Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Carnea de miel, căutată de sibieni și după scumpiri. „O dată pe an cumpărăm”

Carnea de miel, căutată de sibieni și după scumpiri. „O dată pe an cumpărăm”

Sărbătorile pascale se aproprie, iar sibienii care doresc să cumpere carne de miel pentru masa de Paști trebuie să știe că prețurile au crescut față de anii trecuți. Deși au venit în piața Cibin doar de la începutul săptămânii, comercianții care au adus carne de miel  spun că scumpirea de aproximativ zece lei pare să se resimtă și în vânzările pe care le-au avut până acum.

Comercianții din Piața Cibin spun că valul de scumpiri care s-a produs în ultima perioadă a dus inevitabil și la scumpirea cărnii de miel. „Noi avem kilogramul cu 45 de lei. Merge mai slăbuț față de anul trecut, dar nu avem ce face. Dacă toate s-au scumpit, am scumpit și noi”, ne-a explicat un comerciant pe care l-am găsit în Piața Cibin.

Alți vânzători consideră că pentru munca depusă prețul este unul mai mult decât rezonabil. „45 de lei este kilogramul. S-a scumpit față de anul trecut. Dacă vă spun sincer, la câtă muncă este, eu cred că ar trebui să fie și mai scump”, ne-a spus un alt vânzător din piață.

„Doar o dată pe an cumpărăm”

Deși creșterea prețurilor pare că îi dezavantajează pe comercianți, sibienii vor să aibă carne de miel pe masa de Paști. „E scump într-adevăr, dar nu luăm foarte mult. Dacă stăm să ne gândim, doar o dată pe an cumpărăm miel”, a spus o sibiancă.

„Eu am luat jumătate de miel. Suntem o familie numeroasă și  de aceea am cumpărat mai mult. Este într-adevăr mai scump față de anul trecut, dar nu avem ce face. Dacă vă uitați, peste tot s-au scumpit toate”, ne-a spus un alt sibian.

Prețul a ajuns la 40-45 lei/kg, din cauza scumpirii carburanților

Fermierii susțineau în urmă cu o lună că  că un kilogram de carne de miel va fi cu 30% mai mare față de 2021, lucru care s-a și întâmplat.

Florin Dragomir, preşedintele Asociației Eco Miorița spunea atunci că prețurile vor fi mai mari din cauza scumpirii motorinei şi benzinei, dar și a cerealelor. ”S-au scumpit şi grâul, şi porumbul, şi furajele, toate s-au scumpit, motorină, benzină, toate au mărit preţurile. Preţul la carnea de miel va fi 40 şi 45 de lei tăiat, carcasă, şi în jur de 20 de lei la viaţă. Aşa preconizăm altfel nu o să putem să ne acoperim cheltuielile de peste iarnă”, spunea fermierul citat de Observatornews.

”Preţurile la miei sunt în prezent la 18,5 lei plus TVA. Nu ştim cât va ţine preţul. La Paşti un kilogram va fi de 40-45 de lei. Majorarea costurilor este principala vinovată pentru un meniu de Paşte mai scump cu până la 20-30 de procente faţă de anul trecut. Şi de două ori mai mare decât este acum”, confirma și Mihai Şopa, crescător de ovine din Sibiu.

Citește și „Prețul cărnii de miel de Paște: ”S-au scumpit toate: va fi 40-45 lei/kg”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Marin

Acum 1 an

In 2019-2020 de Paste pretul mielului in piete era 20-25 RON/kg. Inteleg ca au fost scumpiri de atunci, dar de unde s-ar putea justifica dublarea pretului la miel? Evident ca nu are de unde, e pur si simplu dorinta de a face un profit cat mai mare. Si culmea unii vanzatori mai si comenteaza ca ar trebui sa fie mai scump! Dar pana la urma e cerere si oferta, fiecare din noi e liber sa aleaga daca vrea miel la pret de vita Angus sau zice pas.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus