Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Primăria cere iar scumpirea Gușterlandului: peste 58 de milioane de lei. O singură asociere participă la licitație și va primi contractul

Primăria cere iar scumpirea Gușterlandului: peste 58 de milioane de lei. O singură asociere participă la licitație și va primi contractul

Proiect lansat în urmă cu trei ani, amenajarea unei zone de agrement și ecoturism pe dealurile Gușteriței se cere scumpită a doua oară. Și asta deoarece peste 80% din dotările proiectului sunt de import, sunt printre motivele invocate.

Pentru că nimeni nu a participat la licitația organizată în primăvara acestui an pentru proiectarea și execuția Gușterlandului – numele ales printr-un sondaj derulat în preajma campaniei electorale de acum trei ani – în luna mai a acestui an, conducerea Primăriei Sibiu a solicitat consilierilor locali să aprobe mărirea bugetului alocat. Cu unanimitate de voturi, cei votați de sibieni în Consiliul local au aprobat majorarea bugetului alocat Gușterland-ului de la 46,1 milioane de lei, cu tot cu TVA, 53,7 milioane de lei, cu tot cu TVA.

Cu bugetul astfel mărit, în luna iunie 2023, Primăria a lansat o nouă licitație la care, după mai multe runde de clarificări, a prelungit termenul de depunere a ofertelor până pe 9 august 2023. Zi în care, în cadrul procedurii a fost depusă o singură ofertă a unei asocieri formată din trei firme cu 14 subcontractori. Asocierea este condusă de sibienii de la Con-A Operations SRL, alături de care ofertanți sunt gălățenii de la Ischia SRL și Submit SRL, din Prahova.

Primăria Sibiu a crescut iar costurile Gușterlandului în urmă cinci luni

La deschiderea ofertei financiare, reprezentanții Primăriei Sibiu au descoperit că asocierea în discuție a solicitat un preț mai mare decât cel alocat de la bun început. Și, cum legea permite acest lucru, administrația solicită acum creșterea bugetului alocat Gușterlandului, pentru a putea atribui contractul.

„Oferta depusă respectă prevederile art. 137, alin. (1) şi (2) lit. e) if) din HG 395/2016, având posibilitatea legală de a oferta peste valoarea estimată a contractului, în conformitate cu costurile reale ale sectorului de profil. Analizând evoluţia macroeconomică din domeniul construcţiilor la nivel naţional și internaţional (având în vedere că peste 80% din investiţie prevede dotări ce sunt supuse reglementărilor de import) propunem majorarea cheltuielilor din devizul general cu 8%, pentru a putea demara procedurile legale în vederea semnării contractului de proiectare şi execuţie lucrări”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul. 

Majorarea bugetului alocat Gușterlandului de la 53,7 milioane de lei, la 58,1 milioane de lei, cu tot cu TVA, mai este justificată prin „creșterea accentuată” a prețului la materialele de construcții, la faptul că indicele prețurilor de consum a crescut cu 4,21% în august 2023 față de martie 2023 (luna la care a fost raportată creșterea de prețuri aprobată de consilierii locali în mai) sau că valorile manoperei din devizul general sunt cele de la nivelul lunii august a anului trecut.

Banii pentru proiectarea și execuția acestui proiect ar urma să vină din fondurile europene alocate în mod neconcurențial municipiului Sibiu. „Un aspect important de menţionat este că acest obiectiv de investiţii va fi depus spre aprobare în cadrului Programului Regiunea Centru 2021-2027, una din condiţiile obligatorii fiind anexarea la cererea de finanţare a proiectului tehnic aprobat şi a devizului general actualizat la etapa PT, neexistând un standard de cost impus pentru axa dedicată acestor tipologii de investiţii”, se mai arată în raportul citat.

Merită amintit că o situație similară s-a petrecut și în ceea ce privește proiectul de modernizare și extindere a Aeroportului internațional Sibiu: Consiliul Județean a aprobat majorarea bugetului alocat proiectului, după ce singura ofertă depusă de asocierea Con-A Operations, Bog`Art și UTU avea o valoare care depășea sumele alocate. Detalii aici: Con-A, UTI și Bog`Art câștigă extinderea Aeroportului Sibiu. Prețurile au crescut cu 10% înainte de a începe lucrările

Consultă aici, în format integral, proiectul de hotărâre 

Gușterland înseamnă o zonă care va include parcări Park&Ride, pârtie de schi pe suprafața sintetică, sanie/bob de vară, terasă panoramică și zonă de joacă, zonă de popas turistic, pavilion multifuncțional, traseu pentru biciclete, traseu pietonal, sistem de iluminat, alimentare cu energie electrică obiecte și echipamente, sistem de monitorizare a siguranței și hot spot-uri wifi, amenajare peisagistică, alei acces. Citește mai multe despre acest proiect aici 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Mihai Tanase

Acum 6 luni

Gușterland, ce nume fain gasit pentru o comunitate "gestionata" (?) de gușteri...
Raspunde

Kokos

Acum 6 luni

Aici e vina falnicilor locuitori ai Sibiului , care au votat cu mânuța lor numele ăsta de toată jena!
Raspunde

Kukuruku

Acum 6 luni

Pai oamenii au votat numele, primaria s-a supus. Sibienii s-au gandit sa faca misto de sondaj si sa propuna Gusterland, primaria le-a dat o lectie, ca se fiecare data cand o sa vada numele, sa stie ca ei au fost responsabili. Dupa aia, cu numele pt parcul Belvedere si-au invatat lectia glumetii.
Raspunde

58 mil. îngropați in afara orașului, la marginea padurii

Acum 6 luni

Fie că iei Sibiu la pas fie că ne uitam pe google maps din Turnișor până în Hipodrom cu greu găsești câte un petic de verdeață, copaci sau spatiu verde. Doar cl Poplăcii, cl. Dumbrăvii și V. Aurie au în proximitate parcul sub arini. In rest mai exista 3 miniparcuri in tot orasul. În atare condiții de lipsa crunta de spații de recreere in cartiere, vine primăria fodor in inteligenta ei nețărmurită să facă zona de agrement tot langa padure că și parcul Belvedere. Sa mergem că la Belvedere în parc cu mașina. Noaptea minții în clădirea primăriei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elzoroaba

Acum 6 luni

Păi în cartiere nu vreți parcări, postacilor?
Raspunde

Paul

Acum 6 luni

O sa facă și piste de biciclete până acolo astfel încât să nu fi dependent de mașină. Unde în interiorul orașului ar fi dispus de un teren de peste 300.000mp pt un astfel de proiect ? Dezvoltare nu înseamnă să comasezi totul doar in cartiere.
Raspunde

@ Paul

Acum 6 luni

ideea nu e sa nu se faca. Dar cand primaria se ocupa de tiribombe inseamna ca totul e perfect in oras. Si NU E. In 2023 avem cartiere populate de zeci de mii de sibieni care nu au nici o urma de parc in proximitate si nici nu se fac planuri pentru asa ceva. LEGEA OBLIGA ADMINISTRATIILE sa asigure min. 26m.p. de spatiu verde pe cap de locuitor. In Sibiu avem circa 5 m.p. de spatii verzi pe cap de locuitor. Pana si Bucurestiul are mai mult spatiu verde. Iar daca intrebi primaria de parcuri sau spatii verzi te trimite la padure - in padurea dumbrava - evident cu masina.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus