Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Transavia se opune ridicării unui cartier la Cristian, Sibiu. Primăria vrea să permită construcția în zona de protecție a fermei

Transavia se opune ridicării unui cartier la Cristian, Sibiu. Primăria vrea să permită construcția în zona de protecție a fermei

Un dezvoltator imobiliar vrea să construiască un cartier rezidențial cu locuințe și spații de servicii într-o zonă cel puțin ciudată în apropiere de Sibiu. Cei care vor alege să locuiască acolo dacă planul va fi aprobat, vor trebui să se acomodeze cu imediata vecinătate a unei mari ferme de păsări. În plus, vor avea nu foarte departe Depozitul Ecologic Cristian, adică groapa de gunoi și aeroportul din Sibiu.

Printr-o adresă depusă recent la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, compania Transavia reclamă și contestă Decizia etapei de încadrare finale conform H.G. nr. 1076/2004, pentru Planul Urbanistic de Detaliu „Construire locuințe P+2E, servicii comerciale, dezmembrare imobil, extindere rețele, branșamente utilități propus a se implementa în comuna Cristian, str. XIII, F.N., CF 103621, nr. top. 8849/3/1/7, județul Sibiu”, publicată în anunțul din data de 28.07.2020, pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu.

Transavia reclamam faptul că amplasamentul PUD-ului,  se află în aria de protecție sanitară a fermei sale  și nu se corelează cu prevederile programului de dezvoltare al Planului Urbanistic General care a stat la baza emiterii avizului de mediu în 2017. 

În planul de încadrare în teritoriu de la acel moment, în aria de protecție de 1000 m pe direcția NE la distanța de 435 m nu există propunerea de micșorare a zonei de protecție, spun reprezentanții firmei din Alba, iar în cadrul documentației de mediu care a stat la baza emiterii avizului de către Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, nu sunt făcute precizări referitoare la micșorarea distanței pe direcția NE până la 435 m dintre fermă și zona în care se vor construi locuințele.

Cum avizul de mediu pentru planuri și programe are aceeași perioadă de valabilitate ca și planul sau programul care a fost emis, cu excepția cazului în care intervin modificări ale respectivului plan sau program, conform legislației specifice, P.U.G.-ul  comunei Cristian nu deține aviz de mediu pentru modificările survenite în relația cu Ferma Transavia iar un plan urbanistic de detaliu nu poate modifica planurile de nivel superior, drept pentru care compania consideră că nu poate fi emisă Decizia etapei de încadrare conform prevederilor H.G. 1076/2004 pentru P.U.D. ” Construire locuințe P+2E, servicii comerciale, dezmembrare imobil, extindere rețele, branșamente utilități propus a se implementa în comuna Cristian, str. XIII, F.N., CF 103621, nr. top. 8849/3/1/7, județul Sibiu” se mai arată în adresa depusă de firmă.

Transavia evocă de asemenea legea recent promulgată de președintele Iohannis privind protecția mediului intrată în vigoare la 16.07.2020 (cunoscută drept “legea mirosurilor”) care precizează că la implementarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în vecinătatea activitătilor cu posibil impact olfactiv asupra populației, autoritătile administrației publice locale resping solicitările de dezvoltare a proiectelor care necesită asigurarea de protecție sanitară dacă distanțele minime de protecție sanitară stabilite între teritoriile protejate și o serie de unităti care produc disconfort și riscuri asupra sănătătii populației nu sunt respectate;”

Aceasta este în fond îngrijorarea principală a companiei Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre din România, care se teme că odată ridicate locuințele în imediata apropiere a fermei sale din Cristian, viitorii locatari vor fi deranjați de mirosul provenit de la păsări și se vor genera situații neplăcute.

De cealaltă parte, susținând că are toate avizele necesare pentru modificare PUG-ului , primăria Cristian consideră că apropierea celor 3 obiective existente deja în zonă (ferma Transavia, groapa de gunoi și aeroportul) nu sunt un factor de risc pentru sănătatea populației. Mai mult decât atât, cei de la primărie susțin că în demersul de aprobare a PUD-ului prin care se dorește construirea blocurilor au solicitat dezvoltatorului prin certificatul de urbanism avize de la DSP, Mediu și Autoritatea Aeronautică Civilă.

Problema care se pune totuși este una de oportunitate și de moralitate și nu doar una de legalitate. În goana după terenuri construibile se fac în România multe compromisuri pe care din păcate beneficiarii lor nu le sancționează de la început, atrași probabil de prețuri mai bune sau de reclame frumoase. 

În Sibiu, s-a construit până la saturație în zona Selimbar dar cum acolo s-au cam epuizat terenurile disponibile dezvoltatorii și-au îndreptat atenția spre alte zone. 

Așa vor ajunge probabil, dacă vor obține toate avizele necesare (lucru miraculos de simplu în România pentru dezvoltatori dar foarte greu pentru persoane private care vor să-și facă o căsuță) să construiască și la Cristian la o aruncătură de băț de o fermă de păsări de unde vara nu va veni miros de parfum.

Iar viitorii locatari ai blocurilor respective se vor plânge abia atunci de mirosuri și muște, uitând că ferma era demult acolo, înainte să se construiască cartierul lor modern. 

Și se va ajunge ca în Băneasa unde cei care și-au construit case la capătul pistei de aeroport se plâng acum de zgomotul avioanelor.

Sursa foto: Ora de Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 8713

Comentarii

8 comentarii

Nonick .

Acum 3 ani

Era bun un link catre interviul publicitar de acum 3 saptamani, ca sa isi dea lumea seama despre ce e vorba: https://www.turnulsfatului.ro/2020/07/19/tibor-konrad-director-general-new-concept-living-economia-romaneasca-nu-o-sa-fie-pornita-de-romani-o-sa-fie-pornita-de-europa-de-vest-175027 Ironia e ca dl. Konrad chiar vorbeste despre galinacee in interviu: "Cocoșul care stă în țarcul lui e bucuros, el primește boabe și apă și crede că asta înseamnă viața."
Raspunde

Gi Gi

Acum 3 ani

ferma este necesara, dezvoltarile imobiliare de 2 bani, nu!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ioan Niculae

Acum 3 ani

articolul este scris ca sa descurajeze vanzarea.

Raspunde

Nonick .

Acum 3 ani

Acum cateva saptamani promovau proiectul respectiv, acum au preluat numai punctul de vedere al Transavia.
Raspunde

Calin Alin

Acum 3 ani

? te faci sau esti.. nu este articol, este comunicat din partea firmei..si arunca in mod pertinent si manusa si cu gainat pe acest proiect.Dnu Ion sau Niculaea, cumpara fara ezitare:)

Raspunde

Calin Alin

Acum 3 ani

:) Poate ne raspunde Dnl Tibor, vezi mai jos ce promovare agresiva...spre incompetenta https://www.turnulsfatului.ro/2020/07/19/tibor-konrad-director-general-new-concept-living-economia-romaneasca-nu-o-sa-fie-pornita-de-romani-o-sa-fie-pornita-de-europa-de-vest-175027

Raspunde

Jo Jo

Acum 3 ani

Daca Transavia declara public intr-un comunicat de presa platit de ei pe TS ca la Cristian se simte vara miros de rahat de la gainile lor, PROTECTIA MEDIULUI ar trebui sa se AUTOSESIZEZE URGENT in primul rand (si cine le-a dat aviz de functionare) si pe urma noi cetatenii Cristianului, o sa facem plangere la Protectia Mediului si unde mai trebuie acum mai ales ca s-au AUTODENUNTAT. AU FOST DEJA MULTE PLANGERI LA ADRESA LOR de la persoane fizice din Cristian dar nu s-au luat masuri. Transavia trebuie ori sa isi modernizeze fabrica, ori sa plece! Sa lase Cristianul sa se dezvolte. Si haterii care nu au acces la miere sa isi caute de lucru in alta parte! Habarnistii sa stea stea in banca lor.
Raspunde

Dezvoltarile Analfabetilor

Acum 3 ani

Va rugam opriti aceste "dezvoltari imobiliare", facute de tot felul de indivizi needucati, agramati si infecti in mare parte. Vor sa distruga si acele zone ? Are dreptate Transavia ca si noi, locuitori ai orasului, care vedem ce se intampla. Primaria...sunt grase spagile ? Ce se intampla....CJ ? adunatura de spagari ? Chiar nu va pasa ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus