Vineri,
26.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Jumătate de milion de euro: pasajul pietonal de sub bd. Andrei Șaguna va fi reabilitat cu 45 de ecrane LED

Jumătate de milion de euro: pasajul pietonal de sub bd. Andrei Șaguna va fi reabilitat cu 45 de ecrane LED

45 de monitoare cu diagonala de 140 de cm fiecare urmează a fi amplasate pe unul din pereții pasajului pietonal subteran, de sub bulevardul Andrei Șaguna din Sibiu. Sunt o parte din lucrările prevăzute în contractul estimat la peste jumătate de milion de euro.

Primăria Sibiu caută un constructor care să schimbe radical aspectul, dar și funcționalitatea, pasajului subteran care face legătura pe sub bulevardul Andrei Șaguna între Piața Unirii (hotel Continental Forum) și bulevardul Victoriei (vechea Primărie). 

Trei sunt obiectivele principale ale contractului scos la licitație: reabilitarea structurii pasajului, realizarea unui sistem video-wall (a unui perete acoperit integral de ecrane video) cu protecția aferentă și realizarea unor sisteme de iluminat, de climatizare și de supraveghere video.

Reabilitarea structurii înseamnă nu doar înlocuirea izolațiilor, a balustradelor, pardoselilor, tavanelor etc., ci și amenajarea unei noi rampe destinate cărucioarelor și bicicletelor. Una cu o lățime de 1,2, pe ambele scări de acces, mai prelungită decât cele două fâșii existente în prezent, ”pentru asigurarea unui unghi mai lin la coborârea și ieșirea din pasaj”. 

Pe peretele sudic al pasajului (cel dinspre sensul giratoriu din Piața Unirii) se cere amplasarea unui sistem de ecrane video, cu diagonala de 140 de cm și cu margini subțiri, care să fie protejat de un perete de sticlă securizată cu grosimea de 10 mm. Conform documentației de atribuire a contractului, pe întreg peretele sudic reabilitat vor fi amplasate 45 de ecran LED. „Vor putea fi afișate informații de interes public, imagini de rezoluție mare, stream camere video, clipuri publicitare etc. Prin soluția tehnică vor putea fi preluate imagini din alte zone și afișate în pasajul pietonal”, se arată în documentația de atribuire a contractului, proiect întocmit de Mâna de lucru SRL. Este vorba de firma din Alba Iulia care a proiectat și mobilierul urban care urmează a fi amplasat în piața Huet (detalii aici).

Arhitecții care au realizat proiectul mai propun,  în documentația contractului, demontarea jardinierelor existente și înlocuirea acestora cu parapete realizate într-o manieră modernă, înlocuirea vechilor finisaje, montarea a două platforme mobile pentru persoanele cu dizabilități, efectuarea reparațiilor necesare pentru eliminarea infiltrațiilor, un nou sistem de iluminat, combinat cu unul de supraveghere, dar și crearea unor ”locuri de stat”. Adică a unor bănci amplasate vizavi de peretele de ecrane.

”Pentru a scoate din mentalul colectiv asocierea negativă a parcurgerii spațiului subteran și pentru a transforma acest loc într-o experiență memorabilă, pe lângă tehnologia interactivă folosită și cu rol de afișaj publicitar de asemenea, pasajul creează pe lângă el o prezență urbană importantă, răsfrângându-se în afară prin pliul parapetului dinspre parcarea hotelului Continental Forum. Acest pliu are, pe o parte, ca finisaj materialul din interiorul pasajului, un singur material cu texturări, opacități și luciuri diferite, făcând trecerea continuă și reflectând parțial fațada hotelului. Pasajul se transformă, astfel, într-un spațiu urban consistent, o continuare a pietonalei Bălcescu, îmbunătățind și nuanțând experiența urbană atât de apreciată a Sibiului”, documentația întocmită de Mâna de lucru SRL

Finalizat prin 2022

Durata totală a execuției lucrărilor de modernizare a pasajului subteran nu trebuie să depășească o perioadă de șase luni, se arată în caietul de sarcini care face parte din documentația de atribuire a contractului. Cu toate acestea, proiectul are toate șansele să fie finalizat abia în 2022. Deoarece chiar dacă termenul depunere a ofertelor a fost fixat pentru ziua de 13 ianuarie 2021, funcționarii Primăriei Sibiu estimează că vor finaliza evaluarea tehnică și financiară a ofertelor la mijlocul lunii iulie 2021. Perioadă în care ar urma semnat și contractul, dacă nu apar contestații care să împingă și mai mult termenul de execuție. Bugetul alocat acestui contract este de 2,5 milioane de lei, fără TVA. 

Modernizarea pasajului pietonal de sub bulevardul Andrei Șaguna este un proiect pe care Primăria Sibiu și l-a asumat ca urmare a bugetării participative din 2018. Inițiativă în cadrul căreia această idee propusă și votată, mai apoi, de sibieni urma să fie realizată prin alocarea unui buget de maxim 150.000 de euro (detalii despre proiectele pe care Primăria s-a angajat să le realizeze în urmă cu doi ani și stadiul acestora puteți citi aici).

Sursa simulărilor foto: documentația întocmită de Mâna de lucru SRL

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5906

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Cris S

Acum 3 ani

Cum sa bați câmpii cu proiecte lipsite de sens când spital nu avem și clădire gării arată că după război și scolile sunt tot nereabilitate!!! Oare gândește cineva când cheltuie banii publici... Sau din plictiseala unor incompetenți apar avioanele astea???
Raspunde

Prenume Nume

Acum 3 ani

Cred ca asta e marea problema in ziua de astazi, reflectata si in prezenta la vot. Spitalele, cu anumite exceptii nu tin de primarie. Inteleg ca omul voteaza primarul si presedinte, dar la cele parlamentare il doare undeva. Deci nu ai de ce sa comentezi daca nu te duci la vot. Suntem de ceve vreme intr-o semi dictatura Parlamentara, avand cea mai mica prezenta la vot. Asa arata si spitalele ca nu-i pasa nimanui.
Raspunde

Cvnbv Djddg

Acum 3 ani

ce inseamna (super?)parapetul acela inclinat din imaginile 2 si 3?
Raspunde

Marcian Radu

Acum 3 ani

Daca deschideati geamul la primarie si aruncati in vant banii aia era toata lumea mai castigata... Primareasa primea voturile pe care si le doreste cu atata ardoare iar sibienii mancau si ei o saorma cu ce vor ei...
Raspunde

Sibian S

Acum 3 ani

Se pare ca ce le intra la cei de la primarie in cap nu le mai scoate nimeni. Sa arunci o jumatate de milion de euro pentru ceva total nefolositor este o prostie cat casa. Pasajul trebuie modernizat dar nu de panouri video e nevoie si de banci pe care n-o sa se odihneasca nimeni pentru ca acolo e un curent de nici cersetorii nu stau. Era nevoie de panouri publicitare simple, moderne, luminate din interior si de scari rulante sau lifturi pentru persoanele cu dizabilitati, nu de prelungirea pantei si de alte prostii.
Raspunde

Sibian Nesasificat

Acum 3 ani

Un pasaj de 20-30 m si 500.000 euro...marele proiect sibian al ultimilor 30 de ani...asta am votat, asta avem! Vai steaua noastra!
Raspunde

Ioan Luca

Acum 3 ani

Greșești,nu ai văzut proiecte mai mari in ultimii 30 de ani?de ex viaductul de pe calea Surii Mici! dar cand ai ochelari de cal (adică de partid) e clar ca nu vezi ce e de vazut...stai jos ești jalnic!
Raspunde

Sibian Pieton

Acum 3 ani

Râd si curcile de noi. 6 luni ca sa analizeze ofertele, un an jumate sa se modernizeze, jumate meleon de euro pentru ceva complet inutil. Rampe pentru acces mai usor se pot face si fara atatia bani sa stiti. in rest, bani aruncati. Investiti in sistemul de sanatate si in cel de educatie. Faceti o cresa cu banii aia, modernizati niste saloane din spital. da-le dracu plasme si banci in pasaj Cu sau fara jumatate milion, pasajul ala o sa puta la fel a pipi.
Raspunde

Drumuri de noroi ....

Acum 3 ani

E orasul plin de santiere nefinalizate si umbla oamenii prin noroaie : zona Rahovei ,zona Gusterita ,si alte zone .Asa management defectuos de mult nu am mai vazut .E orasul plin de mizerie si noroi . este un dezastru in oras ,nu stiu cum poti sa dai drumul la asa proiecte si e lipsa de crese ,spitale ,si trotuare. Termene depasite si santiere deschise iarna . Terminati odata cu santiere iarna ca facem cacatul praf.
Raspunde

Un Sibian

Acum 3 ani

inca o TAMPENIE marca "primaria Sibiu - Fodor"!!! imediat dupa aia cu filtrele de pe stalpi!!!
Raspunde

Sibianul Sofer

Acum 3 ani

Tot la 2-3 ani se arunca cu bani in pasajele alea.... dar curatenie in oras zero, spitalul arata ca dupa razboi (uitati-va la fatada si la pozele de prin curtea spitalului), giratoriile sunt toate denivelate, etc
Raspunde

Alin Grigore

Acum 3 ani

Poate este o greseala, suma maxima e 50.000 euro nu 500.000?
Raspunde

Bogumil Agușteriței

Acum 3 ani

In curand, dragi sibieni, vom ajunge sa investim milioane de euro in muscate, panselute si hortensii (6 fire cu 100.000 euro). Vom umple centrul cu ecrane plate cu diagonala de 2 metri si vom spune ca am investit in oras! La Cluj, cu 500.000 euro se facea o statie de metrou, iar la Oradea un parking cu cateva zeci de locuri. La Sibiu, evident bataie de joc marca Fodor si administratia sa, cea mai prapadita din ultimii 30 de ani! Termen de realizare a acestei batai de joc 2022? Pai pana in 2022, Clujul si Oradea vor avea cate 10-15 parcari subterane si supraterane. (deja au cate 4-5) Sibiul va avea un pasaj de m poleit cu smart tv-uri si vom vota iar FDGR, ca poate ne dau si mici cu ciorba de burta! Scarba!
Raspunde

Dan Kro

Acum 3 ani

nu aveti ce face cu banii sibienilor 20-30 m cu 500000 eur? specialisiti din primarie in frunte cu superommama(nu confundati cu supermama)au toate tiglele pe cap? sau au cap ca sa nu ii ploua in git?
Raspunde

Ioan Ivan

Acum 3 ani

Buna seara, O investitie din categoria: ce-i lipsea lui Bula? Dna Primar su întregul consiliu local ar trebui supuși unui test psihiatric! Fără rezultatul testului nu ar mai trebui lăsați să participe la ședințele de consiliu.

Raspunde

Leonard Lomota

Acum 3 ani

PARAPET PENTRU CE? DE CE NU ESTE ACOPERIT ACEST PASAJ ? TREBUIE ACOPERIT SI CU USI LA INTRAREA ÎN PASAJ... DE EXEMPLU SE POT MONTA USI CA CELE DE LA MAGAZINUL DUMBRDUMBRAVA.
Raspunde

Cap Patrat Investments

Acum 3 ani

Chestiunea aia arata oribil !......e mai comunist decat cel veci care se vrea reabilitat. E jalnic... 500 de mii pentru o prostie ca aia ? Ce-s cu culorile alea...incompetenta maxima ! Din maro nu va mai scoate 'mniezo. Marmura maro, auzi....frate. Se vede ca "proiectul" e facut de niste indivizi fara nici un fel de studii sau idei in ale urbanismului sau arhitecturii... arata stupid, depasit si gretos, probabil ca si "expertii" care au putut veni cu asa ceva in 2020 la 500 000 euro........ o fost superoferta la marmura maro ?!... ca incerc sa inteleg ce-i cu porcaria aia oribila si de ce ai plati asa ceva.. Nu pot sa inteleg decat ca o firma de hamesiti in 2020, cu conexiuni "la stat" si rate la masini de lux si viata pe care de fapt nu si-o permit, au decis sa faca un desen si-o manevra sa scoata niste bani, la pasajul ala... ca doar de-aia s-au castigat niste alegeri, pai nu ?!?!? GRETOS !!!!! ORIiBIL !!!...dar cui i pasa. Degeaba tot urlam noi ca SOMA-Turcan de la Bacau s-o aciuit cu mainile adanc in buget la Sibiu si ne mai si "reprezinta", ca tot aia e. Fraierii sa urle si sa plateasca, "smecherii"...fac pasaje urate ca si ei, iau banii pe contractul de gunoi, prin monopol ilegal si tot asa. 2020..Romania.
Raspunde

Ion Delabalcon

Acum 3 ani

Pai aparent, isi face o firma, pe banii primariei, loc de facut bani din reclama. Ecranele alea iti vor servi reclame, sa nu mai poti scapa nici sub pamant de ele, iar "baietii destepti", probabil PNL, vor trai bine mersi. Primaria va plati curent si le va intretine locul de servit reclame la fraieri. Pai nu suntem satui de reclame si ecrane ? Plus ca mai arata si foarte hidos, tot acel "design" al pasajului. Avem spitale, avem parcari, avem parcuri...mai ramaneau de bagat 500 000 euro intr-un pasaj, este ?
Raspunde

Felix Motanul

Acum 3 ani

Probabil se va califica pentru aceasta lucrare măreață tot Terra Building &co? Apropos, cine naiba sta pe bancile alea din sticla din Piata Mica iarna?
Raspunde

Alex Alexander

Acum 3 ani

Eu cred ca trebuie scari rulante acolo sau un lift. Mi se pare exorbitant pretul modernizarii pasajului.
Raspunde

Apolitic W

Acum 3 ani

Poate doamna primarita trece des pe acolo astfel nu imi pot da seama de ce era nevoie de modernizarea unui pasaj care arata destul de decent. Poate era mai bine sa se apuce de renovat Primaria Noua de pe Victoriei care este de-a dreptul insalubra. La fel si Parcul ASTRA nu inteleg de ce tb modernizat , arata destul de ok. Bani aruncati pe fereastra. Nu cred ca intelege doamna Fodor ca votul din septembrie al sibienilor nu a fost un mandat in alb, ci o ultima sansa acordata, daca nu isi schimba atitudinea, peste patru ani il vom vedea pe Bibu la Primarie , si ar fi pacat, parerea mea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus