Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Interviu cu multipla medaliată la șah, Corina Moldovan: Șahul în Sibiu este în continuӑ dezvoltare

Interviu cu multipla medaliată la șah, Corina Moldovan: Șahul în Sibiu este în continuӑ dezvoltare

Copiii sibienilor își pot antrena mintea prin șah la Asociaţia CS Logismart Sibiu, unde sunt așteptați de campioana Corina Moldovan.

Aceasta este medaliată la competițiile internaționale de șah și a decis să își împărtășească cunoștințele în acest domeniu. A pus bazele unui club sportiv împreună cu soțul ei, unde trec pragul sute de copii. Cu gândul la performanțele sportivei - medalie de bronz la Campionatul Naţional (CN), categoria 16 ani; două medalii de argint la CN, categoria 18 ani; două medalii de aur la CN, categoria 20 de ani; locul 13 la Campionatul Mondial din anul 2001 din Spania și locul 5 la CN de Senioare în anul 2008 - sperăm să vedem noi campioni crescuți de aceasta în clubul pe care l-a deschis.

Reporterul Turnul Sfatului a discutat cu Corina Moldovan și a aflat detalii despre CS Logismart.

Din câte persoane este format clubul dumneavoastră? Pe la ce vârstă încep să se înscrie copiii? 

Clubul Logismart Sibiu este format din 4 antrenori și 86 de sportivi legitimați, atât juniori cât și seniori. Anual însӑ aproximativ 800 de copii participӑ la cursuri, la club sau în gradinițe, școli și after-school-uri. Majoritatea copiilor încep sӑ practice sportul minții în jurul vârstei de 5-6 ani, dar la club avem și copii de 4 ani care joacӑ foarte bine sau copii care încep șahul mult mai târziu și ajung foarte repede sӑ deprindӑ tainele acestui sport.

Sunt copii care renunță pe parcurs? Care sunt principalele motive?

Majoritatea copiilor învațӑ sӑ joace șah în timpul anului școlar, împreunӑ cu clasa sau grupa lor și puțini renunțӑ pe parcurs. Deși este o experiențӑ beneficӑ pentru toți copiii, aceștia au gusturi și înclinații diferite, astfel încât o parte dintre ei se vor orienta spre alte activitӑți. Dintre cei ce vin la club și participӑ la competiții cei care renunțӑ o fac în special datoritӑ programului foarte încӑrcat al pӑrinților cӑrora le este greu sӑ îi aducӑ, a multiplelor activitӑți la care participӑ, sau trecerea în clasa a V-a, care înseamnӑ program de dupӑ-amiaza și afectarea ritmului lor zilnic.

 La ce competiții ați participat până acum și la care aveți în plan să participați? Care sunt cele mai notabile rezultate de până acum?

Pentru juniori cea mai importantӑ competiție este Campionatul Național Individual, la care an de an avem reprezentanți. Au fost ani în care am avut campioni naționali la diverse categorii de vârstӑ, dar și ani în care alții au fost mai buni, depinde de generație. Copiii care sunt clasați pe primele locuri la aceastӑ competiție pot participa la Campionatele Mondiale, Europene și ale Uniunii Europene. Pe lângӑ multiplele mențiuni, cel mai bun rezultat al juniorilor a fost titlul de campion mondial școlar obținut la categoria de 13 ani.

Ce condiții li se oferă copiilor care vor să practice acest sport?

Spre deosebire de alte sporturi, practicarea șahului este extrem de facilă, iar buna colaborare cu multe instituții de invațamânt, precum și cu Direcția Școli, a permis multor copii să învețe să joace șah, fara a mai fi nevoiți părinții să îi ducă la antrenamente. În Sibiu există trei cluburi de șah, toate cu antrenori foarte buni. Șahul are un mare avantaj, și anume faptul că poate fi practicat pe internet. Există programe speciale cu ajutorul cărora copiii pot beneficia de antrenamente cu orice antrenor din lume, nemaifiind nevoie de cantonamente în alte orașe.

Cât de scumpe sunt competițiile? Cât este de costisitor este acest sport?

Competițiile pentru juniori la nivelul începӑtorilor sunt numeroase și ieftine. Majoritatea dureazӑ câteva ore și presupun doar deplasarea în orașele învecinate. Apoi urmeazӑ competițiile pentru sportivii legitimați, care pot dura două-trei zile sau, cele mai importante între șapte și zece zile și costӑ aproximativ 150 de lei/zi pentru o persoanӑ. Deplasӑrile în strӑinӑtate sunt mult mai scumpe, dar copiii medaliați la Campionatele Naționale beneficiazӑ de multe gratuitӑți și susținere din partea Federației. Prețul unui antrenament poate varia între 8 și 15 lei în grupe și între 50 și 100 de lei o oră în semiprivat sau privat.

corinamoldovan2

Cât de bine dezvoltat credeți că este acest sport în Sibiu? Vedeți un interes ridicat al oamenilor?

Șahul în Sibiu este în continuӑ dezvoltare. Au existat și ani mai buni, pe când secția de șah de la CSS Sibiu era activӑ și copiii puteau beneficia gratuit de antrenamente și deplasӑri la competițiile importante, dar acum, datoritӑ internetului, popularitatea șahului a crescut. De asemenea, suntem mult mai mulți antrenori în Sibiu , iar colaborarea cu instituțiile de învӑțӑmânt și Direcția Școli a crescut foarte mult numӑrul copiilor care joacӑ șah.

Ce competiții se organizează în Sibiu și ce nivel au acestea pe plan național? Au participat și străini până acum?

Cu ajutorul DJTS Sibiu, a Casei de Culturӑ pentru Tineret și Sport Sibiu și a câtorva sponsori, în anii 2010 și 2011 am organizat douӑ competiții foarte mari atât pentru seniori cât și pentru juniori, cu sportivi din 8 țari. Apoi a fost tot mai greu sa organizӑm competiții mari, în special datoritӑ condițiilor de cazare și masӑ care au devenit tot mai scumpe. Odatӑ cu introducerea șahului în școli și grӑdinițe, ne-am concentrat eforturile pe organizarea de competitii în cadrul diverselor unitӑți de învӑțӑmânt, dar și pentru copiii mai avansați, cu sportivi din alte orașe.

Este un sport susținut de către administrația locală?

Colaborӑm bine cu DJTS Sibiu, dar cu alte instituții colaborarea se face pe bazӑ de proiecte destul de elaborate, cu mici șanse de reușitӑ, de cele mai multe ori. Șahul câștigӑ tot mai mult în polularitate, iar odatӑ cu creșterea numӑrului de practicanți în Sibiu, sperӑm cӑ va fi tot mai bine în viitor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bianca Laura Lăpădat

de Bianca Laura Lăpădat

Sport, Sănătate Telefon: 0769 28 1942 E-mail: bianca[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus