Proiect lansat în urmă cu trei ani, amenajarea unei zone de agrement și ecoturism pe dealurile Gușteriței se cere scumpită a doua oară. Și asta deoarece peste 80% din dotările proiectului sunt de import, sunt printre motivele invocate.
Pentru că nimeni nu a participat la licitația organizată în primăvara acestui an pentru proiectarea și execuția Gușterlandului – numele ales printr-un sondaj derulat în preajma campaniei electorale de acum trei ani – în luna mai a acestui an, conducerea Primăriei Sibiu a solicitat consilierilor locali să aprobe mărirea bugetului alocat. Cu unanimitate de voturi, cei votați de sibieni în Consiliul local au aprobat majorarea bugetului alocat Gușterland-ului de la 46,1 milioane de lei, cu tot cu TVA, 53,7 milioane de lei, cu tot cu TVA.
Cu bugetul astfel mărit, în luna iunie 2023, Primăria a lansat o nouă licitație la care, după mai multe runde de clarificări, a prelungit termenul de depunere a ofertelor până pe 9 august 2023. Zi în care, în cadrul procedurii a fost depusă o singură ofertă a unei asocieri formată din trei firme cu 14 subcontractori. Asocierea este condusă de sibienii de la Con-A Operations SRL, alături de care ofertanți sunt gălățenii de la Ischia SRL și Submit SRL, din Prahova.
Primăria Sibiu a crescut iar costurile Gușterlandului în urmă cinci luni
La deschiderea ofertei financiare, reprezentanții Primăriei Sibiu au descoperit că asocierea în discuție a solicitat un preț mai mare decât cel alocat de la bun început. Și, cum legea permite acest lucru, administrația solicită acum creșterea bugetului alocat Gușterlandului, pentru a putea atribui contractul.
„Oferta depusă respectă prevederile art. 137, alin. (1) şi (2) lit. e) if) din HG 395/2016, având posibilitatea legală de a oferta peste valoarea estimată a contractului, în conformitate cu costurile reale ale sectorului de profil. Analizând evoluţia macroeconomică din domeniul construcţiilor la nivel naţional și internaţional (având în vedere că peste 80% din investiţie prevede dotări ce sunt supuse reglementărilor de import) propunem majorarea cheltuielilor din devizul general cu 8%, pentru a putea demara procedurile legale în vederea semnării contractului de proiectare şi execuţie lucrări”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul.
Majorarea bugetului alocat Gușterlandului de la 53,7 milioane de lei, la 58,1 milioane de lei, cu tot cu TVA, mai este justificată prin „creșterea accentuată” a prețului la materialele de construcții, la faptul că indicele prețurilor de consum a crescut cu 4,21% în august 2023 față de martie 2023 (luna la care a fost raportată creșterea de prețuri aprobată de consilierii locali în mai) sau că valorile manoperei din devizul general sunt cele de la nivelul lunii august a anului trecut.
Banii pentru proiectarea și execuția acestui proiect ar urma să vină din fondurile europene alocate în mod neconcurențial municipiului Sibiu. „Un aspect important de menţionat este că acest obiectiv de investiţii va fi depus spre aprobare în cadrului Programului Regiunea Centru 2021-2027, una din condiţiile obligatorii fiind anexarea la cererea de finanţare a proiectului tehnic aprobat şi a devizului general actualizat la etapa PT, neexistând un standard de cost impus pentru axa dedicată acestor tipologii de investiţii”, se mai arată în raportul citat.
Merită amintit că o situație similară s-a petrecut și în ceea ce privește proiectul de modernizare și extindere a Aeroportului internațional Sibiu: Consiliul Județean a aprobat majorarea bugetului alocat proiectului, după ce singura ofertă depusă de asocierea Con-A Operations, Bog`Art și UTU avea o valoare care depășea sumele alocate. Detalii aici: Con-A, UTI și Bog`Art câștigă extinderea Aeroportului Sibiu. Prețurile au crescut cu 10% înainte de a începe lucrările
Consultă aici, în format integral, proiectul de hotărâre
Gușterland înseamnă o zonă care va include parcări Park&Ride, pârtie de schi pe suprafața sintetică, sanie/bob de vară, terasă panoramică și zonă de joacă, zonă de popas turistic, pavilion multifuncțional, traseu pentru biciclete, traseu pietonal, sistem de iluminat, alimentare cu energie electrică obiecte și echipamente, sistem de monitorizare a siguranței și hot spot-uri wifi, amenajare peisagistică, alei acces. Citește mai multe despre acest proiect aici
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: scumpire gusterland , con-a operartions , proiect gusterland , primaria gusterlandului scumpi , licitatie gusterland , Gușterland , Primăria Sibiu
Vizualizari: 2408
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
A
Acum 1 oră
Sparrow
Acum 1 oră
Rik
Acum 1 oră
Sparrow
Acum 1 oră
Sparrow