Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Milionul de euro pentru căpușele și țânțarii Sibiului: DNA, sesizat de firma pentru care DNA a descins în Primărie. ”Acțiuni de intimidare și dezinformare”

Milionul de euro pentru căpușele și țânțarii Sibiului: DNA, sesizat de firma pentru care DNA a descins în Primărie. ”Acțiuni de intimidare și dezinformare”

Primul contract multianual pentru dezinsecția și deratizarea Sibiului, evaluat la un milion de euro, a declanșat o aprigă bătălie între două societăți comerciale: una pentru care DNA a descins la Primăria Sibiu în urmă cu cinci ani și una care este anchetată în urma unui incident la Arad, unde mai mulți elevi au ajuns la spital după dezinsecția făcută în liceul lor.

Discuțiile pe seama contractului de un milion de euro pentru dezinsecția și deratizarea Sibiului pe o perioadă de patru ani au fost stârnite în urma unor informații trimise de Laurențiu Veteleanu, avocat al societății Coral Impex SRL, din Prahova. Vineri după-amiaza, acesta a trimis un mail către majoritatea instituțiilor de presă din Sibiu, prin care anunța că DNA a deschis un dosar penal ”împotriva membrilor comisiei de licitație din cadrul Direcției de Investiții a Primăriei municipiului Sibiu pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu”, după cum se arată într-o adresă a celor de la DNA Alba Iulia. Adresa a fost transmisă celor de la Coral Impex, societatea care a și depus plângerea penală pe acest subiect.

”Primăria municipiului Sibiu, prin doamna primar Astrid Cora Fodor se pregătește să semneze contractul de dezinsecție, dezinfecție și deratizare cu societatea DD Chim SRL - societatea implicată în scandalul îmbolnăvirii celor 43 de copii de la Liceul German din Arad”, acuza Laurențiu Veteleanu în mailul trimis presei locale din Sibiu, alături de o serie de alte copii după acte și articole din presă, referitoare la nereguli puse pe seama DD Chim SRL, din Deva.

Un milion de euro și aproape un an de proceduri

Reclamațiile formulate de avocatul firmei din Prahova vin ca urmare a procedurii de achiziție publică pentru atribuirea contractului de ”Servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare în municipiul Sibiu și stațiunea Păltiniș”, licitație lansată încă din luna martie a anului trecut. Contractul reprezintă o premieră pentru Sibiu, deoarece ar fi primul de acest gen încheiat pe o perioadă mai lungă (de patru ani) și la o astfel de sumă: 4,3 milioane de lei, fără TVA, este valoarea estimată a contractului înainte de atribuire. O sumă considerabilă dacă o raportăm la facturile plătite până acum doi ani de Primăria Sibiu pentru astfel de servicii (care, în medie, nu depășeau 150.000 de lei pe an) și care a fost justificată prin solicitarea unui volum de lucrări mult mai mare.

La licitația cu pricina, în atenția Primăriei Sibiu au depus oferte trei firme: Coral Impex din Prahova, DD Chim din Deva și Deraton din Timișoara. Procedura a fost contestată de cei de la Coral Impex la Consiliul național de soluționare a contestațiilor (CNSC) încă din faza de clarificări. După deschiderea ofertelor, programată în 22 aprilie 2019, reprezentanții administrației locale au trecut la verificarea tehnică și, mai apoi, financiară a dosarelor depuse de cele trei firme. Pe 25 octombrie 2019, cei de la Primăria Sibiu au ajuns la concluzia că cea mai bună ofertă este cea a DD Chim.

Coral Impex SRL a contestat atribuirea la CNSC, invocând, printre altele, faptul că ”valoarea serviciilor ofertate de DD Chim SRL este supraevaluată”. Pe 9 decembrie 2019, CNSC a respins ca nefondată contestația. Prin urmare, cei de la Coral Impex SRL au mers mai departe, atacând în ianuarie 2020 decizia CNSC la Curtea de Apel Alba Iulia. Pe 5 februarie 2020 și Curtea de Apel Alba Iulia a respins definitiv contestația celor de la CNSC.

Cu toate acestea, cei de la Coral Impex susțin că au pierdut pe nedrept. ”Când Coral a făcut sesizare la CNSC, ne-am judecat pe alte considerente. La Curtea de Apel am avut acces la dosarul cu oferta celor de la DD Chim și acolo au ieșit elemente noi, clare, care au dus până și la intoxicarea copiilor de la Arad. În sensul că au schimbat produsul, au ofertat cu K-othrine care are o rată de diluare anume, ulterior, în cadrul ofertei au schimbat acest produs cu Solfac, care are altă rată de diluare pe litru. Dar, în propunerea tehnică, au rămas aceiași litri de soluție. Problema este că vorbim de o soluție foarte puternică, pe care ei o diluează foarte prost și o să fie iar probleme. Noi abia acum am văzut ce probleme sunt pe partea tehnică. Plângerea penală s-a deschis deoarece cei de la Primărie au schimbat din pix oferta. De exemplu, oferta făcută de cei de la DD Chim are un termen de cinci zile de prestare a activităților, în condițiile în care documentația tehnică cerea tuturor ofertanților trei zile”, susține avocatul celor de la Coral Impex.

Anchetele de la Arad

În timp ce pe rolul Curții de Apel se judeca dosarul în care erau implicați Coral Impex, Primăria Sibiu și DD Chim, la Arad au fost demarate o serie de anchete după ce mai bine de 60 de elevi ai Liceului German din oraș au ajuns la spital cu simptome de intoxicație. În cele din urmă, potrivit presei arădene, un singur elev a fost internat, iar cauza acestor simptome a fost pusă pe seama dezinsecției pe care o făcuse în liceu firma DD Chim, cu câteva zile înainte.

Societatea în discuție avea un contract de dezinsecție și deratizare și cu Primăria Arad. Iar pe 27 ianuarie, ca urmare a situației de la Liceul German, primarul Călin Bibarț anunța rezilierea contractului. ”Nu mai așteptăm rezultatele niciunei anchete. Neglijența de care au dat dovadă cei care au prestat acest serviciu, se plătește din punctul de vedere al administrației locale arădene, cu rezilierea contractului. Sănătatea oamenilor este mai presus de orice anchetă!”, decreta alesul arădenilor.

Anchetele de la Sibiu

Pe de altă parte, nici numele celor de la Coral Impex nu a fost ocolit de anchete. Chiar la Sibiu, în octombrie 2015, procurorii DNA descindeau alături de ”mascați” într-un dosar care viza modul de acordare a contractelor deratizare și dezinsecție către cei de la Coral Impex SRL. Astfel de descinderi au vizat și alte primării din țară (din Cluj, Alba, Sălaj, Prahova și Mureș) și au fost declanșate de faptul că procurorii anticorupție aveau indicii că patronul firmei Coral Impex, Alexandru Badea, plătea șpăgi către diferiți funcționari din Cluj, Zalău și Mureș. ”Astfel, s-a stabilit că, în mod regulat, omul de afaceri remite sume de bani decizionalilor de la nivelul primăriilor din Zalău și Târgu Mureș, sumele de bani fiind consecutive plăților aferente contractelor încheiate între Coral Impex și instituțiile publice”, cita, la acea dată, Evenimentul Zilei din referatul procurorilor. Acum, avocatul celor de la Coral Impex susțin că dosarul respectiv a fost închis (pe site-ul DNA nu se face nicio referire la trimiterea în judecată). ”Plângerea aceea penală a pornit de la Sibiu și a fost controlată firma la nivel național. Dar s-a închis dosarul penal, fără trimitere în judecată. Au fost controale, peste para-controale, totul este în regulă”, spune Alexandru Veteleanu.

Ce face Primăria Sibiu?

DD Chim SRL este firma cu care, în mai anul trecut, Primăria Sibiu a încheiat – ca urmare a unei negocieri directe – un contract pe o perioadă de un an, pentru dezinsecție și deratizare. Negocierea a pornit de la o valoare totală estimată la 1,07 milioane de lei, fără TVA, contractul fiind semnat pe 17 aprilie 2019 pentru suma de 968.000 de lei, fără TVA. Primăria Sibiu a luat decizia de a atribui contractul prin negociere directă deoarece “nu există în prezent un contract de servicii în derulare“ și din cauză că este “imposibilă finalizarea procedurii de licitație deschisă în perioada imediat următoare“.

Acum, reprezentanții Primăriei Sibiu susțin că, pe parcursul licitației pentru atribuirea contractului pe patru ani, au mai răspuns sesizărilor formulate de Coral Impex. ”În timpul derulării procedurii, firma în cauză a transmis și o sesizare cu privire la activitatea economică a firmei DD Chim SRL, competitorul său în această procedură. Comisia de evaluare a analizat situația descrisă în lumina prevederilor legale însă nu a găsit elemente care să ducă la excluderea firmei în cauză din procedură”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu într-un răspuns transmis redacției Turnul Sfatului.

Iar ca urmare a faptului că atât CNSC, cât și Curtea de Apel au respins contestațiile firmei prahovene, Primăria anunță că semnarea contractului cu DD Chim pentru o perioadp de patru ani este iminentă. ”Având în vedere deciziile definitive ale Curții de Apel și CNSC, având în vedere raportul Comisiei de evaluare a ofertelor, Primăria Sibiu va semna contractul cu ofertantul câștigător. Un refuz al Primăriei de a semna acest contract ar însemna un abuz în serviciu, dat fiind faptul că procedura s-a desfășurat în conformitate cu legislația și are un câștigător”, mai răspund reprezentanții Primăriei Sibiu.

”Acțiuni de intimidare și dezinformare”

În ceea ce privește invocarea situației de la Arad, reprezentanții Primăriei Sibiu arată că ei nu au competențe în determinarea eventualelor neconformități de acolo. ”Considerăm că afirmațiile SC Coral Impex sunt tendențioase și calomnioase făcând o legătură inexistentă între contractul încheiat de Primăria Arad cu firma DD Chim SRL pe de o parte și Primăria Municipiului Sibiu pe de altă parte, aducând astfel prejudicii de imagine Primăriei Sibiu

Primăria Sibiu și Comisia de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurii de achiziție nu au competențe legale în stabilirea și determinarea neconformităților în executarea unui contract cu un alt beneficiar de către operatorul în cauză.

”Legislația specifică în mod clar cazurile în care un ofertant este descalificat. În lipsa unor documente oficiale sau a unor hotărâri judecătorești rămase definitive care să dovedească culpa operatorului DD Chim, rezultatul procedurii de achiziție derulate de Municipiul Sibiu va rămâne neschimbat, procedura desfășurându-se cu respectarea prevederilor legale, fapt atestat de decizia CNCS și de Hotărârea Curții de Apel Alba Iulia”, răspuns Primăria Sibiu

În plus, reprezentanții administrației locale arată că între DD Chim și Coral Impex există ”o istorie concurențială și procesuală intensă în ultimii ani în mai multe proceduri de achiziție organizate pentru astfel de servicii în alte orașe din țară, folosind toate pârghiile conferite de lege pentru a se bloca reciproc în proceduri”. ”Municipiul Sibiu înțelege să respecte dispozițiile legale și procedurile fără să arbitreze disputele dintre ofertanți. În același sens, Municipiul Sibiu respectă decizia ofertantului de a exercita toate căile de atac împotriva actelor autorității, dar condamnă categoric acțiunile de intimidare și dezinformare conștientă folosite de oricare dintre părți”, se mai arată în răspunsul transmis Turnul Sfatului.

Citește și Un milion de euro. Primăria lansează marea “deratizare, dezinsecție și dezinfecție“ a orașului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

///

Acum 4 ani

Si te mai miri de unde au unii averi? din contractele cu statul!!!
Raspunde

Salmonela Gorgonzales

Acum 4 ani

cu administratia locala.........no, 1 milion de euro niste apa cu insecticid, imprastiata cand si cand prin parcuri :D ...tepari nenorociti. au platit cativa oameni sa faca praf si mare tam tam vreo cateva zile pe an si poc...1 mil euro.
Raspunde

Marcu

Acum 4 ani

"... reprezentanții Primăriei Sibiu arată că ei nu au competențe în determinarea eventualelor neconformități..." ADICA ii doare in fundulet de ce s-a intamplat. Numai daca se intampla alta neconformitate, la Sibiu de data asta, doar atunci va fi o problema. Traiasca milioanele risipte ca doar avem de unde...
Raspunde

UnDacLiber

Acum 4 ani

O actiune eficienta de dezinsectie si deratizare ar insemna ca toate "capusele" si "rozatoarele" din institutiile publice sa dispara. Oare prin institutiile astea publice exista si angajati competenti?!
Raspunde

votantul

Acum 4 ani

Bun comentariu! la obiect!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus