Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Comisiile de Buget-Finanţe au aprobat bugetele SRI, SIE, SPP şi STS. Bugetul ICR, suplimentat cu 500.000 de lei pentru "Anul Brâncuşi"

Comisiile de Buget-Finanţe au aprobat bugetele SRI, SIE, SPP şi STS. Bugetul ICR, suplimentat cu 500.000 de lei pentru

Comisiile reunite de buget au adoptat, sâmbătă, fără amendamente, bugetele SRI, SIE, SPP şi STS, precum şi pe cel al Curţii de Conturi, instituţiile anunţând, în cea mai mare parte, că banii alocaţi sunt suficienţi pentru buna funcţionare pe parcursul anului 2016. Bugetul ICR a fost suplimentat cu 500.000 de lei pentru "Anul Brâncuşi", după ce solicitaseră 3,8 milioane de lei, potrivit Mediafax.

Bugetul Institutului Cultural Român a fost aprobat, sâmbătă, de Comisiile de buget, fiind suplimentat cu 500.000 de lei exclusiv pentru organizarea unor evenimente cu ocazia "Anului Brâncuşi", după ce instituţia solicitase 3,8 milioane de lei pentru cheltuieli generale, însă aleşii s-au opus.

Vicepreşedintele ICR care a participat la dezbateri a solicitat sume suplimentare, afirmând că bugetul de 36,6 milioane de lei este insuficient şi, deşi acesta a crescut în ultimii ani, a rămas sub nivelul din 2012, când instituţia beneficiase de aproximativ 40 de milioane de lei. Membrii Comisiei de buget-finanţe s-au opus acestor alocări, întrebând reprezentantul ICR cum are de gând să cheltuiască aceşti bani, dar şi ce proiecte generale ale. Nemulţumiţi de răspunsurile primite, parlamentarii nu au vrut să suplimenteze bugetul.

În urma unor dezbateri îndelungate, Comisia a acceptat o suplimentare de numai 500.000 de lei, bani care vor trebui folosiţi exclusiv pentru evenimente organizate cu ocazia "Anului Brâncuşi". Aceşti bani vor fi luaţi din fondurile pentru bunuri şi servicii ale Ministerului de Finanţe, cu acordul ministrului Anca Dragu. Ea a atras însă atenţia asupra unor deficienţe în funcţionarea instituţiei, care a primit bani în plus în 2015, dar nu a reuşit să îi cheltuiască.

Bugetul ICR a fost aprobat, cu acest amendament, în unanimitate. De menţionat că, începând de anul viitor, se aplică legea potrivit căreia data de 19 februarie este Ziua Brâncuşi, sărbătoare naţională. Legea promulgată recent de preşedinte a fost iniţiată ca o "reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea" lui Constantin Brâncuşi de către statul român, în timpul regimului comunist.

Bugetele SRI, SIE, SPP şi STS

SRI şi SIE vor primi bani în plus, potrivit proiectului de buget. SRI va avea în 2016 un buget de 1,85 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul trecut. Astfel, bugetele acestor instituţii au trecut de Comisiile de buget în forma propusă de Ministerul de Finanţe.

Cea mai mare creştere se înregistrează la capitolul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, unde se vor aloca 36,5 milioane de lei, în condiţiile în care, în 2015, suma alocată contribuţiei interne pentru astfel de proiecte a fost de numai 152.000 de lei.

Cheltuielile de personal ale SRI rămân, în mare măsură, aceleaşi ca în 2015, în schimb vor fi reduse fondurile la capitolul cheltuieli de capital, cu 15%, precum şi pentru alte cheltuieli şi programe interne.

Pe de altă parte, Serviciul de Informaţii Externe beneficiază de o creştere a alocărilor cu 7% faţă de 2015, bugetul ajungând acum la 272,5 milioane de lei. SIE va avea bugetul majorat cu aproximativ 4% pentru cheltuieli de personal şi tot atâţia bani pentru bunuri şi servicii ca anul trecut. Se înregistrează şi o creştere cu circa 25% pentru cheltuielile de capital, însă proiectul de buget pe 2016 nu specifică şi destinaţia exactă a acestor sume.

Foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus