Luni,
06.05.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Ministrul Apararii, la Sibiu: Luni incep lucrarile la scutul anti-racheta. Baza trebuie sa fie functionala pana in 2015

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, joi, la Sibiu, că lucrările la baza de la Deveselu (Olt) vor începe de luni, statul român având misiunea de a realiza lucrări de amenajare, iar partenerii americani de dotare a bazei, care trebuie să fie operaţională din 2015.

"Vă anunţ în premieră că, luni, la Deveselu, împreună cu partea americană, cu partenerii din Statele Unite, de la Pentagon, de la Ministerul Apărării, vom inaugura la Deveselu lucrările la acea locaţie, la ceea ce dumneavoastră cunoaşteţi ca scut anti-rachetă, dar, de fapt, este vorba despre interceptări de rachete balistice, lucrare care trebuie să se realizeze în perioada următoare. Acest scut anti-rachetă trebuie să fie funcţional în 2015. Este prima facilitate de acest gen care se realizează în estul Europei, având în vedere că România este stat de graniţă al NATO şi al Uniunii Europene. Chiar domnul Hagel (Chuck Hagel, secretarul american al Apărării – n.r. ) aprecia că, deşi nu s-a ajuns la o înţelegere cu partenerul rus, vor începe lucrările", a declarat Mircea Duşă, într-o conferinţă de presă la Sibiu.

Potrivit acestuia, o parte dintre lucrări trebuie realizate de statul român, iar o altă parte, respectiv cele care ţin de dotarea bazei, revin în sarcina partenerului american.

"În acest parteneriat o parte de lucrări se realizează de către partea română, prin MApN, iar cele privind interceptările, de către partea americană. Noi am început încă din vară lucrările de amenajare la Deveselu şi le-am şi finalizat, mai sunt câteva lucrări cu termen anul viitor. Toate operaţiunile de pregătire şi operaţionalizare a bazei se fac şi sunt în grafic", a mai precizat Mircea Duşa.

Potrivit acestuia, statul român a alocat 8 milioane de lei în 2013 pentru amenajarea bazei de la Deveselu, urmând a aloca bani şi în 2014 şi 2015 pentru această facilitate militară, chiar dacă suma pentru următorii doi ani nu a fost încă stabilită.

Potrivit ministrului Apărării, în 2014 statul român trebuie să realizeze sistemul de supraveghere a bazei, iluminatul şi construirea pavilioanelor în care vor fi cazaţi militarii români.

"Prin Ministerul Dezvoltării sunt bani alocaţi administraţiei din Deveselu pentru amenajarea drumului de acces din drumul naţional către această locaţie, realizarea staţiei de epurare, a canalizării şi a aducţiunii de apă. Sigur că de aceste facilităţi va beneficia şi comunitatea de la Deveselu, dar vor deservi şi facilitatea militară de la Deveselu. Acum elaborăm bugetul şi vom vedea (câţi bani se vor aloca în 2014 – n.r), dar vom asigura banii astfel încât facilitatea de la Deveselu să fie operaţională şi lucrările pe care le mai are partea română de realizat să se realizeze conform graficului", a mai spus Mircea Duşa.

Compania americană KBR a anunţat, în luna iulie, că a obţinut un contract în valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa pentru a construi instalaţiile primului sistem de apărare antirachetă în Europa, la Deveselu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

militar

Acum 10 ani

ba ce vestetraznet ati dat dar de schimbul de terenuri pentru spitalu regional sibiu ce se mai aude ati traso de par de vreo 25 de ani ba detractorilor nu stiu cum nu va este rusine s-a mai iesiti pe strada ba sta sibiul cu cladiri vechi de 300 de ani nu tu dotari ati lasat totul de izbeliste si ignoranta se vede ca nu va leaga nimic de acest oras sunteti vedete numai in campanie ,mai am rabdare astep marile proiecte care sunt ; dezvoltarea statiuni paltinisi ,bilea lac ,spitalu regional ,dezvoltarea cargoului marfa de la cel mai modern aeroport din transilvania ,canalizarea tuturor satelor din judet ,terminarea soselei care leaga sibiul de nordu judetului ,reabilitarea MOCANITEI si pusa in valoare turistica a fortificatilor sasesti din zona VALEA HIRTIBACIULUI aucatoare de locuri de munca si dezvoltare pentru cetateni din zona intrun cuvint dezvoltarea judetului turistic oportunitati avem din belsug ,apucativa de munca perioada de acomodare a trecut 2 ani mai sunt 2 sper ca nu raminem la vesnicile licitati
Raspunde

On target

Acum 10 ani

Bravo fraierilor,acum Deveselu va fi principala țintă a rachetelor balistice rusești în caz de vreun conflict major ,iar ca să vezi Devesulu ras de pe fața pământului cu tot cu scutu american nu va dura mai mult de câteva secunde.asta e ,toate guvernele de după 90 au fost servile și vândute americanilor de dragul unor șpăgi nesemnificative pt ei(americani).în țara asta distrusă economic,moral guvernanții ăștia de c.ă.c.a.t.și-ar vinde și mamele pt un pumn de coco în plus și e f mare păcat.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Dinspre ruși nu-ți fă prea multe griji. ***www.youtube.com/watch?v=Zl12dXYcUTo#t=61
Raspunde

@1

Acum 10 ani

Intrarea Sibiului in UNESCO,renovarea monumentelor istorice din Sibiu si din judet,repararea pistei aeroportului,aducerea deconcentratelor inapoi,Sighisoara oras sibian si cite si mai cite.
Raspunde

@4@1

Acum 10 ani

Scump domne ..scump.... Vezi mai Joseph ce simpatici sunteti
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus