X
ziua sasilor (2)

Sașii sărbătoresc astăzi Centenarul. „Un eveniment politic fundamental”

Sașii care au locuit cândva în România se reîntorc în țară, sâmbătă, 22 septembrie, la Mediaș, unde vor participa la cea de-a 28-a întâlnire a acestora. „100 de ani în România” este tematica întâlnirii din acest an.

La Mediaș, Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania (FDGT) a pregătit sașilor un amplu program cultural-artistic, care să le reamintească despre România de acum 100 de ani și pe care au acceptat-o între hotarele de la 1918.

„Adunarea se desfășoară sub egida Centenarului. La 8 ianuarie 1919, la puțin mai mult de o lună după proclamația românilor de la Alba Iulia, de la 1 decembrie, sașii s-au întrunit la Mediaș și au exprimat pe de o parte susținerea pentru revendicările românilor și, totodată, dorința de a face parte din regatul României care să includă și Transilvania. Un eveniment politic fundamental și care călăuzește politica minorității germane până în ziua de astăzi. Din punctul nostru de vedere nu s-a schimbat nimic – la fel ne poziționăm și astăzi în raport cu România, țara noastră. Vom avea un referat amplu pe subiect susținut de un istoric sas” – a declarat deputatul Ovidiu Ganț, reprezentant al FDGR în Parlamentul de la București, în cadrul unei conferințe de presă la Sibiu.

În programul ediției din acest an sunt incluse mai multe activități pentru copii, o slujbă religioasă la Biserica Evanghelică din oraș, un program festiv la aceeași biserică, dar și decernarea medaliei Honterus lui Hans Gärtner.

Ziua va începe la ora 8:30 la Casa Schuller din localitate și la intrarea în curtea bisericii, acolo unde vizitatorii pot face cunoștință cu programul, își pot procura ecusoane sau afișe. De la ora 9:00 se vor deschide standurile cu meșteșugurile artizanale, cărți etc. Slujba religioasă va avea loc de la ora 10:00 la 11:30.

De la ora 12:00 va avea loc o prelegere festivă cu tema „O declarație de aderare și speranța de viitor, Sașii 1918/19”, susținută de istoricul Harald Roth. De asemenea, sâmbătă de la ora 13:30 este programată o paradă a portului popular în Piața Regele Ferdinand I, urmată de un program de dansuri, cântece și muzică tradițională săsească. La ora 14:30 va fi vernisată o expoziție cu tema „Viața cotidiană a sașilor în secolul al XX-lea”, urmată de un spectacol de teatru în dialect săsesc și un concert al corului Bellevue din SUA.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

13 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un sas

  Trebuie sa recunoasteti ca fara ajutorul sasilor Romania de az nu ar exista.Cu toate ca ati badjocorit cum nu se poate ma rau neamul sasesc in ultimii 80 de ani incepand cu deportarile in Rusia si terminand cu vanzarea saslor ca vitele in targ Germanie .De acea aveti azi ce aveti din punct de vedere economic si politic …Dumnezeu nu bate cu bata….

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Geo Graful

   Deportările au fost și de români și nu poporul le-a făcut, după cum nu sașii sunt responsabili de al doilea război mondial. Sau sunt ? Vânzarea a făcut totuși posibilă plecarea voastră în Germania. Ați uitat că românii trăiau pe la marginea localităților voastre și că îi băteați când treceau prin centru. Și altele. Vedeți mai bine ce aveți voi acum cu Merkel – imigranți, infracționalitate tot mai mare, atentate etc. Chiar dacă mass-media trece aproape tot sub tăcere. Despre Chemnitz – nimic ? Despre fetele și femeile agresate, violate, unele chiar asasinate de așa-zișii refugiați de ce nu vorbiți ?

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   raspopitul

   Rușii v-au deportat, nu românii, fiindcă v-ați bulucit toți să vă înrolați în Waffen SS, cei mai mari criminali de pe frontul răsăritean împotriva populației civile. Iar Ceașcă nu v-a vândut, v-a luat banii pentru școlile făcute gratis în România!

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  TiTi

  Olteanule, vorbesti prostii ca esti oltean prost ca si restulul rasei voastre, istoria e foarte clara si nu se poate indoii.
  Romani au fost jigodile, mai ales comunistii de trei Lei

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   raspopitul

   Băi analfabetule, nu știu care-i ăla de scrie prostii, nu le vorbește! Cert este că ești un sas analfabet, prost crescut și antiromân, cu beșini ariene în cap. Țin să-ți reamintesc că germanii vă consideră Auslanderi și expresia „sas prost” e pleonasm. Pentru dobitocii ca tine, toți cei care nu sunt de acord cu ei sunt olteni, pesediști, comuniști, rusofili sau orice li se pare proștilor că ar fi ceva rușinos sau umilitor.

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ionc

  raspositule esti imbecil rominii au fost aliatii cu nemtii si dupa 44-sau retras si sau aliat rusei. si acolo sa vazut ce caracter au avut .dela sasii ati invatat foarte mult vo lasat Cultura si tot ce este in ardeal acuma cel Putin sa le pastrati dar nu se vede nimic daca se sarbatoreste oare ceva se pune treiculorul pe vasada findca in spate de treiculori se darima tot.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact