Luni,
18.08.2025
Partial Noros
Acum
21°C

„Trândoasele” din Păuca: plăcintele cu rețeta secretă. ”Am avut inclusiv miniștri, care le-au încercat”

„Trândoasele” din Păuca: plăcintele cu rețeta secretă. ”Am avut inclusiv miniștri, care le-au încercat”

„Trândos” înseamnă cleios în satele de la marginea județului, de la granița cu Alba, iar plăcintele care se fac aici au primis acest nume. Istoria lor a fost relatată de către reprezentanții Consiliului Județean Sibiu în seria ”oameni și locuri de poveste”.

Trei sunt satele de pe Valea Secașelor ce-și dispută supremația în privința plăcintelor „trândoase”, fiecare dorind să se proclame ca fiind locul care a dat gurmanzilor un motiv în plus de a savura vechea bucătărie românească, se precizează pe pagina de Facebook.

”Secretul este că înăuntru nu trebuie să rămână aer”

Fie că mergeți în Păuca, Bogatu Român sau Broșteni, oamenii vă vor spune că plăcinte ca ale lor nu o să găsiți nicăieri și că-i musai să le încercați. Și vă vor mai spune că „trândos”, înseamnă cleios.

Aneta Crăciun din Broșteni spune că de fapt secretul lor e răbdarea.

„Le fac așa cum am învățat de la o rudă din Bogatu Român, cu brânză de burduf, ou de casă, lapte covăsit, făină albă, ulei, praf de copt și sare. Nu-ți mai trebuie decât răbdare și drag de lucru”, spune femeia pe pagina de Facebook a CJ Sibiu.

Oferă oricui lista ingredientelor, însă nu va spune niciodată și cantitățile, de fapt cheia oricărei rețete.

„Pot să spun că aluatul trebuie frământat până devine cleios, adică trândos, cum zicem noi pe aici, pe Secașe. Cu sucitorul se întinde, apoi se porționează. Brânza de burduf se așterne din belșug, că la noi oamenii nu-s zgârciți. Apoi, cu răbdare, marginile se închid roată și, cu sucitorul, se întinde ușurel plăcinta. Secretul este că înăuntru nu trebuie să rămână aer”, povestește Aneta Crăciun.

Ieșite de sub sucitor și burdușite cu brânză, plăcintele se odihnesc preț de câteva minute pe un ștergar alb. Se pregătesc pentru un nou popas în ceaunul cu ulei încins. „Nu le las mult, doar până prind culoare”.

”Între musafiri am avut inclusiv miniștri, care au încercat plăcintele trândoase”

Aluatul gălbui se transformă într-un aur de toamnă, iar miresmele de plăcintă proaspătă umplu încăperea, pentru ca, mai apoi, să se reverse în stradă. „Nu mi-a fost niciodată greu să le fac pentru că îmi place să gătesc și sunt mulțumită să văd că oamenii mai cer câte o porție în plus”, spune femeia.

Talentul Anetei Crăciun nu-i este străin primarului Niculae Dancu, cel care se pregătește pentru cel de-al nouălea mandat în fruntea Primăriei Păuca. De altfel, nu există eveniment oficial în care „trândoasele” să lipsească de pe masă.

„Între musafiri am avut inclusiv miniștri, care au încercat plăcintele trândoase. Au întrebat chiar de rețetă, dar le-am spus ceea ce și gospodinele noastre o tot zic: că este secretă. Și că dacă mai vor, să mai vină pe la noi, că mai facem”, spune primarul.

Plăcintele au și o variantă mai... ușurică: „Aluatul întins îl prăjim în ulei, iar apoi așternem pe el strat gros de dulceață. Hai, încercați”, spune Aneta Crăciun, întinzând o bucată fierbinte de aur „trândos”, devenit crocant, și un borcan cu dulceață de vișine, făcută din fructele pomului ce se ițește prin geamul bucătăriei, alături de alți confrați din livada familiei.

Dulcele parfumat rivalizează cu aroma brânzei de burduf, aluatul fiind crocant în ambele variante. Fiecare plăcintă reușește să pună în dificultate și pe cel mai pretențios degustător chemat să dea un verdict. Totuși, până la urmă, cel mai bine este să mergi pe mâna gazdelor: încerci cu brânză, apoi cu dulceață, iar dacă-ți place, mai iei un rând.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

HBomb

Acum 10 luni

Interesant. Deci plăcintele astea cu brânză sărată se mănâncu cu gem sau dulceață? N-am mai întâlnit combinația asta prin alte sate. Trebuie încercat.
Raspunde

Lutte

Acum 10 luni

Se pare ca iar a fomitat cineva pe pagina ei fe fbk pentru ca toate fițuicile locale sau s-au mobilizat sa publice postarea ! Asta este independența presei !
Raspunde

Eu

Acum 10 luni

Bă nene HBO. Ălea mai "ușoare"se fac doar din aluat simplu. Fără brânză. Și pe urmă se pune gem pe ele. Greu cu cititul. Apăi să mai și faci. Nu ai mâncat în viața ta, o felie de pită cu gem?
Raspunde

Bogatean

Acum 10 luni

Minunata, eram singurul nepot care trece de 10,minunata bunica
Raspunde

Sorin

Acum 10 luni

Confirm!Sunt delicioase,le-am gustat!
Raspunde

Kukuruku

Acum 10 luni

Orice prost e ministru, nu e motiv de lauda. Lauda e sa fii angajat pe bune, nu politic.
Raspunde

La plăcinte înainte!

Acum 10 luni

Da, sigur, că plăcinte cu brânză de burduf să fac numa-n trei sate fără oi. :-))) A dracu fufele și fufii de la CJ Sibiu, merg pe la tanti asta din Păuca și mâncă bine. Apoi trimit și ziariștii independenți să facă o analiză, independentă evident, a plăcintelor. Ce activitate pentru cetățeni au acolo! Valorile pe care bolșevicii le pricep se reduc la nevoi primare, la bortocane în cazul ăsta. Cum fac și la Muzeul Astra, tot bortocane umflate, dar le putrezesc exponatele. Dar nu i-ai auzi, ai dracului de fufe și fufi, să vorbească despre cum fac un drum expres Sibiu-Mediaș ... că de marele spital ne-am lămurit. Nu era pentru noi, era pentru cei din comandamentul militar pentru viitorul război cu rușii, dar au rezolvat extinzând spitalul militar în spațiul verde al acestuia. Apoi fac parc la dracu-n praznic pentru gușteri, să raporteze viață de calitate la Sibiu. Niște prăpădiți.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus