Miercuri,
17.04.2024
Innorat
Acum
11°C

Răsturnare de situație în modernizarea bazinului Olimpia: Geiger câștigă lucrarea. „Devine evidentă dubla măsură utilizată de CNI”

Răsturnare de situație în modernizarea bazinului Olimpia: Geiger câștigă lucrarea. „Devine evidentă dubla măsură utilizată de CNI”

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dat dreptate constructorilor de la Geiger în disputa cu Compania Națională de Investiții, pe subiectul atribuirii contractului estimat la 35 de milioane de lei pentru modernizarea bazinului Olimpia din Sibiu.

La licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a reabilitării, consolidării și modernizării bazinului de natație Olimpia Sibiu, organizată de Compania Națională pentru Investiții (CNI) au fost depuse patru oferte: de către Geiger Proiecte Construcții SRL (în calitate de lider al asocierii din care mai fac parte Geiger Transilvania SRL, Aqua Azur SRL și SDC Proiect), de către Con-A Operations (în asociere cu Condesign SRL), de către Euras SRL (în asociere cu Construcții Erbașu și Procad Busisness) și de Conlan (în asociere cu SIFEE Action și Wincon).

În urma evaluării tehnice și financiare a ofertelor, CNI a declarat conforme și admisibile doar ofertele celor de la Con-A Operations și Euras SRL, atribuind contractul firmei asocierii condusă de Con-A pentru suma de 29,7 milioane de lei, la care se adaugă TVA.

Atribuirea a fost contestată de către cei de la Geiger, a căror ofertă – care avea cel mai mic preț, de 27,5 milioane de lei - a fost descalificată de către CNI din motive considerate abuzive de către Geiger. „Comisia de evaluare a dat dovadă de un formalism excesiv, a încălcat principiul proporționalității, principiul tratamentului egal și principiul utilizării eficiente a fondurilor publice”, au reclamat constructorii în contestația depusă la începutul lunii februarie 2024 la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC).

„To print-screen or not to print-screen?”

CNI a considerat oferta celor de la Geiger inacceptabilă în urma unor solicitări de clarificări formulate după deschiderea ofertelor de preț. Spre exemplu, CNI a solicitat celor de la Geiger justificarea prețului pentru ciment și sigilant pentru rosturi. Constructorii au trimis drept răspuns mai mule capturi de ecran (print-screen-uri) de pe site-ul Mathaus (deținut de rețeaua de magazine cu materiale de construcții Arabesque SRL), capturi de ecran pe care CNI a refuzat să le ia în considerare, pe motiv că nu conține elementele de identificare ale furnizorului. 

„CNSC reține că în aceste print-screen-uri se regăsesc atât informații legate de materialele respective și prețul acestora, cât și informații legate de vânzătorul acestor produse, conținând inclusiv elemente de identificare ale furnizorului Arabesque SRL și date de contact. Singura informație care ar putea fi considerată lipsă, Consiliul neputând să o identifice în documentele prezentate, o reprezintă data la care a fost făcut print-screen-ul. Raportat la scopul formulării unei astfel de solicitări, de a stabili faptul că oferta nu este și nu conține elemente cu prețuri neobișnuit de scăzute, Consiliul consideră că aprecierea autorității contractante (CNI – n.r.) este eronată. Contrar considerațiilor acestora, Arabesque SRL este un furnizor real, iar scopul solicitării de clarificări, cel puțin aparent, a fost stins”, se arată în decizia judecătorilor de la CNSC.

Un al doilea motiv pentru care oferta celor de la Geiger a fost considerată inacceptabilă a fost acela că nu a descris clar și fără echivoc prețul fierului beton fasonat ofertat. Judecătorii CNSC au arătat că, spre deosebire de modul în care CNI a înțeles să solicite clarificări repetate de la Con-A, în cazul celor de la Geiger membrii comisiei de licitației nu au revenit cu cereri pentru a vedea dacă prețul ofertat este pentru „fier beton fasonat” sau doar pentru „fasonarea fierului beton”. Judecătorii CNSC au dat chiar exemple despre cum celor de la Con-A le-au fost solicitate de mai multe ori clarificări referitoare la oferta de preț pentru termoizolații, pentru a se stabili fără echivoc detaliile ofertei. „CNI susține că răspunsul dat (de Geiger – n.r.) a fost incomplet. Procedând astfel, avantajarea asocierii declarate câștigătoare în detrimentul asocierii din care face parte contestatoarea este de netăgăduit. În aceste condiții devine evidentă dubla măsură utilizată de autoritatea contractantă în evaluarea ofertelor, inconsecvența membrilor comisiei de evaluare determinând afectarea nepermisă a rezultatului procedurii de atribuire, motiv pentru care se impune reluarea evaluării ofertei asocierii Geiger Proiecte Construcții SRL”, se arată în decizia judecătorilor CNSC, emisă în 26 februarie 2024.

Următorii pași

CNI poate ataca decizia Consiliului la Curtea de Apel. În cazul în care nu o vor face, ca urmare a deciziei judecătorilor, reprezentanții CNI vor trebui să anuleze actele pe baza cărora oferta celor de la Geiger a fost declarată inacceptabilă. Prin urmare, în cadrul licitației de atribuire a contractului de proiectare și execuție de la Sibiu, membrii comisiei de evaluare vor trebui să o ia în considerare: cum are cel mai bun raport preț-calitate, oferta celor de la Geiger ar urma declarată câștigătoare.

Și această decizie, însă, va putea fi contestată de către cei interesați în termen de zece zile. În cazul în care nu va fi depusă nicio contestație, CNI urmează să semneze contractul pentru modernizarea bazinului Olimpia cu asocierea condusă de Geiger Proiecte Construcții SRL.

Termenul de modernizare a bazinului Olimpia este de 18 luni de la semnarea contractului

Un an și jumătate

După semnarea contractului, antreprenorul general va avea la dispoziție 90 de zile pentru proiectare. După recepția și însușirea proiectului de către CNI, termenul de execuție a lucrărilor este de 15 luni.

Garanția solicitată lucrărilor este de trei ani de la semnarea procesului verbal la terminarea lucrărilor.

Consultă aici, în format integral, decizia CNSC

Citește și GALERIE FOTO – Cum va arăta noul Bazin Olimpia. ”Lucrările vor începe în a doua jumătate a anului”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus