Într-un interviu acordat Turnul Sfatului, Ionel Oglan, administratorul agenției Oglan Imobiliare, oferă o analiză a pieței imobiliare sibiene. Acesta consideră că prețurile proprietăților au crescut mult în ultimii ani, iar cererea pentru locuințe de închiriat este în creștere. Agentul descrie prețurile din zonele cele mai căutate ale orașului și efectele centrului NATO asupra pieței.
De asemenea, acesta atenționează că multe proprietăți sunt supraevaluate, ceea ce îngreunează vânzările.
În schimbare este și comportamentul cumpărătorilor din ce în ce mai informați și selectivi, precum și despre perspectivele de creștere ale unor localități din jurul Sibiului.
Vedem tot felul de analize în care prețurile caselor și apartamentelor din Sibiu ar fi crescut foarte mult în ultimii ani. Cât de reale sunt aceste date în piața reală? Care e prețul de vânzare al unui apartament cu 3 camere într-un cartier bun din municipiu, de exemplu?
Întră-adevăr, prețul la locuințe a crescut constant în ultimii ani. Dar chiar și așa observăm pe piața de locuințe promovate de câteva luni care nu se vând, iar unul dintre motive este prețul prea mare cerut pentru acea locuință. De aici ne dăm seama că prețul cerut nu este cel real, iar în această situație se află multe locuințe. Prețul unui apartament de 3 camere într-o zonă bună cu o suprafață utilă de 65-70 mp (balconul nu intră la suprafață utilă) începe de la 95.000 euro și poate ajunge și la 120.000 euro. În anumite situații poate depăși aceste sume pentru că prețul este foarte mut influențat de zona, suprafață, etaj și stadiul de finisare.
Ce înseamnă de fapt pentru piața imobiliară din municipiu centrul NATO? Este un boom imobiliar, se văd cereri pe piață?
Centrul NATO pentru Sibiu la ora actuală nu înseamnă foarte mult și asta datorită faptului că cererile venite din partea celor care activează în această structura nu sunt multe... momentan. De aceea putem spune că până în prezent centrul NATO nu a influențat piață imobiliară, atât pe închirieri cât și pe achiziții de locuințe. Este posibil că pe viitor acest lucru să se schimbe ținând cont că personalul din centrul NATO va fi relocat treptat la Sibiu pe o perioada de mai mulți ani.
Citește și:
Deși se spune că există o cerere mare pe piața imobiliară din Sibiu, pe datele Oficiului de Cadastru vedem că numărul tranzacțiilor scade, față de anul trecut. De ce credeți că se întâmplă asta?
Personal, pentru anul 2023 nu sunt de acord cu cifrele care se vehiculează în media și social media. De ce spun asta? În primul rând eu și colegii mei simțim acest lucru prin numărul de vizionări programate și prin numărul de contracte semnate. În al 2-lea rând, pentru că destul de des îmi culeg informații din mai multe surse foarte importante: notari publici (care încheie contracte de vânzare), bănci (care oferă credite ipotecare) și colegi agenți imobiliari din Sibiu, dar și din țară. Totodată trebuie să ținem cont că Oficiul de Cadastru contorizează contractele de vânzare autentificate de notarii publici, nicidecum promisiunile de vânzare. Dacă anul trecut s-au semnat 500 de promisiuni de vânzare (de la dezvoltatori), contorizarea lor se face anul acesta, când se semnează contract final, ceea ce automat afectează indicatorii contractelor semnate. Un alt motiv, probabil, este acela că unii doresc să prezinte situația că fiind mult mai bună decât este în realitate.
Care sunt cele mai cerute zone din municipiu?
Este o vorbă în imobiliare: “zonă, zonă, zonă”. Putem spune că cele mai cerute zone din Sibiu sunt: Dioda, Calea Dumbrăvii cu Parcul Sub Arini, Mihai Viteazu, Ștrand, zona Gării. Totodată menționez că în ultimii ani a câștigat foarte mult teren zona periferică pentru că și cererea pentru locuințe noi a crescut tot mai mult.
Ce ar trebui să facă proprietarul unui apartament în Sibiu, în situația în care nu îl mai folosește? Să îl vândă sau să-l ofere pentru chirie?
Varianta de închiriere este bună în ideea în care îți aduce lunar un venit pasiv. Mai ales că odată cu scăderea vânzărilor de locuințe a crescut cererea pentru închiriere și automat prețul la chirii a crescut.
Varianta de vânzare este discutabilă, în funcție de ceea ce faci cu banii rezultați în urmă vânzării. Dacă vinzi că să stai cu banii în bancă, îți recomand să te gândești de 2 ori înainte pentru că ai șanse mari că acea sumă să se devalorizeze. Dacă vinzi pentru a reinvesti în ceva profitabil, este foarte bine. Recomand în acestă situație ca proprietarul să se consulte cu un specialist care să-i ofere consultanță pe calcule, riscuri și profitabilitate.
Citește și:
Din punct de vedere social, românii par să se fi schimbat în ultimii ani. Suntem mai irascibili, nerăbdători, gestionăm multe acțiuni în viteză. Vedeți o schimbare și în comportamentul celor cu care vă întâlniți zilnic?
Da, s-au schimbat destul de mult. În primul rând analizează mult mai bine ofertele imobiliare și se informează mult mai mult înainte de a face o achiziție. În al 2-lea rând cumpărătorii nu mai au timp, nu mai au răbdare și nu mai vor să preia partea de renovare care devine tot mai greoaie, mai ales că este tot mai dificil să găsești meseriași. De aceea în prezent locuințele nerenovate se vând tot mai greu, iar pe viitor se vor vinde mai ieftin. Mulți proprietari nu înțeleg că o locuința nerenovata implică 3 pași greoi și costisitori: să “rupi” totul din locuința, să repari, iar apoi să finisezi. Sper că vânzătorii să înțeleagă că locuințele finisate la cheie și cele renovate câștigă tot mai mult teren.
Ce localitate din jurul Sibiului o vedeți că o viitoare zonă de dezvoltare?
Dezvoltarea unei localități depinde foarte mult de facilitățile pe care le oferă: infrastructură, utilități, transport, instituții de învățământ.
Comuna Șelimbăr a fost și va rămâne în continuare un pol de atracție și datorită faptului că mai are potențial de dezvoltare rezidențial și economic. Calea Șurii Mici este o zonă a Sibiului care începe să fie tot mai atractivă. Cisnădie, Cristian, Sură Mare și Sură Mică sunt localități în care se s-au făcut și se fac și în prezent investiții pe dezvoltări imobiliare.
Citește și:
Dacă ați locui în București și ați dori să veniți în Sibiu și aveți un buget de 100 de mii de euro pentru locuință. Ce ați face?
Majoritatea celor care se mută din București în Sibiu caută zone liniștite, ferite de agitația orașului. Doar că 100 de mii de euro este o suma care nu-ți permite să cumperi decât un apartament în Sibiu sau periferie. Dacă își dorește o casă în această sumă, este nevoit să caute la o distanță de minim 10-15 km față de Sibiu.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: cat costa un apartament in sib , ce se cumpara , piata imobiliara din sibiu , oglan , interviu , Ionel Oglan
Vizualizari: 15040
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Pateu
Acum 4 ore
Bula
Acum 5 ore
Till Eulenspiegel
Acum 5 ore
O sibianca
Acum 5 ore
O sibianca