Sâmbătă,
27.04.2024
Partial Noros
Acum
9°C

ZIUA NAŢIONALĂ în ţară: Aproximativ 3.000 de persoane la Alba Iulia, unde s-a scandat ”Basarabia e România” şi ”Colectiv”

ZIUA NAŢIONALĂ în ţară: Aproximativ 3.000 de persoane la Alba Iulia, unde s-a scandat ”Basarabia e România” şi ”Colectiv”

Aproximativ 3.000 de persoane participă, marţi, la Alba Iulia, la manifestările de Ziua Naţională, care includ depuneri de coroane, o paradă cu 1.200 de militari, dar şi concerte, la un moment dat un grup de tineri scandând mesaje pentru unirea Basarabiei cu România, dar şi ”Colectiv”, potrivit Mediafax.

Manifestările au început în jurul orei 9.00 cu ceremoniile solemne de depuneri de coroane la statuile lui Ion I. C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului Alba Iulia, unde au fost prezente câteva sute de persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ulterior, au avut loc depuneri de coroane şi la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, dar şi la busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria din faţa Catedralei Reîntregirii, numărul participanţilor ajungând la aproximativ 3.000.

Manifestările din faţa statuii lui Mihai Viteazul au fost marcate de scandări ale unui grup de tineri care au strigat mesaje precum ”Basarabia e România”, ”Basarabia e pământ românesc”, dar şi ”Colectiv”. Ei aveau eşarfe în culorile drapelului naţional şi steaguri tricolore.

Printre cei prezenţi la Alba Iulia se numără ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Telecomunicaţiilor, Marius Bostan, liderul PNL, Teodor Atanasiu, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, precum şi parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

De la ora 11.15 are loc primirea soliilor din Cetăţile de Scaun în Sala Unirii, un ceremonial simbolic organizat în fiecare an la Alba Iulia, iar de la ora 12.00, în Catedrala Reîntregirii, va fi oficiată slujba Te Deum de către un sobor de preoţi în frunte cu IPS Irineu, arhiepiscopul de Alba Iulia.

Manifestările de la Alba Iulia cuprind şi o paradă militară cu peste 1.200 de militari şi tehnică de luptă.

Astfel, parada va fi constituită dintr-un detaşament de onoare format din peste 1.200 de militari, cu 60 de mijloace tehnice, inclusiv aeriene, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Serviciul Român de Informaţii. În dispozitivul de defilare, din partea Ministerului Apărării Naţionale vor lua parte militari de la Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, Batalionului 136 Geniu ”Apulum”, de la Academia Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale ”Amiral Ion Murgescu” şi de la Colegiul Naţional Militar ”Mihai Viteazul”. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi formate din angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba şi elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca.

În finalul paradei mai multe elicoptere şi avioane din dotarea Armatei Române vor survola zona.

Parada este programată să înceapă la ora 13.00 şi se va desfăşura pe Bulevardul 1 Decembrie din Alba Iulia.

Autorităţile din Alba Iulia au pregătit şi în acest an o masă populară pentru cei care vor participa la manifestările dedicate Zilei Naţionale. Potrivit organizatorilor, au fost pregătite peste 6.000 de porţii de friptură, dar şi aproape 800 de litri de vin.

Mâncarea a fost gătită în bucătăria unui hotel din Alba Iulia şi va fi distribuită prin mai multe bucătării de campanie amplasate în şanţurile Cetăţii Alba Carolina.

Totodată, este programat să aibă loc şi un spectacol de muzică populară în aer liber intitulat ”Cânt şi suflet românesc”, dar şi un concert Voltaj - ”Din toată inima pentru România”.

În acest an, Consiliul Local Alba Iulia a decis, în urma unei solicitări primite din partea unor membri ai societăţii civile, să renunţe la focurile de artificii din cauza tragediei din Colectiv. Spectacolul pirotehnic este înlocuit cu un spectacol de lasere.

Sursă: Mediafax

Foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus