Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
14°C

Nopăi, Rawdia aproape m-a împăcat cu verdeața!

Nopăi, Rawdia aproape m-a împăcat cu verdeața!

Prima oară am fost la Copacul vieții, restaurantul raw vegan care n-a rezistat la Sibiu decât puține luni, prin 2014. Apoi, absolut din greșeală, am mai nimerit într-un astfel de loc prin străinătățuri. Nici prima, nici a doua oară, bucătăria raw vegană nu mi-a făcut deloc cu ochiul. Și ne-am văzut fiecare de drum, ca doi adulți care nu se înțeleg, dar se respectă (cu excepția prăjiturilor, demențiale de-a dreptul).

Și pentru că mintea omului, în general, e mai scurtă, am zis că a treia oară o fi cu noroc și într-una din serile trecute m-am oprit pe la Rawdia. Restaurant vegan (slavă focului!) și raw vegan recent deschis în capătul dinspre civilizație al Căii Cisnădiei. De nu m-aș fi dus să-l caut, aveam toate șansele să trec pe lângă restaurant fără să îl remarc. E discret pe din-afară și extrem de mic înăuntru. Sunt două mese cu câte două locuri și una cu trei, așezate într-o cămăruță unde este și biroul la care se face și contabilitatea primară și necesarul pentru a doua zi. Un perete de sticlă desparte zona de restaurant de bucătărie. Atmosfera este – să nu înțelegeți greșit – una caldă, chiar un pic prea ”caldă”, alunecând înspre hipstereala micilor ponei (asta pentru părinții care au fetițe) prin mesajele motivaționale de pe pereți și mese. ”Iubire, restul sunt ingrediente” sau ”despre iubire nu poți să înveți nimic. iubirea vine pe aripile grației” sunt două astfel de mesaje pe care nu ai cum să le ratezi la Rawdia.

rest-1

Meniul nu este unul fix. Alături de meniul zilei, vei primi un meniu care se schimbă după cum se modifică și verdețurile sau semințele sau legumele aduse în bucătărie, ți se va explica. La vizita noastră, la Rawdia puteai cere ca aperitiv pateu de migdale, icre de amaranth sau ”brânzică de caju”. Aveau și două supe, una cremă de legume și una raw de ciuperci pleurotus. Ca fel principal, pe lângă pizza raw, mai aveam de ales o tartă cu ciuperci și spanac. Deserturile erau patru (ciocolată raw, tartă vegană cu fructe de sezon, tort cu ciocolată și un tort crunch cu caramel), iar băuturile în număr de trei: lapte de migdale, smoothie de zmeură și ceai de ghimbir. Fiecare preparat are enumerate ingredientele, iar prețurile… prețurile sunt peste media restaurantelor clasice, în mod clar.

Pentru că eram doi adulți și un prunc crescut – asemenea tatălui – fără mare educație vegană, nu ne-am prea aruncat la ce am citit în meniu. Așa că am cerut un meniu al zilei, o pizza raw care ne-a fost recomandată drept ”foarte bună” și trufe de ciocolată pentru cel mic (preventiv, a mâncat niște pui acasă), plus alte două deserturi: tarta cu fructe (vegană) și tortul crunch. De băut n-am mai cerut, am clătit gura cu apa cu lămâie și mentă așezată pe fiecare masă.

Meniul zilei însemna o supă cremă de legume, apoi o conopidă cu maioneză și roșii și pâine integrală dospită cu maia. Supa caldă (morcov, țelină, ardei, conopidă, roșii, dovlecel, ceapă, usturoi, broccoli, ulei de măsline) a fost chiar bună. Și în cantitate apreciabilă. Cu un gust foarte proaspăt și ușor. Iar felul principal al meniului a fost prima mâncare raw vegană pe care am putut-o termina. Conopida cu morcov, țelină, caju, mărar, usturoi, roșii, suc de lămâie și ulei de măsline chiar avea un gust pe care l-am putut mesteca mult timp între măsele, astfel că am terminat tot. Pâinea adusă alături n-am prea putut să o ”asortez” niciunui fel de mâncare, deși avea un gust bun.

rest-2 Dar nu sunt făcut să fiu raw vegan. Așa că la pizza raw ce ne-a fost recomandată, eu am făcut un pas înapoi. Pizza asta însemna, de fapt, două triunghiuri în care, potrivit meniului, erau combinate migdale, in, usturoi, roșii, ardei gras, măr, busuioc, măsline, oregano, fulgi de drojdie inactivă, caju, suc de lămâie, ceapă, mărar, ciuperci, măsline, rucola, ardei iute și ulei. După două îmbucături din pizza asta, deși comestibilă, a trebuit să mă declar învins de gustul prea raw.

Am trecut rapid peste acest insucces, odată cu venirea deserturilor. Încă o dată mi-am bătut în ditamai piroanele credința că cele mai bune deserturi la vegetarieni le găsești. Trufele de ciocolată ale pruncului au fost de-o finețe greu de egalat de laptele oricărei ”văcuțe de la munte”. Tarta cu fructe a fost ok (adică nici, nici), dar tortul cu crunch de caramel a fost o adevărată feerie a gusturilor. Migdale, curmale, smochine, miere, sare, tahni, suc de portocale, lucuma, vanilie, ulei de cocos, amaranth, nucă, semințe de floarea soarelui, ovăz, goji, stafide și cocos, toate aceste ingrediente formau una din cele mai bune prăjituri mâncate de mine vreodată. Un dulce apreciabil, dar lipsit de ”cleioșeala” cu care îți inundă gura prăjiturile clasice, să le spun așa.

După 40 de minute de la intrarea în restaurant, am cerut nota și aveam să descopăr că să ”o arzi vegan și raw vegan” nu e chiar ieftin. Am plătit 106 lei: 27 de lei meniul zilei, tot 27 de lei și cele două felii de pizza raw, 18 lei cele cinci trufe de ciocolată și câte 17 lei pentru o felie de tartă vegană și una de tort cu crunch de caramel.

Mai avem nevoie și de iarbă!

rest-6 rest-4

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

Ovi

Acum 7 ani

Am avut ocazia sa gust mâncarea Raw vegana atât de la copacul vieții cât si de la rawdia si am constatat ca cei de la copacul vieții sunt mult peste . Este adevărat ca la rawdia am mâncat doar o singura data , dar si așa diferența e clară. Totuși e bine ca in sibiu poți alege mâncare raw din doua părți (cei de la copacul vieții au doar catering ) , lucru ce acum trei ani era o utopie . Suntem pe drumul bun . Felicitări celor de la rawdia .
Raspunde

Copacul Vietii

Acum 7 ani

Multumim pentru cuvintele frumoase. Datorita celor ca dumneavoastra rezistam cu succes pe piata sibiana si aceasta ne stimuleaza sa avem mereu un meniu rafinat si diversificat.
Raspunde

EU

Acum 7 ani

Felicitari Rawdia ! eu am servit ciorbica calda de mazare iar felul 2 cateva bruschete ( fff bune ) , desertul l-am cumparat pentru acasa , f.bun. Preturile sunt destul de mari dar ingredientele si produsele rezultate sunt de calitate.
Raspunde

vasile

Acum 7 ani

La copacul vietii nu am ce sa spun e excelenta mancarea dar preturile sunt foarte foarte mari. Masa de pranz 45 roni cu transport cu tot a ajuns fix pe :-) o masea.A fost o experienta interesanta dar daca vrei sa iesi cel mai bine cauti retete pe net iti faci singur mancarea si costurile sunt mai reduse.Trebuie sa fii documentat sa fii atent cum combini ingredientele dar sigur costul unei mese de persoana o sa mult sub 45 roni.
Raspunde

ion

Acum 7 ani

raw=crud cum de altfel restul vietuitoarelor pe pamant in afara de om isi consuma hrana. Este ceva normal ce ar trebui sa consumam toti si este si foarte ieftin nu rebuie sa mergi la nu stiu ce restaurant sau sa "iti poti permite" lucrul asta. ganditi un pic poate de asta exista asa multe spitale si farmacii (industria farmaceutica este pe locul 2 la nivel global dupa armament la veniturile realizate).
Raspunde

viorel

Acum 7 ani

.....nu prea pot fi comparate cele doua restaurante, ambele sunt ok pentru profilul fiecaruia in parte dar nu poti compara un restaurant exclusiv raw vegan cu unul vegan mai ales ca au viziuni diferite despre ce inseamna mancare sanatoasa..........mai nou, printre altele, rawdia comercializeaza si cozonac din faina alba si zahar......no comment!.......toate esentele, amelioratorii de gust,produsele rafinate si de sinteza sunt vegane dar nici pe departe sanatoase! ......cat despre preturi, e normal sa fie ridicate, se poate vedea clar diferentele de pret ale materiei prime fata de un restaurant/cofetarie clasic/a, pastrandu-se proportia, acestea nu ajung la valoarea reala care ar fi mult prea mare, vezi cost miere, xilitol, agave, stevie, artar vs zahar, sirop de glucoza sau alti indulcitori de sinteza; vezi faina de caju vs faina alba; vezi arome naturale extrase din fructe vs esentele de sinteza ; etc. E bine ca exista interes pentru o hrana cat mai putin toxica iar un nr crescut de astfel de restaurante nu vin decat in avantajul nostru, al consumatorilor, astfel avem de unde alege fiecare pentru gustul nostru iar concurenta este strict in avantajul nostru!
Raspunde

Copacul Vietii

Acum 7 ani

Buna seara, multumim frumos ca ne-ati adus din nou pe prima pagina a publicatiei si ne bucuram tare mult de fiecare data cand o faceti. Voiam sa stiti ca Restaurantul Raw Vegan Copacul Vietii functioneaza cu succes in Sibiu si in momentul de fata, fiind schimbata doar locatia; din momentul deschiderii acestuia in Bucuresti, in urma cu cativa ani, restaurantul a fost inchis strict in perioadele mutarii si in vacante toate acestea fiind anuntate pe www.centrulcopaculvietii.ro. Dupa cum ati observat si dvs., produsele raw vegan nu sunt destinate tuturor si nu prea pot fi combinate cu mancarea clasica, nici macar cu cea vegetariana/vegana. Raw vegan, dincolo de alimentatie sanatoasa, este un stil de viata pe care trebuie sa-l intelegi, sa-l respecti din convingere nu doar "ca-i in trend" si sa cunosti beneficiile ce ti le-aduce. Spre deosebire de celelalte restaurantele (deoarece in orice restaurant poti gasi o salata), cele raw vegan autentice folosesc doar ingrediente crude, sanatoase, nerafinate, fiind combinate cu adevarata arta.
Raspunde

Georg

Acum 7 ani

Era o vorba prin Ardeal, sarcasmul sanatos si de bun simt al BUCATARIEI TRADITIONALE e valabil si aici: “Prajitura, moda noua, Fara unt si fara oua.”
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus