Duminică,
21.07.2024
Parțial Noros
Acum
25°C

ifm a inaugurat a doua fabrică în Sibiu. Compania produce senzori „made in Romania” de un miliard de lei

ifm a inaugurat a doua fabrică în Sibiu. Compania produce senzori „made in Romania” de un miliard de lei

Aproximativ 75 de milioane de euro au investit germanii de la ifm în fabricile din Sibiu, punctul culminant fiind noua fabrică, inaugurată marți, 23 mai. Nu este o simplă hală de producție, ci o clădire sustenabilă, singură în Europa, conform administratorilor companiei, care a primit din partea organismului de certificare germană a clădirilor sustenabile medalia de aur. La ceremonia de inaugurare, investitorul german a mai anunțat că pentru următorii 10 ani mai are în planificare investirea a altor aproximativ 100 de milioane de euro.

Prezentă în România cu trei societăți comerciale - una de vânzări (ifm electronic) și două de producție (ifm efector din 2015 și ifm prover din 2017) -, investitorul german ifm a adunat astăzi la a doua locație din Zona Industrială Vest a Sibiului reprezentanții businessului sibian pentru a prezenta noua bijuterie din vestul Sibiului. Este vorba despre un nou sediu în care vor activa diviziile de vânzări și producție împreună, într-o clădire „verde”, care produce mai mult decât consumă.

În primul pas s-au executat un prim modul de producție, depozitul și spațiile administrative cu o suprafață desfășurată de 13.000 mp, urmând ca în următorii 2 ani să fie construit al doilea modul, iar în următorii 10 ani investitorul să ajungă la patru module de producție.

Investitorii germani, despre Sibiu

La ceremonia de inaugurare au vorbit șefii grupului ifm, veniți din Germania, care au ținut să descrie cum au ales Sibiul ca locație pentru extinderea businessului lor.

„ifm a fost înființat de tatăl meu în anii 60, care a fost pasionat de partea tehnică. În a doua generație, am luat noi frâiele. De ce suntem la Sibiu? Totul are legătură cu o strategie sustenabilă. În 2010, aveam înregistrată o creștere și ne-am dat seama că trebuie să ne extindem la nivel internațional. Am mers mai întâi în Polonia, dar nu a fost de ajuns. La Sibiu, la început voiam să fie doar o divizie de producție, dar când am venit aici am văzut că orașul e frumos, oamenii sunt simpatici și am decis că trebuie să ne extindem aici. Astfel, am reușit să ne dezvoltăm mai mult decât pe partea de producție. De aici avem o piață bună, o echipă bună. Așa că după ce prima echipă de producție a devenit prea mică, am decis să ne extindem și iată că ne aflăm în această nouă clădire. 40% din nevoile mondiale ale companiei sunt produse aici. Noua locație e un punct de cotitură, pentru ca să facem în continuare lucrurile la acest standard. Obiectivul ni l-am atins, dar nu suntem la final. Vom continua investițiile”, a menționat în discursul său Martin Buck, președintele grupului ifm.

Hans Peter Müller, general managing director, a precizat că aproape 800 de senzori sunt în lucru, iar în total, peste 1 milion de senzori se produc aici. Acesta a anunțat și despre intențiile investitorului de a se extinde: „Avem deja 75% din spațiu ocupat. Dacă vom crește, vom trece la etapa a doua”. Iar Christof von Rosenberg, directorul financiar al companiei, a vorbit entuziasmat: „Văd un campus frumos pentru sutele de locuri de muncă; văd dezvoltare românească și organizație funcțională. Când vin la Sibiu nu mi se pare că sunt în străinătate (...) Am investit la Sibiu 75 de milioane de euro și avem planificate alte 100 de milioane de euro pentru următorii 10-12 ani. putem produce aici produse de 1 miliard de lei pe an, dar după cum evoluează lucrurile cred că vom ajunge la un moment dat să dublăm cifrele”.

ifm Prover produce senzori industriali de presiune, nivel și debit.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale – viceprimarul Corina Bokor și administratorul public al județului, Adrian Bibu. Aceștia au avut cuvinte de laudă la adresa investitorului, ținând să sublinieze că noua investiție arată „cât e de deschisă administrația sibiană către investitori”.

ifm vrea să devină prosumator: Panouri fotovoltaice care produc mult, dar încă nu stochează energia

Potrivit lui Alex Magdoiu, manager general al locației din Sibiu, ifm Electronic, societatea care se ocupă de vânzări are 25 de angajați, iar ifm Prover are aproximativ 250 de colegi, ambele divizii funcționând deja în noua locație; alți 500 de angajați fiind la ifm Efector.

Pe partea de sistem energetic, Alex Magdoiu a explicat pentru Turnul Sfatului care sunt provocările: „Avem toată partea de producție, panouri fotovoltaice, unde la puterea pe care am instalat-o noi, 700 kW, încă este un pic neclară procedura de a deveni prosumator. Încă nu e cunoscută foarte bine procedura, legislația. Cadrul legislativ a reglementat ce se întâmplă până la 400 de kW, noi avem mai mult și este un pic neclar ce se întâmplă. Din ce înțeleg, cadrul legislativ arată că la peste 1 MW devii producător, iar noi suntem cumva la mijloc, în care primim sfaturi diferite și încă n-am putut să concretizăm ceva. 

Pentru noi, prioritatea a fost să pornim producția, să pornim panourile fotovoltaice și să ne producem noi curentul pe care îl consumăm. Încă nu vindem curent, vom putea. Până la urmă, e normal să lăsăm curentul produs verde și pentru alții. Problema este că în weekend noi nu producem, pentru că nu lucrăm și e păcat de curentul produs sâmbăta și duminica, pe care momentan nu-l inserăm în rețea, pentru că nu avem voie”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5793

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Sefi de schimb

Acum 1 an

din pacate o fabrica in care exista inca sefi de schimb care zbiara la angajati considerandu-i sclavi pe plantatie. conducerea si HR-ul toleareaza aceste lucruri si incearca sa le musamalizeze. Toti sunt rude intre ei si ca nou venit nu ai nici o sansa sa semnalezi un abuz, se acopera toti unul pe altul ca niste mafioti. Multi oameni se angajeaza aici fiind indusi in eroare de imaginea propagandistica ce o construieste hr-ul prin tombole in care esti fortat sa lasi calificative bune pe google. O gramada de oameni pleaca in primele luni cand vad peste ce clica de sefi de schimb incompetenti au ajuns. Au o mare fluctuatie de personal, de asta angajeaza in continuu operatori, pe posturile cele mai grele unde nu sta nimeni, mai ales ca si zbiara la tine. O fabrica ceausista unde pilele cunostintele si relatiile primeaza. de evitat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus