Pentru trei articole publicate de Turnul Sfatului despre o parte din dosarele în care este implicat, Eugen Iordănescu, directorul Camerei de comerț Sibiu, anunță că va depune plângere penală. Iordănescu cere procurorilor să investigheze cum de Turnul Sfatului și redactorul care a scris despre el au obținut informații despre dosarele în care este cercetat. Asta deși cu câteva zile înainte, avocatul care îl reprezintă pe Iordănescu a aflat că sursa informațiilor este una cât se poate de publică: toate articolele au drept sursă oficială informațiile din motivările redactate de judecători în procesele care au ajuns pe rolul Tribunalului şi Judecătoriei Sibiu şi care fac referire la diferite dosare în care este implicat Eugen Iordănescu.
„Iordănescu, șeful CCIA: dosar cu o miză de nouă milioane de euro, redeschis de procurori la cererea Tribunalului”, „Dosarele Iordănescu: procurorii investighează terenuri cumpărate ieftin și vândute pe bani buni pentru autostrada Sibiu – Boița” și „Privare de libertate: un nou dosar penal redeschis pe numele lui Eugen Iordănescu” sunt cele trei articole care vor sta la baza plângerii penale, conform unui comunicat de presă emis în după-amiaza zilei de luni și semnat de Șerban Moga, avocatul la care a apelat Eugen Iordănescu.
„Publicația locală «Turnul Sfatului» din Sibiu a realizat mai multe articole, în care a dat publicității informații nepublice, privind pe dl. Iordănescu Eugen, directorul Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Sibiu. În conformitate cu dispozițiile articolului 304 din Codul penal: «Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea» reprezintă infracțiune. Vom depune plângere penală împotriva publicației locale, Turnul Sfatului, precum și împotriva redactorului articolelor respective, Deleanu Traian”, se arată în comunicatul care a fost transmis mai multor redacții din Sibiu, dar nu și publicației Turnul Sfatului (comunicatul a fost obținut de la colegi din presa sibiană).
Ce vede Iordănescu ilegal
Primul articol care îl determină pe Iordănescu să ceară intervenția procurorilor a apărut în septembrie 2021 – „Iordănescu, șeful CCIA: dosar cu o miză de nouă milioane de euro, redeschis de procurori la cererea Tribunalului”. Este vorba despre un dosar care a ajuns pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu în 2018, clasat ulterior și redeschis de către procurorii sibieni ca urmare a unei decizii a Tribunalului Sibiu. Dosarul face parte dintr-un impresionant păienjeniș de peste 100 de procese în care două părți (Eugen Iordănescu fiind alături de una din acestea) își dispută 6,6 ha de teren aflate în zona din spatele noului mall din Sibiu.
Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Sibiu ca urmare a plângerii formulată de una dintre părți (din care face parte și Constatin Samson) împotriva soluției de clasare dispusă de procurori. De altfel, acesta a fost și momentul în care Turnul Sfatului a aflat detalii despre acest dosar, procesul împotriva soluției de clasare fiind unul căruia i s-a făcut publicitate pe portalul instanțelor de judecată. ”Judecătorul de cameră preliminară este de părere că rezultă suspiciuni rezonabile că s-ar fi comis infracțiunile pentru care s-a pronunțat soluția de clasare”, se arată în motivarea prin care Tribunalul Sibiu a dispus redeschiderea dosarului de urmărire penală, dosar care – mai apoi, după cum susține avocatul lui Iordănescu – a fost din nou clasat.
Eugen Iordănescu – deși a fost solicitat de fiecare dată să ofere declarații, fără a mai răspunde în ultimul timp – consideră că în articol „se arată în mod tendențios faptul că acesta ar fi subiectul unui dosar penal amplu”. „Datele din dosarul respectiv sunt nepublice, iar judecătorii au decis că nici una din afirmațiile persoanei care a formulat reclamația nu se susține. Ultimul aspect, respectiv constatarea nevinovației domnului Iordănescu, nu a apărut nici în acel articol, nici vreun articol ulterior. Pe de altă parte, procedurile au avut loc în cameră de consiliu, așa cum este regula când un dosar se află într-un stadiu incipient, iar publicitatea acestuia ar putea afecta interesele persoanelor care sunt parte în dosar doar pentru a clarifica aspectele reclamate”, rezumă Iordănescu, prin avocat, motivele care îl determină să anunțe public că va depune plângere penală.
Al doilea material de presă pentru care cel care reprezintă oamenii de afaceri din Sibiu spune că va depune plângere penală a fost publicat la finele lunii trecute. „Dosarele Iordănescu: procurorii investighează terenuri cumpărate ieftin și vândute pe bani buni pentru autostrada Sibiu – Boița” este numele articolului care a pornit de la un proces deschis tocmai de Eugen Iordănescu, în aprilie anul acesta. Este vorba de un proces în care Iordănescu se plângea instanței că unul din dosarele deschise de procurori pe numele său trenează de prea mult timp în faza de urmărire penală.
Între timp Iordănescu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție în respectivul dosar, doar că în procesul deschis de Iordănescu împotriva duratei urmăririi penale au apărut informații cât se poate de interesante. În fața instanței, reprezentanții procurorilor sibieni au arătat că nu au stat degeaba, ci au demarat investigații atât despre modul în care Iordănescu, prin Parcul industrial Sibiu SA, a ajuns să pună mâna pe o parte din 100 de ha de teren ale comunei Șelimbăr, cât și despre modul în care terenul pentru organizarea de șantier necesară autostrăzii Sibiu – Boița a fost cumpărat ieftin de Iordănescu, care l-a vândut, mai apoi, constructorilor la prețul pieței.
Și acest proces care a stat la baza articolului publicat de Turnul Sfatului a fost făcut public pe portalul instanțelor de judecată.
„În cuprinsul articolului, dl. Iordănescu este acuzat de publicație că ar fi dat ”un veritabil tun” pe bunurile publice. Menționăm că statul nu a formulat nici o acuzație față de clientul meu cu privire la astfel de aspecte. De asemenea, menționăm faptul că Parcul Industrial Sibiu S.A. este o societate privată, neavând în patrimoniu bunuri publice, cum afirmă publicația. Nu în ultimul rând, subliniem că informațiile prezentate de publicație sunt nepublice și confidențiale, iar o astfel de scurgere de informații este nelegală, nescuzabilă și mai ales tendențioasă, cât timp nu se prezintă întregul context”, susține avocatul în comunicatul transmis instituțiilor de presă, mai puțin publicației Turnul Sfatului.
Merită menționat în acest context că Turnul Sfatului a publicat în urmă cu doi ani un amplu articol despre veritabilul „tun” care a stat în spatele Parcului industrial Sibiu SA, o societate cu acționari ascunși publicului, în care a intrat și Consiliul local Șelimbăr, în vremea în care Daniel Maricuța era primar. Cu 100 de ha subevaluate de 200 de ori a intrat CL Șelimbăr în acționariatul societății, fapt care a intrat în atenția DNA. Cum să îți treci Sibiul pe nume, cu terenuri subevaluate de 200 de ori. Rețeta lui Eugen Iordănescu este articolul mai amplu pe acest subiect.
Refrene cu repetiție
În fine, cel de-al treilea articol care l-a determinat pe Iordănescu să emită comunicate de presă prin care anunță depunerea unei plângeri penale a fost publicat săptămâna trecută. „Privare de libertate: un nou dosar penal redeschis pe numele lui Eugen Iordănescu” este numele articolului care tot de la un proces aflat pe rolul Tribunalului Sibiu a pornit. Proces deschis pe rolul Tribunalului Sibiu pentru reconfirmarea deschiderii urmăririi penale, dosar deschis ca urmare a unei sesizări depusă de Constantin Samson (același care apare și în primul articol mai sus amintit), prin care acesta arăta că a fost închis de către Iordănescu într-o hală a fostului Simerom. Reconfirmarea deschiderii urmăririi penale a fost cerută de către primul procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, instanța admițând că decizia de clasare a fost „rezultatul unei anchete superficiale, ale cărei concluzii nu sunt susținute de probele administrate”.
În comunicatul transmis după ce Turnul Sfatului a publicat și un al doilea articol despre acest subiect – articol în care apar imagini de la privarea de libertate amintită în sesizare -, avocatul lui Iordănescu lansează și afirmații care nu au nicio legătură cu realitatea. „Publicația află și de acest dosar înaintea clientului meu. Domnul Iordănescu nu a fost până la acest moment acuzat de o astfel de faptă și nu a fost nici măcar citat pentru a da lămuriri. Înțelegem că este vorba de o plângere a unei persoane care a mai formulat în trecut numersoase alte reclamații, care s-au dovedit a fi nesusținute în cele din urmă. Amintim ca nu orice dosar al instanței este public. Atunci când se fac anumite verificari prealabile cu privire la diferite plângeri, procedurile au caracter nepublic, tocmai pentru a proteja intersele cetățenilor. Publicația «Turnul Sfatului» se erijează într-un fel de judecător al unor dosare în mass – media, care dă diferite verdicte (proprii sau posibil ca urmare a plăților efectuate de diferite persoane interesate), iar acest lucru afecteză bunul mers al justiției, precum și interesele mai multor persoane private”, scrie avocatul lui Iordănescu.
Precizările că Turnul Sfatului „ar da verdicte” și, mai ales, că ar face acest lucru „ca urmare a plăților efectuate de diferite persoane interesate” nu au nicio legătură cu realitatea, după cum au putut să constate cititorii publicației în cei 14 ani de existență, în care au fost publicate sute de investigații jurnalistice. După cum cititorii publicației s-au putut convinge în toți acești ani, Turnul Sfatului a încercat întotdeauna să mențină un grad cât mai ridicat de performanță profesională, lucru care a implicat și respectarea deontologiei profesionale. Prin urmare, toate articolele publicate ca urmare a unor contracte publicitare sunt marcate ca atare. Iar susțineri că „investigațiile” ar fi rezultatul unor plăți fac parte doar din refrenele celor care sunt vizați de astfel de investigații.
Statul de drept
Avocatul lui Eugen Iordănescu își încheie comunicatul invocând statul de drept. „Nu este firesc, ca într-un stat de drept, presa să reprezinte o unealtă de presiune și discreditare publică. Dimpotrivă, presa trebuie să reprezinte un organism independent si imparțial și un instrument de informare corectă a opiniei publice”, mai scrie Șerban Moga, avocatul lui Iordănescu, cel care a fost confirmat definitiv drept colaborator al Securității și a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție exercitate din postura de reprezentant al intereselor sibienilor.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: scurgeri informatii directorul , informatii nepublice , Turnul Sfatului , Şerban Moga , Eugen Iordănescu , plangere penala
Vizualizari: 4906
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Raluca Budusan
Acum 3 ore
Em
Acum 3 ore
Hermann Stadt
Acum 3 ore
Un cititor
Acum 4 ore
H-Bomb