Nou ivite în peisajul culinar sibian, coastele lui Culcea sunt interpretarea perfectă a vorbei din bătrâni: leneșul mai mult aleargă.
În primul rând, trebuie să știți că veți găsi coastele respective doar pentru comenzi online, pe cam toate aplicațiile din oraș care îți aduc mâncare acasă. Așa le-am descoperit săptămâna trecută, într-o zi caniculară de vară. Nu păreau a fi produsul unui restaurant cunoscut, ci un preparat nou și atractiv, cu valențe tradiționale. Știți cum arată în poze? Să te lingi pe degete. Și au, în meniu, surori la fel de atrăgătoare, precum farfurie cu ciolan, ori farfurie cu cârnați. Oricum ai privi-o, arată apetisant și pot fi o concurență pentru multe restaurante de renume din Sibiu.
O farfurie de coaste de la Culcea reprezintă o porție mare cu cartofi prăjiți, înecați în orice sos ai poftă, de la barbeque până la maioneză sau ketchup, peste care vine o porție sănătoasă de coaste la cuptor, presărate, pentru impresie artistică, cu ceapă verde sau alte verdețuri de sezon.
Pe cât de bine sună, pe atât de bine arată. În momentul în care a ajuns comanda, era caldă și mirosea a carne proaspăt scoasă din cuptor. Coastele au dimensiunea perfectă să le ții cu două mâini și să le rozi pe toate părțile, iar cartofii acoperiți cu brânză vin doar să completeze. Nu este o masă ușoară, nu este o masă lejeră pe caniculă, ci un răsfăț plin de calorii pentru cine are astfel de pofte și apucături. Coastele aduc aminte de cele la garniță, păstrate în mod tradițional.
Notă de zece la aspect și gust, mai slab puțin la textură. Coastele lui Culcea par a nu fi chiar cele mai proaspete, dau senzația că au fost gătite mai mult timp și acum au fost reîncălzite, motiv pentru care s-au întărit. Deși porția este generoasă, trebuie să te lupți cu ele ca un animal de pradă, pentru că sunt puțin cam prea ațoase și gumate. Am văzut documentare cu lei în savană care mănâncă mai ușor.
Și aici voiam să ajung cu proverbul de la început. În Sibiu, din fericire, ai destule opțiuni zdravene când vine vorba de a-ți satisface poftele, chiar și pentru coaste la cuptor. La Cuptor este prima variantă care îmi vine în minte. Acolo, carnea cade singură de pe os, exact opusul la Culcea.
Pe urmă este prețul. O porție generoasă de coaste cu cartofi înecați în sos, ori brânză, costă în medie 55 de lei. Cam tot cât este prețul și în alte restaurante care au dovedit, de-a lungul anilor, că știu să ofere mâncare bună.
Nu în ultimul rând, doar când a venit comanda am descoperit pe bonul de casă că, de fapt, produsul este unul nou, frumos îmbrăcat în marketing. Restaurantul care oferă coastele este, în realitate, Sandwich La Juma' De Kil. Cinste lor, dar dacă știam asta de la bun început, știam și la ce să mă aștept, îmi reglam dorințele în funcție de potențialul probat al localului. Una e să te aștepți la un bucătar nou intrat pe piață, alta e să știi că îți comanzi mâncare de la un fast-food specializat în mâncare înecată în grăsimi.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 4683
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Q
Acum 8 ore
Newman
Acum 8 ore
Ron
Acum 9 ore
Eu
Acum 9 ore
Emil