut tot mai mult.

 Ce ar trebui să facă proprietarul unui apartament în Sibiu, în situația în care nu îl mai folosește? Să îl vândă sau să-l ofere pentru chirie?

Varianta de închiriere este bună în ideea în care îți aduce lunar un venit pasiv. Mai ales că odată cu scăderea vânzărilor de locuințe a crescut cererea pentru închiriere și automat prețul la chirii a crescut.

Varianta de vânzare este discutabilă, în funcție de ceea ce faci cu banii rezultați în urmă vânzării. Dacă vinzi că să stai cu banii în bancă, îți recomand să te gândești de 2 ori înainte pentru că ai șanse mari că acea sumă să se devalorizeze. Dacă vinzi pentru a reinvesti în ceva profitabil, este foarte bine. Recomand în acestă situație ca proprietarul să se consulte cu un specialist care să-i ofere consultanță pe calcule, riscuri și profitabilitate.

Citește și:

Se domolește frenezia imobiliară: 2022, un an complicat. Apartamentele sunt tot mai scumpe, oamenii încep să se ferească de credite

Din punct de vedere social, românii par să se fi schimbat în ultimii ani. Suntem mai irascibili, nerăbdători, gestionăm multe acțiuni în viteză. Vedeți o schimbare și în comportamentul celor cu care vă întâlniți zilnic?

Da, s-au schimbat destul de mult. În primul rând analizează mult mai bine ofertele imobiliare și se informează mult mai mult înainte de a face o achiziție. În al 2-lea rând cumpărătorii nu mai au timp, nu mai au răbdare și nu mai vor să preia partea de renovare care devine tot mai greoaie, mai ales că este tot mai dificil să găsești meseriași. De aceea în prezent locuințele nerenovate se vând tot mai greu, iar pe viitor se vor vinde mai ieftin. Mulți proprietari nu înțeleg că o locuința nerenovata implică 3 pași greoi și costisitori: să “rupi” totul din locuința, să repari, iar apoi să finisezi. Sper că vânzătorii să înțeleagă că locuințele finisate la cheie și cele renovate câștigă tot mai mult teren.

 Ce localitate din jurul Sibiului o vedeți că o viitoare zonă de dezvoltare?

Dezvoltarea unei localități depinde foarte mult de facilitățile pe care le oferă: infrastructură, utilități, transport, instituții de învățământ.

Comuna Șelimbăr a fost și va rămâne în continuare un pol de atracție și datorită faptului că mai are potențial de dezvoltare rezidențial și economic. Calea Șurii Mici este o zonă a Sibiului care începe să fie tot mai atractivă. Cisnădie, Cristian, Sură Mare și Sură Mică sunt localități în care se s-au făcut și se fac și în prezent investiții pe dezvoltări imobiliare.

Citește și: 

Insider: Sibiul, printre cele mai ieftine orașe europene în care se pot cumpăra proprietăți. Un apartament de 100mp costă în medie 165 de mii de dolari

Dacă ați locui în București și ați dori să veniți în Sibiu și aveți un buget de 100 de mii de euro pentru locuință. Ce ați face?

 Majoritatea celor care se mută din București în Sibiu caută zone liniștite, ferite de agitația orașului. Doar că 100 de mii de euro este o suma care nu-ți permite să cumperi decât un apartament în Sibiu sau periferie. Dacă își dorește o casă în această sumă, este nevoit să caute la o distanță de minim 10-15 km față de Sibiu.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 săptămână

90 000 euro este extreem de putin cata vreme **** Rares Bogdan merge la piata cu ceas de 30 000 euro.

Raspunde

Marian

Acum 1 săptămână

O fi facut cu caramizi suflate cu aur. Sa fii tampit sa dai atatia bani 80 - 90k pe un apartament cu un dormitor, baie si living-bucatarie. Mai bine traiesc toata viata in chirie sau imi iau prin marginimile sibiului un apartament la jumatate pretul si fac naveta toata viata si tot nu ajung sa cheltui atatia bani.
Raspunde

Me

Acum 1 săptămână

Nu zic ca nu ai dreptate, insa nu dai tu acesti bani dar vine alt prost si ii da.
Raspunde

@me

Acum 1 săptămână

De ce ar trebui sa fie un prost cel care cumpara? Intre a plăti chirie 500 euro sau o rata de 450 euro / lunar pe 25 ani după care proprietatea e a ta , ce ai alege? Cei care nu au variante vor trebui sa aleagă una din cele de mai sus, astea sunt prețurile ! E ca și cum ai spune ca doar prostii dau 7,50 lei pe motorina , sau mai știu eu cât pe gaze sau curent.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Raissa salon tunning

Acum 1 săptămână

Eu consider ca sunt preturi rezonabile si decente. Noi am investit recent in 2 duplecsuri din Sibiu, in Arhitecti si suntem multumiti de veniturile care le avem din aseturile care le-am cumparat. Sibiul nu este pentru oricine ci pentru cei alesi de destin.
Raspunde

Dana

Acum 1 săptămână

La banii astia, cei care aveti desigur, luati-va in Dubai. Se vand de la 109.000 acolo. Si in Mestre langa Venetia am vazut cu 80.000.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@dana

Acum 1 săptămână

Te-ai trezit vorbind și tu ! Toți sunteți specialiști in imobiliare dar stați in chirie … Vezi înainte sa vorbești regimul de deținere a unei proprietați in Dubai , înțelege despre ve e vorba ( dacă poți) apoi vorbești ! Și in România sunt case cu 2-3000 euro, in zone părăsite , adunați-va toți specialiștii imobiiiari de aici și mutați-va acolo toți :)) Cine a cumpărat pana acum o locuința se poate declara fericit , in următorii 3-5 ani prețurile se vor dubla , cine are sa cumpere bine, cine nu, chirie scrie pe el!! Voi ăștia care spuneti ca sunt scumpe , de ce nu construiți , sa va îmbogățiții și voi???
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Altnume

Acum 1 săptămână

vrajeli daca cauti gasesti mult mai ieftin... au scăzut prețul enorm, cu 120k euro s-a vandut apartament de 130mp adică 930euro/mp
Raspunde

Mda

Acum 1 săptămână

Mansarda sau executare silită , poate! Ce spui tu e o excepție , sau vorbești din auzite.
Raspunde

Kiki Riki

Acum 1 săptămână

Unde, unde? Pe bune, vreau si eu, chiar caut ceva cu 4 camere mai mare d 90 mp.
Raspunde

UnPSDist mandru

Acum 1 săptămână

da, au inceput sa recunoasca si ei realitatea dar dupa cum se spune, prea tarziu si prea putin. Dupa ce ani au speculat si urcat artificial preturile acum lucrurile merg din ce in ce mai prost pentru ei. Observ ca au acum un alt laitmotiv de inducere a idee de o noua crestere a preturilor , au trecut de la cea cu Ucraina si nevoia enorma de materiale de constructie privind reconstructia - fara nici o logica din moment ce UKR a pierdut terenul disputat care e al Rusiei acum si niciodata nu va fii inapoiat la cea cu bucurestenii care dau navala sa cumpere apartamente in cel mai 'linistit' oras din Univers, unde nu se sta in trafic, criminalitate 0 si oameni de calitate peste tot. Iar prosteala cu NATO circula din 2019 care a devenit o legenda!
Raspunde

Zzz

Acum 1 săptămână

stati sa vedeti la anu preturile ca vine criza. Au marit impozitele multinationalelor (ca exemplu Dacia trebuie sa plateasca acum 60% impozit din profitul realizat). Deja sunt discutii sa mute productia in alta parte, sa vedem cand vor pleca si din multinationalele din zona de vest, ca halele sunt toate pe suruburi, utilajele sunt toate pe roti si modulare si usor de mutat. Vin vremuri grele, fiti atenti la economiile voastre.
Raspunde

@zzz

Acum 1 săptămână

Prietene, habar nu ai , Dacia trebuie sa plătească impozit pe profit 60% ??? Lasă naibii Antena 3 și cauta-ti un job.
Raspunde

Unu

Acum 1 săptămână

disperare mare, inseamna ca nu mai vand baietii astia ! cine sa vi le cumpere mah, cand din ce in ce mai multi pleaca subit ? vor ramane multe nelocuite ! voi credeati ca totul sta in caramizi ? teapa !
Raspunde

Jeff

Acum 1 săptămână

Dupa ce ca strica piata, agentii imibiliari au venit cu alta vrajeala sa justifice preturile pompate. Nu e de ajuns ca daca vrei sa vinzi un apartament la un pret decent, ca imediat apar anunturi cu pozele pe care le pui direct de la agentii, fara sa te intrebe nimeni nimic. E foame rau printre agentii si se vede lucrul asta. Din cand in cand mai arunca cate o duma poate prinde la public.
Raspunde

Corbul

Acum 1 săptămână

Ce nu au înțeles vânzătorii este că pot evita agenții imobiliari foarte simplu postând fie în descrierea imobilului sau în fotografii locația acestuia. În felul ăsta pot chiar profita de creșterea artificială cauzată de agenții, înglobând o parte din comisionul trepădușilor în prețul de vânzare hahaha
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus