Lipsa locurilor de parcare și numărul prea mare de mașini în oraș, prea puține zone verzi și de agrement sunt principalele nemulțumiri ale sibienilor, se arată în memoriul de prezentare al noului PUG al orașului.
În prima etapă a elaborării Planului de Urbanism General (PUG), cea a studiilor de fundamentare, peste 3.300 de sibieni, după estimarea primăriei, au răspuns mai multor întrebări adresate prin intermediul unui chestionar online.
Foarte important de menționat este faptul că acest sondaj a fost desfășurat cel mai probabil în anul 2021, contractul pentru actualizarea Planul Urbanistic General (PUG) fiind semnat în 11 decembrie 2020 între Primăria Sibiu și asocierea condusă de Daedalus Proiect SRL Sibiu (din asociere mai fac parte Centrul de cercetare proiectare, expertiză și consulting al Universității de urbanism «Ion Mincu» București și SC Intergraph Computer Services).
Unele dintre nemulțumirile sibienilor fiind deja în curs de realizare - barajul pentru deșeuri sau amenajarea pistelor de biciclete pe malul Cibinului.
„Răspunsurile permit evidențierea celor mai importante probleme din localitate și înregistreză propuneri privind intervențiile necesare pentru creșterea nivelului de trai al locuitorilor municipiului. O parte dintre răspunsuri au legatură cu dezvoltarea spațială a municipiului Sibiu și pot fi utilizate de către proiectant, iar alte aspecte sunt relevante pentru îmbunătățirea gestionării orașului de către administrația locală,” se arată în documentul pus în dezbatere publică de către Primăria Sibiu.
Mai mult de jumătate dintre respondenți - peste 1450 persoane, s-au plâns de insuficiența locurilor de parcare, de numărul mare de mașini în oraș, dar și de insuficiența spațiilor verzi, a zonelor de agrement și sport, precum și de infrastructura rutieră nemodernizată.
Problemele care impactează mai puțin de jumătate din respondenți se referă la costul ridicat al vieții - costul utilităților, al locuințelor, al chiriei, calitatea slabă a serviciilor sanitare, insuficienţa transportului în comun spre localităţile din jurul Sibiului, degradarea clădirilor istorice, calitatea slabă a transportului în comun, poluarea aerului (între 22-42% respondenți).
Problemele care au fost menționate de mai puțin de 19% din respondenți sunt existenţa anumitor zone greu accesibile, calitatea slabă a educaţiei, îmbătrânirea populaţiei, diversificarea limitată a locurilor de muncă, iar sărăcia și insuficienţa activităţilor culturale în oraş au fost nominalizate de către 8% din respondenți.
“Sibiul se transformă în betoane si asfalt”
Printre alte probleme se află dezvoltarea defectuoasă a orașului, fiind vizate noile dezvoltări rezidențiale. Respondenții menționează creșterea densității locuirii prin construirea de locuințe colective, permisiunea construirii de blocuri în zone de case, lipsa echipării cu infrastructură în zonele nou construite, lipsa spațiilor verzi, sau „acordarea de autorizatii de construire pentru blocuri in zone de case.”
În opinia respondenților, consecințele dezvoltării spațiale recente au dus la suprapopulare, densificare care nu ia în considerare rețelele edilitare: „Urbanism haotic ce se bazează pe o infrastructură de canalizare menajeră și meteorică precum și a utilitățiilor dimensionată la valorile anterioare zonelor nou populate”
„Aglomerarea orașului prin construirea de blocuri în cartiere de case, ceea ce duce la suprasolicitarea rețelelor de utilități și a infrastructurii rutiere și la pierderea identității orașului. Cartierele de blocuri ar trebui să apară în zonele limitrofe”
Discrepanța între infrastructura existentă sau chiar lipsa rețelelor de transport și edilitare și densitatea construcțiilor noi: “Suprapopularea orașului în raport cu infrastructura. Construcții înghesuite și haotice, de toate înălțimile și culorile în aceeași zona, blocuri noi lipite de case”
„Dezvoltarea urbanistica haotica fără existența infrastructurii de transport aferenta”.
„Este greu să fii pieton sau biciclist”
Unii respondenți consideră că asigurarea infrastructurii pentru deplasarea cu mijloace de transport durabile (mersul pe jos sau cu bicicleta) ar putea rezolva problemele din trafic:
“Lipsa alternativelor la transportul în comun. Pista de biciclete/trotinete/patine cu rotile, plasată direct pe carosabil nu este deloc sigură și descurajează folosirea mijloacelor de transport alternativ. Fiind un oraș cu distanțe mici, mi se pare că ar trebui să fie o prioritate pentru dezvoltarea orașului și rezolvarea ambuteiajelor din trafic!”
Deși mijloacele de transport durabile reprezintă o opțiune pentru sibieni, aceștia nu pot folosi în siguranță infrastructura existentă, fiind nevoie, în opinia lor, de îmbunătățirea acesteia, aratp specialiștii care au întocmit PUG-ul:
“Deși am posibilitatea sa circul cu mașina, aleg mersul pe jos sau cu bicicleta. Foarte multe trotuare sunt în stare proastă, la fel și pistele de biciclete, sunt prost unite între ele. Treceri de pietoni care nu țin cont de fluxul principal de circulație. Este greu să fii pieton sau biciclist”, „lipsa de infrastructură sigură pentru bicicliști”.
Infrastructura destinată mersului cu bicicleta este criticată de către numeroși respondenți care o consideră „foarte precară și nesigură în oraș”, “inexistentă sau impracticabilă”, “insuficientă”, “insuficient gândită. Pistele desenate sunt aproximative și în general nerespectate în trafic”.
În opinia respondenților sunt necesare „inițiative serioase de a încuraja folosirea bicicletei și transportului in comun (de ex. o initiativa de a oferi abonamente gratuite dacă renunți la mașina).
Și infrastructura pietonală este criticată: „Străzile, trotuarele la fel. Se fac reparații de infrastructură subterană și rămân trotuare „cârpite neglijent” sau „Foarte multe trotuare sunt în stare proastă”, „Treceri de pietoni care nu țin cont de fluxul principal de circulatie”,„Trotuarele în unele locuri distruse ani de zile”, „Trecerile de pietoni amplasate lângă stâlpi sau unde nu e vizibilitate”, „Lipsa de rampe la trecerile de pietoni sau parcarea mașinilor pe trotuar fac uneori dificilă trecerea cu căruciorul cu copilul”.
Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului Sibiu, aflat în prezent în elaborare pentru actualizare, a intrat în etapa consultărilor publice care se va desfășura în perioada 4 martie – 17 aprilie. Documentația PUG-ului propus este publicată aici: https://www.sibiu.ro/primaria/pug
Prima consultare publică va avea loc mâine, 6 martie, de la ora 11.00 la Stadionul Municipal. Aceasta întâlnire este dedicată arhitecților și urbaniștilor, iar profesioniștii care doresc să participe sunt rugați să completeze acest formular de înscriere: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSffbp6IyMojUeB2ZEdyFodMwq9xbyYtaxao5SU67EXi_OuLoQ/viewform?usp=sf_link
Pe tot parcursul perioadei de consultare, toți cei interesați își pot exprima opinia în format electronic, completând chestionarul de aici: https://survey.alchemer.eu/s3/90680870/Chestionar-evaluare-PUG-Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: nemultumiri sibieni noul PUG l , infrastructura sibiu , msini sibiu , locuri parcare , nemultumiri sibieni , dezbatere PUG Sibiu , piste biciclete sibiu , Primăria Sibiu , PUG Sibiu
Vizualizari: 3956
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Predator
Acum 9 ore
Mihai Muntean
Acum 9 ore
@john
Acum 9 ore
Sibian
Acum 9 ore
Kukuruku