Luni,
06.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Taca-taca toata ziua, de la distractie cu bani putini la performanta

Tenisul de masă este un sport care trăieşte în judeţul Sibiu prin performanţele sportivelor de la CS Romgaz Mediaş. Jucătoare care reuşesc an de an să fie cele mai bune din ţară şi să ridice steagul României în Europa, dar şi pe plan mondial. Andreea Dragoman este exemplul cel mai elocvent că se poate: anul trecut a devenit campioană europeană cu echipa României şi a câştigat Europe Youth Top 10, un fel de turneul al campioanelor la nivel juvenil. Performanţele jucătoarelor de la CS Romgaz capătă o însemnătate cu atât mai mare cu cât aria de selecţie este extrem de restrânsă.

Deşi sunt puţini care practică tenisul de masă la nivel de performanţă, sportul cu paleta şi cu mingea mică din plastic este îndrăgit în număr foarte mare de oamenii de rând, care aleg să-l practice în timpul liber. Cel mai bun exemplu îl reprezintă Aria Sport din Sibiu. Aici, zi de zi, sunetul de ţaca-ţaca şi imaginile cu oameni de toate vârstele ajung să te deruteze dacă încerci să le urmăreşti mişcările. “Aşa e în fiecare zi”, ne ia pe nepregătite Alexandru Mureşanu, managerul sportiv Aria Sport. Aflăm imediat că această zi este una cu totul aparte pentru fiecare amator ce se bucură de mingea uşoară de 2,7 grame: ziua de joi este destinată unui turneu de antrenament, unde sunt prezenţi aproximativ 30-40 de practicanţi.

“Tenisul de masă este accesibil tuturor, nu este un sport scump cum este tenisul de câmp, de exemplu. Este un sport care poate fi practicat de la 5-6 ani până la 65 de ani. Sunt foarte mulţi amatori care practică tenisul de masă şi le place”, precizează Alexandru.

Liga AmaTur. Oricine se poate înscrie

În urmă cu aproape 10 ani, în 2005, a fost înfiinţată liga AmaTur. Atunci a avut loc şi primul sezon. “În Sibiu avem 150 de membri înscrişi în Amatur. Este un fenomen care s-a rupt de federaţie. Dă şansa celor care s-au retras să-şi continue activitatea. Pe de altă parte, Amaturul acceptă jucători legitimaţi până la 14 ani, un beneficiu mare pentru cei tineri de a juca cu jucători atipici. Care au jucat în curtea şcolii. Amaturul este un fenomen, are 4000 de jucători în tară. Sunt peste 75 de turnee de categorie A, patru A +, pe lângă acestea mai sunt şi alte 100 de turnee B. În fiecare weekend, în cel puţin două locaţii din România există un turneu. Taxa de înscriere este modică: 35 de lei pentru turneu A +, 25 de lei la A, iar pentru B este 20 de lei”, ne edifică Alexandru Mureşanu, care se ocupă şi cu organizarea de competiţii AmaTur. Pe 7 februarie 2015, s-a organizat la Sibiu un turneu A+ de Amatur în care au fost prezenţi aproape 200 de sportivi. Următorul concurs AmaTur, la Sibiu, va avea loc pe 16 mai 2015 şi va fi un turneu de tip A.

50 de lei pentru o şedinţă cu un antrenor personal

Orice persoană care doreşte să-şi îmbunătăţească stilul de joc poate apela la un personal trainer, care poate să-i evalueze nivelul la care se află. Se plăteşte 15 lei pentru închirierea mesei timp de o oră şi 35 de lei pentru antrenorul personal.

Tarife preferenţiale pentru membri

Sala este pregătită pentru orice fel de competiţie naţională. Suprafaţa de joc este una de campionat european, iluminatul este făcut după centrul Federaţiei Române de Tenis de Masă, iar cele 12 mese sunt omologate ITTF. Toate condiţiile pot fi folosite la un tarif preferenţial, dacă eşti membru. “Plăteşti o taxă de 100 de lei pe an şi ai tarife preferenţiale. Dacă nu eşti membru, tariful pe masă este de 15 lei pe oră. Dacă eşti membru ai 10 lei. Deja avem 67 de membri”, susţine managerul sportiv.

Paleta scumpă nerecomandată amatorilor

“Paletele nu sunt scumpe, găseşti de la 200 de lei până la 2000 de lei. Începătorilor nu le recomand să-şi cumpere palete profesionale, pentru că sunt rapide şi nu le pot controla”, mai precizează acesta.

Antrenament cu robotul

Una dintre mese este dotată cu un robot, pentru cei care doresc să-şi îmbunătăţească mişcările. Aflăm că robotul poate să expedieze 66 de efecte, mai multe decât poate să dea un jucător profesionist. De altfel, viteza, frecvenţa  mingilor şi efectul pot fi setate.         

De la amatori la profesionişti

“Obiectivul nostru rămân copiii. Astfel că am dezvoltat cursuri de iniţiere. Mulţi copii au un progres fantastic. Prind foarte repede tainele tenisului, văd pasiune în ei. Copiilor odată ce le insuflii plăcerea şi sâmburele de sport i-ai câştigat. Şi poţi face mari performanţe cu ei. Unul din pariul meu cu mine este să scoatem campioni naţionali în următorii cinci ani de zile. M-a stimulat foarte mult Mediaşul. Domnul Gheorghe Vaida face o muncă extraordinară acolo. Nu pot să-mi dau seama cum face. Nu are o bază de selecţie mare în Mediaş şi scoate campioni naţionali pe bandă rulantă. Am zis că Sibiul are o bază de selecţie mult mai mare. Săptămâna trecută ne-am depus la federaţie actele pentru afiliere, vrem să devenim club sportiv”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus