Duminică,
05.05.2024
Cer Senin
Acum
12°C

La Aeroport nu sunt probleme, milioanele nu riscă să fie pierdute, susține președinta Cîmpean. Conducerea Aeroportului și Guvernul o contrazic

La Aeroport nu sunt probleme, milioanele nu riscă să fie pierdute, susține președinta Cîmpean. Conducerea Aeroportului și Guvernul o contrazic

Întrebată de situația scanerelor care lipsesc de la Aeroportul internațional Sibiu și dacă lipsa acestora ar putea duce la corecții aplicate proiectului din fonduri europene, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, a spus că nu este nicio problemă. A îndemnat la solicitarea de relații de la conducerea Aeroportului, conducere care arată că, într-adevăr, scanerele lipsesc. Iar Ministerul Fondurilor Europene arată că lipsa scanerelor poate duce la situația în care toți banii accesați nerambursabil să trebuiască returnați.

Discuția a fost deschisă în ședința de joi a Consiliului Județean Sibiu de către Adrian Echert, consilier județean și, totodată, candidat la funcția pe care o ocupă Daniela Cîmpean (foto centru). „Situația e din spațiul public, povestea cu scanerele care nu sunt în normative. Întrebarea mea este cât de mare este riscul să se piardă din finanțare ori parțial ori integral, cum s-a scris, care sper că nu e așa și dacă, Doamne-ferește, există acest risc, care e planul nostru să nu ajungem acolo?”, a întrebat Echert, ocolind să pronunțe numele Turnul Sfatului, ziarul care a dezvăluit, de fapt, situația ascunsă de autorități de luni bune.

Este vorba de cinci scanere pentru încălțăminte (denumite SED, de la „shoe explosive detection”) care, deși au o valoare nesemnificativă în raport cu totalul investițiilor, s-au dovedit a fi esențiale în atribuirea contractului, conform unei contestații depusă în timpul licitației (contestație prin care se arăta că doar cei de la UTI, care au și câștigat contractul în cele din urmă, puteau furniza astfel de echipamente). Scanerele pentru încălțăminte, însă, nu mai pot fi livrate acum, deoarece nicăieri în lume nu există astfel de produse care să aibă „statutul de «marcă UE»”, după cum a fost solicitat prin caietul de sarcini și după cum scrie în proiectul pe baza căruia Aeroportul a obținut fonduri europene nerambursabile pentru modernizare.

Cîmpean: „Scanerele nu sunt neomologate în UE”. Aeroportul: „Niciun echipament de acest tip nu a fost certificat”

La momentul în care Turnul Sfatului a dezvăluit complicata situație în care a ajuns Aeroportul din cauza scanerelor în discuție, Daniela Cîmpean a refuzat să răspundă pe acest subiect. Acum, președinta CJ Sibiu, în subordinea căruia funcționează regia aeroportului, a contrazis informațiile din Turnul Sfatului. 

„Ați întrebat și Aeroportul despre scannerele respective sau iarăși ați preluat din presă și transmiteți mai departe, rostogolind subiectul? Dar aș vrea să vă spun un lucru: contrar informațiilor pe care le preluați din presă, scannerele acelea există în UE, nu sunt neomologate în UE. Ceea ce înseamnă că nu există riscul să se întâmple vreo restituire sau vreo corecție”, i-a răspuns Cîmpean lui Echert.

Răspunsul președintei este taman opus celui dat de către conducerea Aeroportului către Turnul Sfatului. „Echipamentele SED – shoe explosive detection nu au fost livrate întrucât până în prezent niciun echipament de acest tip nu a fost certificat de către entitatea abilitată la nivel european”, a arătat conducerea Aeroportului. 

Consultă aici, în format integral, răspunsul transmis de către Aeroportul internațional Sibiu

Iar Luminița Gherendi (foto dreapta), directorul de Dezvoltare și managerul proiectului implementat la Aeroport, a arătat zilele trecute, tot într-un răspuns pentru Turnul Sfatului, că deocamdată nu există nicio soluție prin care aceste scanere să fie înlocuite sau scoase din proiect, astfel încât acesta să poată fi finalizat. „Modalitatea de tratare a acestei situații este în analiză, la acest moment nefiind cristalizată soluția pe care regia o va aplica”, se mai arată în răspunsul transmis de Luminița Gherendi.

Citește și Managerul Dezvoltării Aeroportului din Sibiu: în cel mult trei luni se va recepționa noul terminal. Și în cel mult doi ani și jumătate se va rezolva „problema scanerelor lipsă”

De ce e important? Pentru că se pot pierde banii

Toată situația scanerelor a căror valoare este de câteva zeci de mii de euro devine relevantă din moment ce acestea fac parte din indicatorii tehnico-economici pe baza cărora Aeroportul sibian a accesat finanțarea nerambursabilă din care au fost făcute investițiile recente. Faptul că scanerele nu pot fi livrate a fost comunicat Guvernului de către conducerea Aeroportului sibian încă de anul trecut. „În data de 23 noiembrie 2023, Direcția Generală Organismul Intermediar Transport a fost înștiințată de beneficiar asupra posibilității ca anumite echipamente (5 bucăți scannere pentru încălțăminte) să nu poată fi livrate și instalate până la data de 31 decembrie 2024”, arată reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prin intermediul cărora au fost accesate fondurile nerambursabile.

Întrebați de către Turnul Sfatului care sunt variantele pe care le are la îndemână Aeroportul din Sibiu în situația în care nu pot fi furnizate toate echipamentele prevăzute în indicatorii tehnico-economici, reprezentanții Ministerului arată că, pentru a evita situația aplicării unor corecții de 100% (adică returnarea finanțării), scanerele pentru încălțăminte cerute prin caietul de sarcini trebuie cumva să apară în noul terminal.

„Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 36/2023 privind stabilirea cadrului general pentru închiderea programelor operaționale finanțate în perioada de programarea 2014-2020, cu modificările și completările ulterioare, în vederea evitării decomiterii, beneficiarul este obligat să finalizeze fizic și să implementeze integral proiectul până la data de 31 decembrie 2026, din alte surse decât cele nerambursabile”.

Răspunsul Guvernului, prin care se arată că până în 2026 este obligatorie finalizarea proiectului. Adică instalarea scanerelor care lipsesc

Consultă aici, în format integral, răspunsul transmis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Cîmpean acuză Turnul Sfatului de dezinformări. „Altă întrebare”

În cadrul ședinței CJ de joi, Daniela Cîmpean a lăudat investiția de la Aeroport și – fără să pronunțe numele ziarului – a acuzat Turnul Sfatului de dezinformări. Precizăm că Turnul Sfatului este singura instituție de presă care a publicat articole despre subiectul în discuție.

„Dragi colegi, vorbim de o investiție de 64 de milioane de euro. AIS Sibiu a implementat într-un termen record, cred că e singura entitate care în 11 luni a implementat o astfel de investiție. Cine știe cum se fac proiecte și cum se implementează, își dă seama că întotdeauna apar și unele sincope, dar ce ne interesează pe noi și pe sibieni e că s-a făcut la Sibiu, cea mai mare investiție pe care o autoritate publică a făcut-o din fonduri europene de la Revoluție încoace, că s-a făcut într-un termen record, că s-a făcut în ultimul moment și că sibienii n-ar mai fi putut avea parte de această șansă dacă am fi ratat acel moment și că lucrurile sunt așa cum ar trebui să fie într-un loc în care există echipe de oameni care chiar lucrează pentru comunitate. Așa că aș vrea să vă rog ca chestiunile panicarde și mai știu eu ce apar în locuri de unde am fost obișnuiți de mai multe ori să luăm dezinformări, să le analizăm și să le rearuncăm în spațiul public doar după ce ne facem o analiză proprie înainte de asta. (...) A fost inclusiv în spațiul public un răspuns din partea Aeroportului. Altă întrebare”, a mai spus Cîmpean.

Citește și Aeroportul Sibiu: cum cinci scanere contestate ca fiind „cu dedicație” dau peste cap investiția de 64 de milioane de euro

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Muschetarul roman

Acum 1 săptămână

Serios? In doi ani si jumatate rezolvati problema scanerelor? Aloooo.. CJ si director aeroport...voi pe ce lume traiti? Credeti ca veti mai fi in functie?
Raspunde

Mircea

Acum 1 săptămână

Sa ne explice doamna presedinte, acum in campania electorala, de ce la intalnirile Routes organizate in alte tari participa si membri de familie sau alte persoane decat cele din conducerea aeroportului. Pe banii consiliului judetean. In ce calitate?
Raspunde

Sibian

Acum 1 săptămână

Despre mizeria cu care sunt tratati pasagerii care vin/pleaca cu autobuzul cum ramane? De ex. la cum a plouat ier, sa zicem ca aterizezi la Sibiu si vrei apoi sa iei autobuz catre Sibiu, trebuie sa mergi vreo 500de m pe jos fiindca nu au inspiratia sa faca o cale acces, cum era inainte de "modernizare". Ar putea sa faca statie de autobuz in fata terminalului, ca in tarile normale...dar nu i duce capul. Sau nu or incapea de bariere?Hm...
Raspunde

Emil

Acum 1 săptămână

Aceste ticalaose sunt pline de tupeu, obraznicie si nesimtire.

Raspunde

Steve

Acum 1 săptămână

Ai perfecta dreptate. Te sustin 100%.
Raspunde

Xxx

Acum 1 săptămână

La fel...totul e ok pt ca nu e un aeroport de lux ...e un aeroport mic!!!
Raspunde

Frikirikimiki

Acum 1 săptămână

Iesiti la vot, sa dispara aceste specimene din politica Sibiului!
Raspunde

Marius

Acum 1 săptămână

Dna Danuta e putin paralela. Asocierea cu interlopii si masonii judetului au cam desprins-o de realitate. Inca mai are impresia ca merge cu minciuna si reclama facuta pe online. Se vede realitatea si oamenii stiu!

Raspunde

Ioan

Acum 1 săptămână

La vot vom scapa de acesti mafioti Au distrus toate institutiile statului. Si-au pus oamenii proprii la conducerea lor, spala milioane de euro prin ei si isi bat joc de muncitorii pe spatele carora fac bani! Nu-i intereseaza nimic altceva decat sa ramana la putere si vor face asta prin orice mijloace!

Raspunde

Emila

Acum 6 zile

Atitudine destructivă, desigur "neinteresată" a TS, șusținută de postacii de la fermă. De fapt este simplu: până la iarnă UE va certifica scannerele unei firme, și vor fi aduse acelea. Dar vai ce problemă am descoperit noi. Aeroportul Sibiu e printre cele mai moderne din Europa, vă zice una care se plimbă prin lume, nu bea zamă chioară de la ferma de postaci.
Raspunde

Nelu

Acum 6 zile

Daca pana si cea responsabila a afirmat ca in doi ani se rezolva - vine un/o postac/a sa ne spuna altceva. Apoi "Aeroportul Sibiu e printre cele mai moderne din Europa" ! Asta judecand dupa modelul de gard sau dupa pozitionarea statiei de autobuz? Deci, s-a apucat duamna Danela sa sicrie la comentarii dupa ce postacii au plecat (nu le-a fost facuta plata - nu a venit Nelu cu putina).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus