Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
-8°C

Cele mai mari nemulțumiri ale sibienilor, arătate în noul PUG: prea puține locuri de parcare, prea multe mașini în oraș, prea puține spații verzi și zone de agrement

Cele mai mari nemulțumiri ale sibienilor, arătate în noul PUG: prea puține locuri de parcare, prea multe mașini în oraș, prea puține spații verzi și zone de agrement

Lipsa locurilor de parcare și numărul prea mare de mașini în oraș, prea puține zone verzi și de agrement sunt principalele nemulțumiri ale sibienilor, se arată în memoriul de prezentare al noului PUG al orașului.

În prima etapă a elaborării Planului de Urbanism General (PUG), cea a studiilor de fundamentare, peste 3.300 de sibieni, după estimarea primăriei, au răspuns mai multor întrebări adresate prin intermediul unui chestionar online. 

Foarte important de menționat este faptul că acest sondaj a fost desfășurat cel mai probabil în anul 2021, contractul pentru actualizarea Planul Urbanistic General (PUG) fiind semnat în 11 decembrie 2020 între Primăria Sibiu și asocierea condusă de Daedalus Proiect SRL Sibiu (din asociere mai fac parte Centrul de cercetare proiectare, expertiză și consulting al Universității de urbanism «Ion Mincu» București și SC Intergraph Computer Services).

Unele dintre nemulțumirile sibienilor fiind deja în curs de realizare - barajul pentru deșeuri sau amenajarea pistelor de biciclete pe malul Cibinului.

„Răspunsurile permit evidențierea celor mai importante probleme din localitate și înregistreză propuneri privind intervențiile necesare pentru creșterea nivelului de trai al locuitorilor municipiului. O parte dintre răspunsuri au legatură cu dezvoltarea spațială a municipiului Sibiu și pot fi utilizate de către proiectant, iar alte aspecte sunt relevante pentru îmbunătățirea gestionării orașului de către administrația locală,” se arată în documentul pus în dezbatere publică de către Primăria Sibiu. 

Mai mult de jumătate dintre respondenți - peste 1450 persoane, s-au plâns de insuficiența locurilor de parcare, de numărul mare de mașini în oraș, dar și de insuficiența spațiilor verzi, a zonelor de agrement și sport, precum și de infrastructura rutieră nemodernizată.

Problemele care impactează mai puțin de jumătate din respondenți se referă la costul ridicat al vieții - costul utilităților, al locuințelor, al chiriei, calitatea slabă a serviciilor sanitare, insuficienţa transportului în comun spre localităţile din jurul Sibiului, degradarea clădirilor istorice, calitatea slabă a transportului în comun, poluarea aerului (între 22-42% respondenți). 

Problemele care au fost menționate de mai puțin de 19% din respondenți sunt existenţa anumitor zone greu accesibile, calitatea slabă a educaţiei, îmbătrânirea populaţiei, diversificarea limitată a locurilor de muncă, iar sărăcia și insuficienţa activităţilor culturale în oraş au fost nominalizate de către 8% din respondenți.

Citește și Au trecut cei trei ani în care Sibiul trebuia să aibă un nou PUG. Din cinci etape au fost finalizate doar două

“Sibiul se transformă în betoane si asfalt”

Printre alte probleme se află dezvoltarea defectuoasă a orașului, fiind vizate noile dezvoltări rezidențiale. Respondenții menționează creșterea densității locuirii prin construirea de locuințe colective, permisiunea construirii de blocuri în zone de case, lipsa echipării cu infrastructură în zonele nou construite, lipsa spațiilor verzi, sau „acordarea de autorizatii de construire pentru blocuri in zone de case.”

În opinia respondenților, consecințele dezvoltării spațiale recente au dus la suprapopulare, densificare care nu ia în considerare rețelele edilitare: „Urbanism haotic ce se bazează pe o infrastructură de canalizare menajeră și meteorică precum și a utilitățiilor dimensionată la valorile anterioare zonelor nou populate”

„Aglomerarea orașului prin construirea de blocuri în cartiere de case, ceea ce duce la suprasolicitarea rețelelor de utilități și a infrastructurii rutiere și la pierderea identității orașului. Cartierele de blocuri ar trebui să apară în zonele limitrofe” 

Discrepanța între infrastructura existentă sau chiar lipsa rețelelor de transport și edilitare și densitatea construcțiilor noi: “Suprapopularea orașului în raport cu infrastructura. Construcții înghesuite și haotice, de toate înălțimile și culorile în aceeași zona, blocuri noi lipite de case”

„Dezvoltarea urbanistica haotica fără existența infrastructurii de transport aferenta”.

Citește și Cel mai „cojit” bloc din Sibiu este preluat și în noul Plan Urbanistic General ca posibil monument istoric. „E un exemplu reușit”

„Este greu să fii pieton sau biciclist”

Unii respondenți consideră că asigurarea infrastructurii pentru deplasarea cu mijloace de transport durabile (mersul pe jos sau cu bicicleta) ar putea rezolva problemele din trafic: 

“Lipsa alternativelor la transportul în comun. Pista de biciclete/trotinete/patine cu rotile, plasată direct pe carosabil nu este deloc sigură și descurajează folosirea mijloacelor de transport alternativ. Fiind un oraș cu distanțe mici, mi se pare că ar trebui să fie o prioritate pentru dezvoltarea orașului și rezolvarea ambuteiajelor din trafic!” 

Deși mijloacele de transport durabile reprezintă o opțiune pentru sibieni, aceștia nu pot folosi în siguranță infrastructura existentă, fiind nevoie, în opinia lor, de îmbunătățirea acesteia, aratp specialiștii care au întocmit PUG-ul:

“Deși am posibilitatea sa circul cu mașina, aleg mersul pe jos sau cu bicicleta. Foarte multe trotuare sunt în stare proastă, la fel și pistele de biciclete, sunt prost unite între ele. Treceri de pietoni care nu țin cont de fluxul principal de circulație. Este greu să fii pieton sau biciclist”, „lipsa de infrastructură sigură pentru bicicliști”.

Infrastructura destinată mersului cu bicicleta este criticată de către numeroși respondenți care o consideră „foarte precară și nesigură în oraș”, “inexistentă sau impracticabilă”, “insuficientă”, “insuficient gândită. Pistele desenate sunt aproximative și în general nerespectate în trafic”. 

În opinia respondenților sunt necesare „inițiative serioase de a încuraja folosirea bicicletei și transportului in comun (de ex. o initiativa de a oferi abonamente gratuite dacă renunți la mașina).

Și infrastructura pietonală este criticată: „Străzile, trotuarele la fel. Se fac reparații de infrastructură subterană și rămân trotuare „cârpite neglijent” sau „Foarte multe trotuare sunt în stare proastă”, „Treceri de pietoni care nu țin cont de fluxul principal de circulatie”,„Trotuarele în unele locuri distruse ani de zile”, „Trecerile de pietoni amplasate lângă stâlpi sau unde nu e vizibilitate”, „Lipsa de rampe la trecerile de pietoni sau parcarea mașinilor pe trotuar fac uneori dificilă trecerea cu căruciorul cu copilul”. 

Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului Sibiu, aflat în prezent în elaborare pentru actualizare, a intrat în etapa consultărilor publice care se va desfășura în perioada 4 martie – 17 aprilie. Documentația PUG-ului propus este publicată aici: https://www.sibiu.ro/primaria/pug 

Prima consultare publică va avea loc mâine, 6 martie, de la ora 11.00 la Stadionul Municipal. Aceasta întâlnire este dedicată arhitecților și urbaniștilor, iar profesioniștii care doresc să participe sunt rugați să completeze acest formular de înscriere: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSffbp6IyMojUeB2ZEdyFodMwq9xbyYtaxao5SU67EXi_OuLoQ/viewform?usp=sf_link

Pe tot parcursul perioadei de consultare, toți cei interesați își pot exprima opinia în format electronic, completând chestionarul de aici: https://survey.alchemer.eu/s3/90680870/Chestionar-evaluare-PUG-Sibiu

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

D.M.

Acum 1 an

Degeaba au transmis sibienii doleante pentru PUG. Si daca sibienii ar muri pe capete in fata primariei de boli de plamani, de stres , etc, cauzate de poluare, noxe , praf, lipsa spatiilor verzi cu desavarsire din majoritatea cartierelor - fodor si acolitii tot nu ar lua masuri de crestere a suprafetei de spatiu verde pe cap de locuitor, desi stiu ca incalca legea neasigurand min. 26m.p.de spatiu verde/cap de locuitor. Ma uit pe planul noului PUG si vad tot Campsorul transformat in zona de locuinte individuale si colective in loc de a fi un parc impadurit intre Turnisor si Strand - in beneficiul real al sibienilor. Nu cred ca ne ramane decat varianata actionarii in instanta a Primariei pentru ca nu respecta legea celor min. 26 m.p/cap de locuitor - O.U.G. nr. 114/17.10.2007.
Raspunde

Statul esuat roman

Acum 1 an

asa zisele "modernizari" din cartiere sau chiar pe artere prp.,cum ar fii C Dumbravii au presupus TOATE reducerea supraf sp.verzi si inocuirea arborilor dezvoltati cu unii mici ....ce au nevoie de zeci de ani de crestere....unii sunt fericiti cu suprafețe generoase de asfalt si beton
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Valjan

Acum 1 an

Pe Calea Dumbravi primaria Fodoristanului a reusit performanta sa distruga complet si spatiul verde dar si locurile de parcare. Practic doar a ingropat niste betoane fara nici o utilitate imediata sau noima de confort urban, dar sunt convins , cu un imens castig material pentru "prieteni"!
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

NU am nimic cu nimeni si nu vreau sa fie interpretat gresit comentariul meu dar cand vine vorba despre trafic daca vrem sa reducem numarul mare de masini atunci ar trebui noi sibienii sa rezolvam problema masinilor care vin din alte judete aici adica sa luam atitudine, in cartierele comuniste, au ajuns sa fie sute poate mii de masini de alte judete si nimeni nu le spune nimic, nu este corect sa cei din Sibiu sa stea pe margine si cei din alte judete sa stea in parcari, din partea mea pot veni in Sibiu cei din alte judete sa lucreze sau sa invete, nu ma deranjeaza da NU cu masina, ar trebui respectate niste prioritati,masina lor nu aduce nici un beneficiu orasului doar parti negative, in alte orase daca mergi stai pe margine pentru ca acolo sunt parcari cu abonament si nu se poate parca decat cel care plateste abonamentul pentru parcarea respectiva,in Sibiu vine fiecare si isi punem masina in parcare si nu o muta cu saptamanile, daca nu facem gura pentru problema asta in Sibiu noi vom avea de suferit, nu o spun din ura fata de nimeni din alte judete dar nu este corec, doar noi mai putem rezolva problema masinilor in Sibiu pentru ca primaria nu are nici o treaba, sa nu iti platesti taxele si impozitele sa vezi cum te i-a primaria la amenintari si somatii dar sa faca ceva pentru oras doarme doamna stim noi care.
Raspunde

Popa

Acum 1 an

Corect ! Toate strazile din zona Academiei Fortelor Terestre sunt pline de automobile ale studentilor . Efectiv parcheaza si nu isi muta masinile cate o saptamana sau doua . S-a ajuns la conflicte intre riverani si studenti si asta pentru ca nu sunt reguli pe care Primaria ar trebui sa le emita . In caz de avarii la apa/gaz situatia devine si mai dificila .
Raspunde

P tutea

Acum 1 an

Legat de spatii verzi, copaci care ofera si umbra pe langa oxigen, s’a aplicat metoda “ la ras” .
Raspunde

Radu

Acum 1 an

In orice perimetru fix se ajunge (la un moment dat) la un nivel de "saturatie" . Daca ai un hectar de teren intravilan la dispozitie, nu poti face acolo si sosea lata si parcare si parc verde si pista de biciclete si rigole si trotuare de 1,5m...etc. Pe locatarul din nordul Sibiului nu-l intereseaza o parcare din sudul orasului, la fel cum unul din vest nu e interesat de un loc de joaca pt copii, in estul orasului. Chiar daca ar exista fonduri si bunavointa pt construirea parcarilor supraetajate sau subterane, mereu se vor gasi nemultumiti care nu vor langa ei ditamai cladirea cu 5 etaje de parcare pt ca le ia soarele sau strica aspectul, iar altii nu vor nimic subteran pt ca le destabilizeaza fundatiile la case/blocuri. Spatiul e atat cat este, indiferent cata gargara fac unii/altii. Iar daca s-ar pune problema desproprietaririlor, statul ofera sume derizorii, iar proprietarii cer preturi exorbitante pt orice palma de pamant pe care e construita o casuta veche de 70 de ani. Si urmeaza procese juridice care se intind pe 10 ani, timp in care totul e blocat. Cine sta la casa, de bine de rau isi baga masina in curte. Dar pt cei care locuiesc la bloc, spatiul pt parcari pur si simplu nu (mai) exista pt ca toate familiile (cu mici exceptii) detin cel putin un automobil. Eu locuiesc in sudul Germaniei, unde e plin de orasele si comune la fel de inghesuite ca localitatile din Ardeal. Aici, oamenii au inteles ca spatiul intravilan e atat cat este. Isi urca bicicletele in portbagaj, conduc 2-3km in afara orasului si de-acolo se plimba pe piste lungi de zeci de km. Sibianul vrea sa aiba totul sub nas, in fata portii sau a scarii de bloc.. Si pista de biciclete si parcul de relaxare si parcarea si scoala si gradinita si, bineinteles si un supermarket. 90% e gargara politica din partea votacilor. Ca pleaca Fodor si de la toamna Sibiul va fi condus de PSD, PNL, AUR sau USR este absolut irelevant, pt ca nimeni nu poate sa mareasca suprafata intravilana a orasului. Acum latra unii, de la toamna vor latra altii. De rezolvat nu se rezolva mare lucru.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

R

Acum 1 an

Bun, inteleg solutia din Germania pentru ciclism recreativ. Dar cum facem pentru deplasare pe bicicleta si pe jos in scop profesional (mers la lucru) sau utilitar (mers la cumparaturi, in vizita, etc.) ? Pentru mine ar fi mai important asta decat recreativ, poate si pentru altii. In Germania probabil ca ar rade, ca ei cam fac naveta zeci de kilometri, dar la noi cred ca e diferit, densitatea locala de populatie, mai ales urban, este mai mare. Ar fi o sansa pentru renuntarea la masini.
Raspunde

Radu

Acum 1 an

Pai cum sa faca? Se urca pe bicicleta, intra pe sosea si merg la serviciu,asa cum fac de 100 de ani. Biciclistii poarta casca si lumini de semnalizare, semnele de circulatie sunt respectate, soferii sunt atenti la trafic (mai ales la pietoni si biciclisti)) si...asta e. Problema e ca nemtii inteleg la un moment dat ca nu pe fiecare strada se pot amenaja piste de biciclete si nu abereaza pe internet si nici nu fac proteste in fata primariei pt ca nu au piste de biciclete pe niste strazi care abia au latimea necesara pt traficul rutier. E vorba de intelegerea situatiei concrete, fara sa incerci de fiecare data sa faci bici din rahat si sa mai si pocneasca!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nume

Acum 1 an

"Printre alte probleme se află dezvoltarea defectuoasă a orașului, fiind vizate noile dezvoltări rezidențiale" Care dezvoltare, ca de 20 de ani orasul nu s-a dezvoltat. S-au dezvoltat doar "propetarii" cu chiriie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus