Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Prima intervenție a Ambulanței monumentelor din acest an: bolta prăbușită a bisericii din Surduc este adusă în Muzeul Astra, pentru reabilitare

Prima intervenție a Ambulanței monumentelor din acest an: bolta prăbușită a bisericii din Surduc este adusă în Muzeul Astra, pentru reabilitare

Voluntari, echipe de specialiști în restaurare, studenți de la Sibiu și Cluj, alături de localnici, participă zilele acestea la acțiunile de dezasamblare a bolții prăbușite a bisericii de lemn din Surduc, județul Cluj, monument istoric care datează din 1758.

 

„Suntem din nou la Surduc, unde încercăm să salvăm această minunăție de boltă prăbușită, împreună cu experți în domeniul restaurării picturii. Este o intervenție de urgență, deocamdată”, arată arhitectul Eugen Vaida, fondatorul Ambulanței monumentelor, una din inițiativele civice de mare succes din țara noastră în ceea ce privește protejarea patrimoniului cultural.

Printr-un video publicat pe pagina sa de Facebook, Eugen Vaida anunță că lucrările de recuperare a bolții prăbușite vor dura aproximativ două zile, după care structura va fi transportată la Muzeul Astra, din Dumbrava Sibiului, în vederea restaurării, programată pentru toamna acestui an. „Este o primă descindere de anul acesta, probabil va fi nevoie de sprijin pentru a restaura și aduce înapoi această boltă”, a mai anunțat Eugen Vaida.

Părăsită de credincioși din 2014, când a avut loc ultima slujbă aici, bolta bisericii din lemn s-a prăbușit în 2021, în urma unei furtuni.

„Ne cerem iertare de pe acum generațiilor tinere”

„Edificiul se individualizează din depărtare prin silueta aparte, dominată de turnul clopotniță foarte decorativ, cu galerie deschisă și patru turnulețe în jurul coifului, amintindu-ne încă o dată că monumentele clujene excelează în această privință. Pridvorul restrâns în dreptul intrării de pe latura sudică, profilat printr-un acoperiș în două ape, aduce o notă în plus”, descriu biserica din Surduc (comuna Iara, județul Cluj) reprezentanții Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, citați de Apuseni Info.

Monumentul datează din 1758, piciorul de piatră al mesei altarului fiind din 1788. Pictura care a acoperit bolta prăbușită este descrisă drept valoroasă. „ Această pictură murală, care se păstra doar pe bolta naosului și la tâmplă, restul ansamblului (altarul și pronaosul) fiind acoperit cu tencuială, datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Astfel, în 1824 a fost chemat să înfrumusețeze biserica Irimie Ștefan «zugrav din Filea de Jos», care s-a semnat pe peretele vestic al naosului. Acesta așază, într-o cromatică dominată de roșu și verde, scene din Ciclul Patimilor lui Hristos pe boltă, alături de imaginile celor patru evangheliști. În partea superioară a iconostasului este pictată o Răstignire, iar pe peretele de vest al naosului apar figuri în costum militar, deasupra cărora sunt redați Adam și Eva. Regăsim și în acest caz uniformele austro-ungare în scenele patimilor, dar remarcăm și accentul pus pe reprezentarea puternic moralizatoare a lui Iuda primind punga cu bani, într-o scenă, și apoi spânzurat, în alta”, mai arată sursa citată.

Despre starea monumentului și modul în care autoritățile și comunitatea contemporană reacționează a comentat, în dreptul video-ului său, și Eugen Vaida. „Peste 30-40 de ani când întreg patrimoniul României va fi conservat și pus în valoare, mulți se vor întreba dacă aceste imagini au fost veridice și cum de am ajuns în situația aceasta. Ne cerem iertare de pe acum generațiilor tinere care vor face, cu siguranță, mai mult pentru patrimoniu decât ar fi trebuit să facem noi. Au început deja”, a mai scris Eugen Vaida.

Sursa foto principală: Facebook / Tradiții clujene

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus